Poznaj lecznicze właściwości czarnuszki – wzmocnij odporność i zadbaj o skórę

Czarnuszka siewna to jednoroczna roślina z której pozyskujemy drobne, czarne jak węgiel nasiona. Stosowana jest powszechnie jako dodatek do zdrowego pieczywa czy naturalnych kosmetyków. Jej niesamowite, prozdrowotne właściwości na Wschodzie znane są już od ponad 4 tysięcy lat. W medycynie ludowej czarnuszka znajduje zastosowanie w walce ze stanami zapalnymi, problemami z układem pokarmowym i jako środek łagodzący i odkażający. Odpowiednio zaaplikowana pomoże nam z trądzikiem, oparzeniami słonecznymi, łupieżem, atopowym zapaleniem skóry i wieloma innymi powszechnie występującymi dolegliwościami.

Dlaczego czarnuszka leczy?

Nasiona czarnuszki składają się w 85% z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Do tych o najskuteczniejszym działaniu zaliczyć możemy kwasy: oleinowy (omega-9), linolowy (omega-6), alfa-linolenowy (omega-3), mirystynowy, palmitynowy, stearynowy i foliowy. Poza nimi w czarnuszce znajdziemy aż 8 z 9 kluczowych aminokwasów, witaminy A, E, B1, i B3, a także wapń, żelazo, fosfor, miedź, selen, magnez, sód, potas oraz cynk. Nic więc dziwnego, że to małe nasionko znalazło tak szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Za jej najbardziej spektakularne właściwości takie jak obniżanie ciśnienia, ochrona przed promieniowaniem czy likwidowanie komórek nowotworowych odpowiadają tymol, tymochinon i tymohydrokinon. Są to związki rozpuszczalne w tłuszczach, które w dodatku są olejkami eterycznymi odpowiedzialnymi za charakterystyczny smak i zapach czarnuszki. Ich działanie potwierdzają liczne badania laboratoryjne o których więcej przeczytasz tutaj.

Czarnuszka w kuchni

Nasiona czarnuszki mają charakterystyczny smak, który nie wszystkim odpowiada. Dlatego najczęściej stosuje się ją w niewielkich ilościach jako dodatek do zup, sałatek czy pieczywa. Dobrze komponuje się z innymi ziołami, takimi jak tymianek, kolendra i ziele angielskie. Czarnuszka ma delikatnie ostry smak i nie podrażnia błony śluzowej żołądka, dlatego lekarze często polecają zastąpić nią pieprz. Mielone nasiona czarnuszki z dodatkiem naturalnego miodu tworzą syrop skutecznie zwalczający stany zapalne gardła i przeziębienia. Spożywanie czarnuszki przynosi ulgę w tak wielu dolegliwościach, że w starożytności mówiono o niej “potrafi wyleczyć wszystko prócz śmierci”. Do jej najbardziej spektakularnych możliwości należą: 

  • Alergia – działa antyhistaminowo.
  • Anemia – podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów.
  • Nowotwory – pomaga zwalczać odpowiedzialne za ich powstawanie wolne rodniki, działa silnie przeciwutleniająco.
  • Nadciśnienie – obniża ciśnienie krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów.
  • Kamienie nerkowe – obniża poziom szczawianów w moczu.
  • Wrzody żołądka – skutecznie zwalcza bakterie Helicobacter pylori.
  • Cukrzyca – reguluje poziom cukru we krwi i pracę trzustki.
  • Astma – poprawia wydolność płuc zwłaszcza u dzieci.
  • Zakażenia grzybicze i pasożytnicze – wykazuje skuteczne działanie w przypadku zakażenia tasiemcem, przywrą, owsikami; hamuje rozrost patogenów, w tym Candida Albicans.
  • Osteoporoza – wspiera procesy pomagające zwiększać gęstość kości.
  • Depresja – działa uspokajająco, podnosi odporność na stres.

Dla zdrowej skóry

Przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i łagodzące działanie czarnuszki powoduje, że jest ona częstym dodatkiem do najróżniejszych kosmetyków. Jest szczególnie przydatna w walce z trądzikiem, łuszczycą, atopowym zapaleniem skóry czy grzybicą. Olej z czarnuszki można stosować punktowo, bezpośrednio na zmiany skórne. Warto wykorzystać olej z czarnuszki na oparzenia słoneczne – zaskakująco szybko ukoi podrażnioną skórę. Możemy też przyrządzić z niego serum, mieszając go w równych proporcjach z olejkiem z drzewa herbacianego. Taka mieszanka zdziała cuda oczyszczając, odżywiając i uelastyczniając skórę osób z cerą tłustą czy trądzikową. Olej z czarnuszki zmniejsza też widoczność przebarwień, dlatego z powodzeniem możemy stosować go w celu zmniejszenia widoczności blizn. Zalej nasiona czarnuszki wrzątkiem, odczekaj kilkanaście minut i odcedź, a otrzymasz napar idealnie nadający się do tonizowania skóry. Zmielone nasiona czarnuszki możemy też wykorzystać w najróżniejszych peelingach i maseczkach. Szczególnie dobrze łączą się z glinką czy płatkami owsianymi. 

Na piękne i lśniące włosy

Wcieranie oleju z czarnuszki w skórę głowy przynosi ulgę w świądzie, podrażnieniach, łupieżu i problemach z przetłuszczaniem się włosów. Olejowanie pozwoli cieszyć się lśniącymi, elastycznymi i odżywionymi końcówkami w szczególności u osób z kręconymi włosami. Takie zabiegi warto powtarzać raz w tygodniu. Należy jednak pamiętać, żeby nie zostawiać oleju na włosach dłużej niż na godzinę. Stosowanie oleju z czarnuszki na skórę głowy znacząco zwiększa szybkość wzrostu włosów i doskonale je przy tym odżywia.

Esencja zdrowia i urody – olejek z aloesu i jego właściwości