Temat zawsze na czasie – co na odporność

Jak wzmocnić odporność, preparaty na wzmocnienie organizmu, co na odporność to pytania, które najczęściej pojawiają się teraz w mediach i w rozmowach prywatnych. Sprawny układ odpornościowy chroni przed wpływem patogenów i wzmacnia procesy samoleczenia.

Wzmocnienie organizmu – temat aktualny przez cały rok

Zadanie układu odpornościowego to obrona organizmu przed wszelkimi szkodliwymi czynnikami. Immunologia to szybko rozwijająca się dziedzina współczesnej medycyny. Mówi się układ odpornościowy, jednak nie jest to fizyczna struktura. To sieć interakcji pomiędzy różnymi narządami, szpikiem kostnym, leukocytami, naczyniami limfatycznymi, czynnikami odporności we krwi, a także florą bakteryjną jelit. To co jemy ma znaczenie dla zagadnienia jak wzmocnić osłabiony organizm.

 Jak wzmocnić odporność – rola jelit

Jelita odpowiadają za około 80% odporności organizmu.  Warunkiem zachowania zdrowia i uniknięcia chorób jest sprawnie działająca flora bakteryjna jelita grubego. W ramach funkcjonowania układu immunologicznego komórki ścian jelit ściśle współpracują z bakteriami. Bardzo ważne, aby w tej współpracy przeważały dobre bakterie. Jeśli górują złe bakterie, dochodzi do przewlekłych stanów zapalnych i odporność słabnie.

 Naturalne preparaty na wzmocnienie organizmu

Odżywianie się żywnością wysoko przetworzoną, dużą ilością cukru, życie w ciągłym stresie i zaniedbywanie aktywności fizycznej powoduje, że w organizmie jest dużo wolnych rodników uszkadzających komórki i powodujących przewlekłe stany zapalne. To źle wpływa na odporność. Aby dobre bakterie zyskały przewagę liczebną w jelicie muszą otrzymywać jedzenie bogate w błonnik, antyoksydanty, sole mineralne i dobre tłuszcze. Wtedy bakterie niepożądane będą pod kontrolą, ściany jelita będą uszczelnione, a z pożywienia będą uzyskiwane odżywcze składniki, a szkodliwe usuwane.

 Czym odżywiają się dobre bakterie?

Lista naturalnych produktów, które odżywiają dobre bakterie w jelitach, a przez to wzmacniają odporność jest bardzo długa. Podstawą diety wzmacniającej odporność są produkty nieprzetworzone i przetworzone naturalnie poprzez suszenie, fermentację i kiszenie. To warzywa i owoce bogate w antyoksydanty, orzechy i nasiona, strączkowe, ziarna zbóż, zioła, przyprawy.

Tęcza z warzyw

Najlepszym sposobem na dostarczenie ważnych dla zdrowia przeciwutleniaczy jest codzienne zjadanie w diecie warzyw i owoców w przynajmniej pięciu różnych kolorach. :

  •       żółte/ pomarańczowe np.: papryka, marchew, dynia, bataty, morele, ananas, mango, melon, brzoskwinie;
  •       zielone np.: szpinak, brokuły, jarmuż, różne sałaty, awokado, karczoch, kapusta włoska, papryka, fenkuł, groszek cukrowy, cukinia, brukselka, gruszka, jabłko, winogrona;
  •       czerwone np.: papryka, rzodkiewka, buraki, rabarbar, żurawina, wiśnie, truskawki, maliny, borówka granat;
  •       niebieskie/fioletowe np.: czerwona kapusta, czerwona cebula, bakłażan, bataty, jeżyny, borówki, winogrona, czarna porzeczka, figa, śliwki;
  •       białe/ brązowe np.: pietruszka, pasternak, seler, cebula, czosnek, ziemniaki, topinambur, biała kapusta, kalafior, grzyby, daikon, daktyle, rodzynki.

Pod kolorami warzyw i owoców kryją się poszczególne fitoskładniki o odmiennym i wzajemnie się uzupełniającym oddziaływaniu na organizm. Na odporność dla dzieci bardzo ważna jest różnorodność.

 Zasady diety – co na odporność

Jeśli chodzi o dietę na wzmocnienie organizmu to można stworzyć mała ściągawkę.

Co na wzmocnienie organizmu:

  •   Jedzenie nie – i  niskoprzetworzonych produktów bez sztucznych dodatków: barwników, konserwantów, wzmacniaczy smaku. Takie są produkty ekologiczne.
  •   Pełnowartościowe jedzenie – różnorodność na talerzu organicznych produktów: wielokolorowe warzywa i owoce, różne rodzaje kasz, strączkowych, nasion i orzechów z dodatkiem produktów odzwierzęcych.
  •   Unikanie produktów oczyszczonych, wysoko przetworzonych i zjełczałych tłuszczów jako źródła wolnych rodników.
  •   Ważna jest wiedza, że spożywanie za dużej ilości cukru osłabia dobrą florę jelitową.
  •   Spożywanie pokarmów dbających o stan prawidłowej flory jelitowej czyli kiszonek, fermentowanych przetworów mlecznych, chleba na zakwasie, czy  produktów sojowych takich jak: tempeh, sos sojowy, miso.
  •   Gdy na dworze jest zimno –  spożywanie ciepłych posiłków, które powinny być pożywne i rozgrzewające.

Aby zminimalizować ryzyko występowania nawracających infekcji i zmniejszać podatność organizmu na zakażenia bakteryjne i wirusowe, warto dbać o odporność przez cały rok.