Najpopularniejsze dolegliwości jelitowe

Na czym polegają , co warto wiedzieć na ich temat i kiedy niezbędna może okazać się wizyta u lekarza?


ARTYKUŁ SPOSOROWANY

Wzdęcia

Dolegliwości tego typu charakteryzują się wrażeniem wzdętego brzucha, wstydliwym oddawaniem gazów, uczuciem pełności oraz skurczowym bólem w podbrzuszu i najczęściej pojawiają się po spożyciu obfitego posiłku. Do głównych przyczyn wzdęć zalicza się zaburzenia gospodarki występującymi fizjologicznie w organizmie gazami, które mogą być niedostatecznie wydalane, produkowane w nadmiarze lub nieprawidłowo transportowane. W większości przypadków ten stan rzeczy związany jest ze złymi nawykami i siedzącym, stresującym trybem życia. Zbyt szybkie spożywanie posiłków prowadzi bowiem do połykania dodatkowych ilości powietrza, a zjadane regularnie ciężkostrawne potrawy zapoczątkować mogą procesy gnilne w jelitach. Warto także pamiętać, że szereg produktów spożywczych może mieć właściwości wzdymające. Mowa tu między innymi o cebuli, grochu, fasoli czy kapuście. Wzdęcia mogą również towarzyszyć innym schorzeniom przewodu pokarmowego takim, jak zaparcia, biegunka czy dyspepsja.

W większości przypadków, sposobem na pozbycie się problemów jest zmiana diety oraz trybu życia – unikanie przejadania się i spożywania potraw ciężkostrawnych, regularne jedzenie posiłków i włączenie do jadłospisu produktów bogatych w błonnik. Jeżeli to nie okaże się skuteczne, należy sięgnąć po leki na wzdęcia, których skład bazuje na simetikonie oraz dimetikonie – substancjach chemicznych redukujących napięcie znajdujących się w jelitach pęcherzyków gazu. Ułatwiają one w ten sposób ich pękanie, co zmniejsza bóle jelit i usprawnia wydalanie gazów. Wielu lekarzy zaleca także kurację z użyciem preparatów probiotycznych normalizujących florę jelitową. W walce ze wzdęciami pomóc mogą również mieszanki ziołowe bazujące na roślinach leczniczych takich, jak mięta czy kminek.

Zgaga i nadkwaśność

Zgagę najprościej opisać można jako uczucie pieczenia i palenia w przełyku, którym niekiedy towarzyszy nieprzyjemny posmak w ustach, odbijanie się oraz ból za mostkiem. Dolegliwości te przeważnie nasilają się po jedzeniu albo spoczynku. Przyczyną wymienionych wyżej objawów jest zarzucanie kwaśnej treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Niskie pH treści pokarmowej przyczynia się do powstawania podrażnień śluzówki. Powodem takiego stanu jest zwykle refluks będący wynikiem niedostatecznego napięcia mięśni zwieraczy przełyku, które w fizjologicznych warunkach chronią przed cofaniem się treści pokarmowej. Zgaga często związana jest także z nieprawidłową dietą – chodzi tu zarówno o przejadanie się, jak i spożywanie tłustych, ciężkostrawnych potraw oraz kawy, alkoholu, czekolady, owoców cytrusowych i ostrych przypraw.

Gdy opisane powyżej objawy występują kilka razy w tygodniu, niezbędna będzie wizyta u lekarza – nieleczony refluks doprowadzić może bowiem do zastąpienia komórek śluzówki przełyku komorami żołądka, czego skutkiem w wielu przypadkach są zmiany nowotworowe. Doraźnie skuteczne może okazać się przyjmowanie leków redukujących wydzielanie kwaśnego soku żołądkowego lub zobojętniających. Tych drugich nie należy jednak nadużywać ze względu na szereg działań niepożądanych takich, jak zaparcia czy biegunki.

Identyczne leki stosuje się w przypadku nadkwaśności, która to prowadzić może do powstawania wrzodów, nadżerek, zapalenia błony śluzowej, a w najgorszym wypadku – rozwoju raku żołądka. Do jej głównych objawów zalicza się pieczenie i ból brzucha oraz uczucie pełności.

Zaburzenia, którym towarzyszą skurcze żołądka

Skurcze żołądka przeważnie mają postać nieprzyjemnego odczucia zlokalizowanego poniżej mostka, któremu towarzyszy kłucie i pieczenia. Do czynienia możemy mieć zarówno z dolegliwościami o charakterze ostrym, jak i przewlekłym. Najczęstsze przyczyny skurczu żołądka to:

  • Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy – w schorzeniu tym, w wyniku nadmiaru kwasu żołądkowego dochodzi do powstawania nadżerek błony śluzowej żołądka lub dwunastnicy
  • Zapalenie błony śluzowej żołądka lub dwunastnicy – spowodować może je nadużywanie preparatów z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych, zapalenie chemiczne lub infekcja Helicobacter pylori
  • Niedrożność przewodu pokarmowego – dochodzi wówczas do zatkania światła przewodu pokarmowego, na skutek czego bliższa część jelit nasila swoją perystaltykę, by móc pokonać przeszkodę, którą może być między innymi guz czy kamienie kałowe
  • Rak żołądka – we wczesnym etapie może on powodować objawy niestrawności lub dyspersji, a gdy jest zlokalizowany w końcowym odcinku przełyku – niedrożności przewodu pokarmowego