Owocowe koktajle i smoothies – najlepsze przepisy na lato

Podczas letnich upałów może doskwierać nam brak apetytu. Musimy też pamiętać o odpowiednim nawodnieniu i dostarczaniu elektrolitów, dlatego podczas gorących dni owocowe koktajle tak dobrze się sprawdzają. Zaspokajają głód, przynoszą ochłodę i są pełne witamin oraz składników odżywczych. Przedstawiamy przepisy na nasze ulubione koktajle i smoothies, które uprzyjemnią nawet najbardziej upalny letni dzień.

Owocowe koktajle – bomba witamin

Owocowe koktajle to nie tylko smaczna alternatywa dla słodkich przekąsek, ale też bomba witamin. Spożywane na surowo owoce nie tracą swoich cennych witamin i wartości odżywczych. Dodatkową zaletą jest to, że do ich przygotowania wystarczy blender (kielichowy lub ręczny) oraz dosłownie parę minut.

Poza owocami każdy koktajl zawiera też płyn, który zapewnia dobrą konsystencję. Można użyć niegazowanej wody mineralnej, soku jabłkowego czy pomarańczowego, albo mleka. Testując kolejne kompozycje smaków z pewnością znajdziesz taką bazę, jaka będzie dla Ciebie najlepsza. 

Lato i jesień to najlepszy czas na przygotowywanie koktajli i smoothies. Dojrzałe owoce (oraz warzywa) są pełne smaku i niezwykle soczyste. Poza sezonem warto sięgnąć po to, co akurat jest w sezonie (np. pomarańcze zimą) lub mrożonki. 

letni koktalj zdrowo.plOwocowe koktajle – przepisy na lato

Przedstawiamy kilka przepisów na koktajle ulubionych przez naszą redakcję. Pamiętajcie, że składniki można dowolnie łączyć i komponować.

Koktajl z brzoskwini, banana i jabłka z tymiankiem

Jabłko, 2 brzoskwinie oraz dojrzały banan kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku i szklankę soku jabłkowego (koniecznie bez cukru!). Miksujemy na gładko.

 

Zielony koktajl mango z jarmużem

W naczyniu blendera umieszczamy kawałki mango, jabłka, banana oraz solidną porcję liści jarmużu. Całość podlewamy wodą lub sokiem jabłkowym i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. 

mikser do koktajli zdrowo.pl

Różowy koktajl z borówkami i jeżynami

Sezon na jeżyny trwa w pełni, a koktajl to świetny sposób, żeby je wykorzystać. Garść jeżyn, garść borówek oraz duży dojrzały banan miksujemy z dodatkiem mleka roślinnego (świetnie sprawdzi się mleko ryżowe lub migdałowe, ze względu na swój słodki posmak).

koktajl z borówek zdrowo.pl

Przyprawy i dodatki – sekret do pysznych owocowych koktajli

Koktajle i smoothies można traktować tak, jak każde inne danie – warto zadbać o dodatek aromatycznych ziół czy przypraw. Nie bój się dorzucić do mieszanki skórki z cytryny, kawałka imbiru, szczypty cynamonu lub kilka gałązek bazylii. Jeśli koktajl jest za kwaśny, dodaj coś słodszego (np. banan lub łyżeczkę miodu), jeśli nieco mdły – parę kropel soku z cytryny lub limonki. Nie bój się eksperymentować!

Warto też pamiętać, że witaminy A, D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach, dlatego do koktajlu można dodać łyżkę ulubionej oliwy, oleju lnianego czy z pestek moreli. Zmienksowany z owocami straci swój intensywny smak, a znacznie poprawi jest wartość odżywczą.

 

Zobacz również:

Upał? Wypróbuj najlepsze domowe lemoniady! Przepisy na zdrowe napoje