Zioła w codziennej diecie – co warto o nich wiedzieć?

Coraz częściej można usłyszeć o tym, że naturalne zioła pomagają w codziennym odżywianiu. Działają bardzo kompleksowo – oczyszczają organizm z toksyn oraz wspomagają proces odchudzania, mogą także leczyć różne dolegliwości, na przykład związane z trawieniem. Jakie zioła warto włączyć do codziennego jadłospisu i dlaczego? Podpowiadamy.

Zioła wspomagające trawienie

Na prawidłowe trawienie wpływa bardzo wiele czynników. Dotyczą one zwykle ciężkostrawnych posiłków oraz braku aktywności fizycznej. Problemy mogą być jednak dużo bardziej kompleksowe i mogą być związane z przewlekłą chorobą lub mieć podłoże dziedziczne. Naturalnym sposobem na poprawę procesów metabolicznych w naszym organizmie są ziołowe napary. Prym pod tym względem wiedzie zwłaszcza mięta pieprzowa, która działa zarówno na wydzielanie soku żołądkowego, jak i na efektywną produkcję żółci. Podobne działanie można zaobserwować także w przypadku klasycznego rumianku, który dodatkowo reguluje pracę jelit oraz pobudza apetyt.

 

Zioła zmniejszające apetyt

Jeśli z dnia na dzień nasza codzienna dieta prowadzi do tego, że przybieramy na wadze to warto rozważyć zioła, które hamują apetyt. Ich sekret tkwi w pęcznieniu w kontakcie z wodą. W ten sposób szybko poczujemy się syci i nie będziemy sięgać po kolejne porcje ulubionych dań. Do tego celu najlepiej sprawdzi się między innymi siemię lniane, ziele bratka, morszczyn, fasola zwyczajna oraz podbiał. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że wymienione zioła nie wykazują bezpośredniego działania odchudzającego. Pozwalają za to utrzymać optymalną wagę i powstrzymać chęć sięgania po przekąski lub hamują chęć spożywania posiłków bez opamiętania.

 

Jeśli mamy problem z częstym sięganiem po słodycze to warto w codzienną dietę włączyć wyciąg z morwy białej. Można ją przyrządzać jako herbatę do codziennych posiłków. Morwa działa wspomagająco na regulację poziomu cukru we krwi oraz skutecznie zmniejsza apetyt na słodycze. Wystarczy pić ją dwa razy dziennie, aby zaobserwować całkowity brak chęci na słodkie przekąski. Morwa biała jest polecana także dla osób, które zmagają się z cukrzycą.

 

Stewia zamiast cukru

Jeśli chcemy całkowicie zrezygnować z niezdrowego cukru to warto zainteresować się stewią. Jej największą zaletą jest to, że nie jest przyswajana przez organizm, więc ma zerową wartość kaloryczną. Jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do słodkich produktów i nie wyobrażamy sobie tego, że moglibyśmy zrezygnować ze słodzonej kawy lub herbaty to warto sięgnąć po produkty na bazie tej rośliny. Znajdziemy je bez trudu w takich miejscach jak internetowy sklep zielarski.