Upał? Wypróbuj najlepsze domowe lemoniady! Przepisy na zdrowe napoje
Data publikacji: 18 czerwca 2019Przy panujących upałach szczególnie ważne jest dbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu. Słodkie napoje nie tylko są przesłodzone, przez co zamiast gasić, wzmagają pragnienie, ale również pełne sztucznych substancji słodzących, barwników i konserwantów. W upalną pogodę lepiej sięgać bo domowe napoje na bazie wody, które przysłużą się naszemu organizmowi. Przedstawiamy najlepsze przepisy na domowe lemoniady, idealnie w gorące, letnie dni.

Dlaczego nawodnienie organizmu jest takie ważne?
Wysoka temperatura powoduje nagrzanie naszego organizmu, który uruchamia wtedy procesy regulacyjne. Właśnie dlatego wydziela wodę przez skórę, w postaci potu. Żeby mechanizm chłodzenia zachodził bez zarzutu, należy dostarczyć naszym tkankom odpowiednią ilość płynów.
Co pić w upały?
Nie tylko zwykła woda jest tym, czego potrzeba organizmowi. Za transfer wody do tkanek odpowiedzialne są elektrolity, dlatego należy zadbać o utrzymanie ich w odpowiedniej równowadze. Najważniejsze elektrolity to sód, potas, magnez, wapń, żelazo. Chcąc zapewnić najlepsze nawodnienie naszego ciała, lepiej zrezygnować ze słodzonych napojów i sięgnąć po wodę mineralną lub źródlaną. Którą z nich wybrać? O różnicach między wodą źródlaną a mineralną pisaliśmy w tym artykule.
Dlaczego warto pić lemoniady?
Dodatek cukru lub miodu, soku z cytryny oraz innych dodatków jak np. owoce, zwiększa wartość napoju pod względem równowagi elektrolitowej. Lemoniady są też przyjemne dla oka, co dodatkowo zachęca nas do picia i pozwala zmniejszyć ryzyko, że wypijemy za mało. Ich atrakcyjny wygląd działa też świetnie dla dzieci, które często nie lubią pić wody – dzięki kolorowym, pływającym owocom łatwiej je przekonać do zdrowszej alternatywy dla słodzonych napojów.
Poznaj przepisy na nasze ulubione lemoniady!
Lemoniada rozmarynowa
Składniki:
3-4 gałązki rozmarynu
szklanka cukru
szklanka wody
skórka pomarańczy, cienko obrana nożem lub obieraczką
cytryna
woda niegazowana lub filtrowana
Sposób przygotowania:
W garnku lub rondlu o grubym dnie podgrzewamy wodę z cukrem, do zagotowania, mieszając tak długo, aż cukier się rozpuści. Kiedy syrop dojdzie do wrzenia, wrzucamy do niego rozgniecione gałązki rozmarynu i skórkę pomarańczową. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Tak przygotowany syrop możemy przelać do wyparzonych butelek i pasteryzować, lub przechowywać w lodówce. Przygotowując lemoniadę mieszamy syrop z sokiem z cytryny w proporcji 1:1, i rozcieńczamy wodą wedle uznania.
Lemoniada lawendowa
Składniki:
garść kwiatów i łodyżek świeżej lawendy
szklanka wody
szklanka cukru
skórka z cytryny
woda niegazowana lub filtrowana
Sposób przygotowania:
W garnku lub rondlu o grubym dnie podgrzewamy wodę z cukrem i lawendą. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy do niego skórkę z cytryny. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i przecedzamy. Tak przygotowany syrop możemy przelać do wyparzonych butelek i pasteryzować, lub przechowywać w lodówce. Przygotowując lemoniadę mieszamy syrop z sokiem z cytryny w proporcji 1:1, i rozcieńczamy wodą wedle uznania.
Lemoniada z ogórkiem, miętą i limonką
Składniki:
1 ogórek gruntowy
kilka gałązek mięty
3-4 limonki
3 łyżki miodu
woda niegazowana lub filtrowana
Sposób przygotowania:
W niedużej ilości ciepłej wody rozpuszczamy miód i mieszamy z sokiem z cytryny. Ogórka obieramy, zostawiając cienkie paski ciemnej skórki (do dekoracji) i kroimy w plastry. W dzbanku mieszamy miód z sokiem z limonki, ogórki, wodę i liście mięty. Lemoniada najlepiej smakuje schłodzona, po odstawieniu jej na kilka godzin do lodówki.