Zdrowo.pl » Jaką rolę odgrywają fosfolipidy w naszej wątrobie? - Zdrowo.pl

Jaką rolę odgrywają fosfolipidy w naszej wątrobie?

Wątroba – organ, który odgrywa jedną z najważniejszych ról w funkcjonowaniu naszego organizmu. W wielkim skrócie można powiedzieć, że jest ona swego rodzaju filtrem, który oczyszcza organizm z toksyn. To ona niweluje skutki niezdrowej diety, która oparta jest na szybkich, tłustych daniach, a także stosowania dużej ilości leków i suplementów. Aby wspomóc wątrobę w tym procesie warto wspierać organizm fosfolipidami. Czym one są, jakie mają funkcje i czemu są ratunkiem dla wątroby?

Jak działa wątroba i jakie są jej funkcje?

Wątroba to największy gruczoł w ciele człowieka, który należy do układu pokarmowego i składa się z czterech płatów – prawego, lewego, czworobocznego i ogoniastego. Jej waga dochodzi nawet do 2,5 kg u dorosłego mężczyzny, jest tak ciężka, ponieważ wypełniona jest krwią, która cały czas filtruje toksyny. Organizm ludzki funkcjonuje najlepiej, gdy utrzymuje stałość środowiska wewnętrznego, czyli znajduje się w stanie tak zwanej – homeostazy. Wątroba jest jednym z organów, który pozwala go osiągnąć.

Homeostaza możliwa jest wtedy, gdy podstawowe parametry organizmu, utrzymywane są na stałym poziomie. Należą do nich między innymi: temperatura ciała, stężenie osmotyczne osocza krwi, ph płynów ustrojowych, czy stężenie związków chemicznych we krwi. Trzeba pamiętać także o szerszym ujęciu tego tematu, a mianowicie o gospodarce energetycznej, która polega na zrównoważeniu ilości przyjmowanych pokarmów i energii zużywanej przez organizm. To również utrzymanie stałej masy ciała, która jest możliwa dzięki regulacji zasobów tłuszczu w organizmie.

To właśnie wątroba jest głównym narządem metabolicznym i ma ważną rolę w regulowaniu węglowodanów, tłuszczów oraz białek. Jest swego rodzaju węzłem, który bierze udział w wielu procesach filologicznych, takich jak: metabolizm makroskładników odżywczych, regulacja objętości krwi, wspomaganie układu immunologicznego, homeostaza lipidów i cholesterolu oraz rozkład związków kseboniotycznych, w tym leków, które obecne są w organizmie. Zła dieta i siedzący tryb życia, infekcje wirusowe, czy obciążenia onkologiczne, coraz częściej powodują zaburzenie pracy wątroby. Jest organem, który potrafi się regenerować, niestety proces ten ma swoje granice i potrzebuje wsparcia fosfolipidów. O zdolnościach regeneracyjnych i filtrujących wątroby dowiesz się więcej z artykułu: https://www.familie.pl/artykul/Fosfolipidy-ratunek-dla-watroby,14843,1.html.

Czym są fosfolipidy i ich funkcje?

Fosfolipidy to główny składnik błon biologicznych, które otaczają komórki. Są organicznymi związkami chemicznymi, które składają się w dużej mierze z glicerolu, kwasu fosforowego związanego z zasadą azotową (np. z choliną) oraz z kwasów tłuszczowych. Znajdują się one w tkance nerwowej, we krwi, ale także w ogromnej ilości – w wątrobie. Na ich bazie powstają różne związki chemiczne w organizmie, takie jak na przykład żółć, która pozwala trawić tłuszcze.

Funkcja fosfolipidów to głównie prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych. Dzięki nim są one elastyczne, płynne, a także przepuszczalne, dzięki czemu do komórki wpuszczane są wyłącznie te składniki, które są jej potrzebne. W momencie, gdy mamy do czynienia z niedoborem fosfolipidów, integralność białkowo-lipidowa może zostać naruszona. W takiej sytuacji dochodzi do zaburzenia funkcjonowania komórek, a co za tym idzie – także całego organizmu. Fosfolipidy sprawiają, że tkanki nerwowe oraz mózg funkcjonują prawidłowo, pomocne są przy chorobach układu pokarmowego i krwionośnego oraz chorobach serca.

Poprawiają krążenie krwi, ale także pomagają organizmowi wykorzystać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a także opóźniają procesy starzenia. Fosfolipidy mają ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie wątroby – regenerują ją, chronią przed substancjami toksycznymi i hamują stany zapalne. Więcej o ich wpływie na wątrobę znajdziesz na stronie: http://www.hepatil.com/zdrowa-watroba/fosfolipidy-dzialanie/.

dieta wątrobowa zdrowo.pl

Na czym polega dieta wątrobowa?

Mimo regeneracyjnych funkcji wątroby, trzeba ją dodatkowo wspierać. Ratunkiem dla wątroby są fosfolipidy, które można dostarczyć organizmowi, dzięki odpowiedniej diecie, zwanej dietą wątrobową. Pierwszą fazą, przy wprowadzaniu jej, jest odstawienie gotowych dań, a także tych, które smażone są na głębokim tłuszczu. Lekkostrawne posiłki zjadane 4-6 razy na dobę, pozwolą na zwiększenie częstotliwości jedzenia, ale także zmniejszenie porcji. Dzięki temu nie obciążamy żołądka i układu trawiennego.

Unikamy potraw pikantnych, bardzo mocno doprawionych, a także zmniejszamy ilość soli. Zwiększamy ilość tłuszczów nienasyconych i stawiamy na tłuste ryby i stawiamy na różnego rodzaju kasze: jęczmienną, gryczaną, pęczak, czy jaglaną, a także ryż. Wprowadzamy większą ilość warzyw i owoców, a także rezygnujemy z gazowych, słodzonych napojów, na rzecz wody i herbat. Negatywnie na wątrobę wpływają także używki takie jak alkohol, czy narkotyki, a także duża ilość przyjmowanych leków przeciwbólowych. Unikajmy dań głęboko mrożonych, a posiłki przygotowujmy samodzielnie. Zwracajmy także uwagę na daty przydatności produktów, które umieszczone są na opakowaniach. Jedzenie nadpsutej żywności bardzo obciąża pracę wątroby i może prowadzić do chorób układu pokarmowego.

Suplementacja – ratunek dla wątroby

Kluczową rolę dla wsparcia wątroby odgrywa zdrowy tryb życia i odpowiednia dieta. Niestety długie godziny spędzane w pozycji siedzącej i nieregularne posiłki, które często są wybierane przypadkowo, mają negatywny wpływ na organizm. Jak w takim razie wspomóc wątrobę? Tu z pomocą przychodzą wcześniej wspomniane fosfolipidy, które można dostarczyć organizmowi także w postaci suplementu diety. To one tworzą błony komórkowe i dbają o prawidłowe ich funkcjonowanie, jednym ze składników fosfolipidów jest cholina. Dużą jej ilość znajdziemy w żółtku jaja kurzego, podrobach takich jak wątroba czy mózg, a także w drożdżach, orzechach i rybach.

Jej produkcja w ludzkim organizmie jest niewielka, dlatego ważne jest, by dostarczyć mu odpowiednią jej ilość i tu z pomocą przychodzi suplementacja. Aby organizm funkcjonował prawidłowo niezbędną dawką choliny dla dorosłego mężczyzny jest 550 mg na dobę, u kobiet waha się ona od 425 go 550 mg (w zależności od tego, czy karmi piersią i czy jest w ciąży). Suplementem diety, którzy pomoże w uzyskaniu jej odpowiedniego poziomu jest Hepatil (http://www.hepatil.com/). Jego składniki wspomogą wątrobę i przyczynią się do właściwego metabolizmu tłuszczów. W składzie Hepatilu znajduje się także L-asparaginian L-ornityny, który ma wpływ na przyspieszenie procesów detoksyfikujących, czyli wątrobowych procesów odtruwania.

Należy pamiętać, iż powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. W przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się ze specjalistą.

Źródła:
  1. https://www.mp.pl/pacjent/gastrologia/choroby/watroba/50948,watroba-budowa-i-funkcje
  2. http://www.biol.uw.edu.pl/zfz/wp-content/uploads/2017/12/W14-18_01_18.pdf
  3. https://phmd.pl/resources/html/article/details?id=8181
  4. http://www.biol.uw.edu.pl/zfz/wp-content/uploads/2017/12/W14-18_01_18.pdf
  5. https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/homeostaza;4008465.html
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29112863
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29112863
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29112863
  9. https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf
  10. https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf