Dieta w okresie karmienia piersią
Data publikacji: 12 września 2022Powszechnie wiadomo, że czas karmienia piersią to okres, w którym należy bezwzględnie stronić od alkoholu oraz innych używek. Temat posiłków jest jednak dużo mniej znany i często prowadzi do powielania mitów, takich jak ten, że produkty powodujące wzdęcia u matki wywołają gazy u dziecka (spoiler: nie wywołają). Rozprawiamy się z nimi raz na zawsze – wyjaśniamy, co jeść podczas karmienia piersią, a czego lepiej unikać; i z jakich przyczyn!
Dieta podczas karmienia piersią – dlaczego jest ważna?
Na samym początku warto wyjaśnić, jakie znaczenie ma dieta podczas karmienia piersią. Jest ona istotna przede wszystkim ze względu na zdrowie matki – w okresie laktacji zmienia się jej zapotrzebowanie na mikro- oraz makroelementy. Szczególnie istotne okazują się 4 składniki odżywcze, które zarówno dietetycy, jak i lekarze polecają dostarczać nie tylko w diecie, ale również suplementować:
- Kwasy tłuszczowe DHA – dieta podczas karmienia piersią powinna uwzględniać spożycie o minimum 200 mg DHA więcej dziennie od zalecanego dziennego spożycia dla osób dorosłych, które wynosi 250 mg. Matka karmiąca powinna zatem przyjmować minimum 450 mg DHA.
- Witamina D3 – dieta matki karmiącej powinna uwzględniać około 800-1000 IU wit. D3 dziennie.
- Jod – w okresie laktacji należy przyjmować dziennie około 290 μg jodu.
Wszystkie powyższe składniki zawiera suplement diety MamaDHA Premium+. Dwie kapsułki (porcja dzienna) zawierają 800 mg DHA, 400 μg kwasu foliowego, 2000 j.m. wit. D3 oraz 200 μg jodu.
Przyjmuje się również, że podczas pierwszych sześciu miesięcy karmienia piersią, w przypadku ciąży pojedynczej, zapotrzebowanie kaloryczne matki wzrasta o około 500 kcal na dobę. W kolejnym półroczu laktacji zmniejsza się ono do około 400 kcal na dobę, przy czym dokładne wartości mogą być inne w przypadku każdego organizmu.
Co jeść przy karmieniu piersią?
Dieta podczas karmienia piersią powinna uwzględniać wypijanie około 3 litrów płynów w ciągu dnia. Im większą ich część będzie stanowiła woda niegazowana, tym lepiej. Co ciekawe, wbrew powszechnie panującej opinii nie trzeba całkowicie rezygnować z kawy, jeśli nie zaleci tego lekarz prowadzący. Wystarczy ograniczenie kofeiny do maksymalnie 300 mg dziennie. Równie istotne będzie oczywiście dostarczanie w diecie odpowiedniej ilości białka, tłuszczów, węglowodanów, witamin oraz minerałów. A zatem co jeść przy karmieniu piersią? Przede wszystkim produkty:
- bogate w węglowodany złożone – kasze, makarony, pieczywo razowe, warzywa,
- bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe – olej sojowy, olej słonecznikowy, orzechy, ryby morskie,
- bogate w białko – mięso wraz z rybami i produkty mięsne, jaja, produkty mleczne.
Czego nie jeść podczas karmienia piersią?
Temat tego, czego nie jeść podczas karmienia piersią, od pokoleń jest źródłem wielu mitów. Nie ma jednak badań potwierdzających, że matka karmiąca musi zrezygnować z jakichkolwiek produktów żywnościowych, oczywiście poza kwestiami całkowicie indywidualnymi, takimi jak alergie. Może zatem jeść wszystko, włącznie z fast foodami czy słodyczami. Jednak tak jak w przypadku diety każdej osoby, nie tylko karmiącej piersią, trzeba mieć na uwadze swoje zdrowie.
Warto zatem w mniejszych ilościach spożywać tłuszcze nasycone i trans, które podwyższają poziom tzw. złego cholesterolu. Ich źródłem jest np. masło, śmietana, smalec czy kostki rosołowe. Należy też unikać nadmiernych ilości cukrów prostych, takich jak glukoza, sacharoza czy fruktoza, których nadmiar prowadzi między innymi do zwiększenia ryzyka zachorowania na cukrzycę.
Źródła:
- Ulotka MamaDHA Premium+
- https://cnol.kobiety.med.pl/wp-content/uploads/2018/12/stanowisko_Standardy_Medyczne_3_2013.pdf