Podstawa diety oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek dzięki swoim
charakterystycznym aromatom
utrzymuje na długo uczucie sytości.

Takie informacje dostarczył Uniwersytet Techniczny w Monachium i Uniwersytet Wiedeński.

Mamy do czynienia w kuchni z różnymi rodzajami tłuszczy – najczęściej używane to masło, oliwa z oliwek, olej rzepakowy czy smalec. Podczas badań wykonywanych przez wyżej wymienione Uniwesytety – polecono ochotnikom spożywanie jogurtu z niską zawartością tłuszczu. Miał on również być wzbogacony o jeden z wymienionych tłuszczy. Ochotnicy mieli stosować ten zabieg przez 3 miesiące. A uzupełnienie spożywanego jogurtu, o któryś z tłuszczy miał na celu uzupełnienie diety.

Według wyników badań osoby, które uzupełniały dietę o oliwę z oliwek miały największą zawartość stężenia serotoniny we krwi. Hormon ten odpowiada między innymi za uczucie sytości.

Tym samym osoby pomimo tego, że spożywały jogurt nisko tłuszczowy jedząc dodatkowo oliwę z oliwek zapewniały sobie uczucie sytości na znacznie dłużej. W porównaniu z osobami, które uzupełniały dietę o inny rodzaj tłuszczu, niż oliwa z oliwek nie musieli podjadać. Więc żaden z tych ochotników nie przybrał na wadze w związku z eksperymentem.

Czytaj również: Wzmocnij ciało i umysł, czyli trening siłowy.

Jakie to ma znaczenie dla naszego organizmu?

Dla osób, które szukają odpowiedniej dla siebie diety, to jest dobry sygnał, by zmienić nawyki żywieniowe. Ponieważ często wybierane produkty „light” mogą wprowadzać konsumentów w błąd. Katując się dietą i produktami o niskiej zawartości tłuszczu nie widzimy efektów. Produkty te pomimo małej ilości kalorii nie odżywiają! Osoby spożywające to co „light” muszą podjadać dla uzyskania uczucia sytości. A to jest błędne koło.

Badacze doszukiwali się co tak na prawdę daje uczucie sytości w przypadku oliwy z oliwek. Odkryli, że ta zawiera bardzo podobne rodzaje kwasów tłuszczowych co olej rzepakowy. Tym bardziej oliwa z oliwek stała się dla nich zagadką. Odpowiedź stanowią aromaty, które posiada. Są one charakterystyczne dla oliwy.

Związki w składzie oliwy, czyli inaczej zwane aromaty powodują spowolnienie wchłaniania glukozy, która znajduje się w krwi przez komórki w organizmie. A im większe jest stężenie cukru we krwi, tym nasze uczucie sytości dłużej się utrzymuje.

Chcąc znaleźć jeszcze więcej właściwości oliwy naukowcy przebadali różne jej rodzaje. Spośród oliwy z Hiszpanii, Grecji, Włoch i Australii, jako najlepszą wytypowali oliwę włoską. Ponieważ to ona zawiera najwięcej tych związków (aromatów).

Okazuje się, że aromat ma bardzo duże znacznie w kwestii regulacji uczucia sytości. Naukowcy wyrazili nadzieję, że te wyniki poprawią jakość produktów żywnościowych. I, że produkty o małej zawartości tłuszczów, będą mimo wszystko o wiele bardziej sycące i przyniosą lepsze efekty w kwestii diet i utrzymywania wagi.