Dieta na koncentrację: 4 naturalne źródła zdrowych tłuszczów

Prawidłowa praca mózgu jest niezwykle ważna na każdym etapie rozwoju człowieka, od noworodka, aż po okres późnej starości. Ten organ odpowiada za wszystkie procesy odbywające się w organizmie, w tym m.in. za pamięć i zdolność do koncentracji. Dlatego trzeba o niego dbać. Jednym ze sposobów na utrzymanie go w dobrej kondycji jest spożywanie zdrowych tłuszczów. Sprawdź, skąd je czerpać.

Wiele osób eliminuje ze swojej diety tłuszcze, ponieważ uważa je za przyczynę przybierania na wadze i problemów np. z pracą układu krwionośnego. Jednak są to niezwykle cenne substancje odżywcze, bez których organizm, a zwłaszcza mózg, nie mógłby prawidłowo funkcjonować. Dlatego należy regularnie dostarczać je wraz z pożywieniem.

Zdrowe tłuszcze wspierające koncentrację – jakie wybrać?

Zastanawiasz się, po jakie produkty sięgać, aby zapewnić sobie zdrowe źródło tłuszczów, które będą wspierać funkcjonowanie mózgu i utrzymanie koncentracji? Dobrym wyborem są:

  1. tłuste ryby, takie jak makrela, tuńczyk czy dziki łosoś atlantycki – stanowią główne źródło kwasów omega-3, które wspierają ochronę mózgu przed kurczeniem. Dlatego ryby powinny gościć na stole co najmniej 1-2 razy w tygodniu,
  2. nasiona np. słonecznika, pestki dyni lub sezamu – te niewielkie i niepozorne nasionka skrywają w sobie wiele cennych dla mózgu składników, w tym także nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i 6 oraz jednonienasycone tłuszcze. Najlepiej, jeśli będziesz codziennie dodawać je do swoich posiłków lub jeść je na surowo np. jako przekąskę pomiędzy posiłkami,
  3. awokado – owoc amerykańskiego pochodzenia stanowi wspaniałe źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są potrzebne dla zachowania właściwej pracy mózgu. Dlatego awokado powinno regularnie gościć na stole. Ze względu na specyficzny smak, warto przygotować z niego pastę na kanapki i do ryb np. guacamole lub jeść od razu po obraniu np. w plastrach posypane solą i przyprawami,
  4. orzechy – to niezwykle smaczne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawarte w nich składniki pomagają zmniejszyć ryzyko śmierci z powodu chorób neurodegeneracyjnych, co przekłada się także na poprawę koncentracji. Orzechy warto dodawać np. do śniadania lub sięgać po nie jako przekąskę pomiędzy posiłkami.

Nie zapominaj także o olejach roślinnych. Łyżeczka oliwy czy oleju z pestek dyni może doskonale zastąpić masło, a przy tym zapewnić Twojemu organizmowi niezbędną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Dieta na koncentrację – jak komponować posiłki?

 Podstawą dobrej diety jest zachowanie odpowiednich proporcji pomiędzy węglowodanami, białkiem i tłuszczami. Dzięki temu można dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość energii do działania, rozwoju i prawidłowego funkcjonowania – wyjaśnia ekspert Nice To Fit You. – Spożywanie jednego typu produktów, nawet tych, które są wspaniałym źródłem zdrowych tłuszczów, mogłoby doprowadzić do powstania różnych niedoborów. Dlatego należy się tego wystrzegać – dodaje.

O wiele lepszymi pomysłami są dodawanie kilkudziesięciu gramów produktów ze zdrowymi tłuszczami roślinnymi do codziennych posiłków oraz zastępowanie nimi zwierzęcych źródeł tych składników odżywczych.

Włącz do swojej diety zdrowe źródła tłuszczów i zacznij dbać o swoją koncentrację już dziś. W przyszłości z pewnością sobie podziękujesz!