Zdrowo.pl » Dieta dobra dla mikrobiomu - Zdrowo.pl

Dieta dobra dla mikrobiomu

Mikrobiom to niezwykle ważny dla funkcjonowania całego organizmu element. To dobroczynne bakterie zasiedlające przewód pokarmowy, a konkretnie jelita, które wspierają ich pracę i mają wpływ między innymi na naszą odporność. Mikrobiom jelitowy można wspierać za sprawą odpowiedniej diety i trybu życia. Dowiedz się, jak to zrobić.

Mikrobiom jelitowy – jakie są jego zadania?

 

W przewodzie pokarmowym człowieka znajduje się spora ilość różnego rodzaju drobnoustrojów, głównie bakterii. Części z nich jest dla naszego organizmu dobroczynna i to one właśnie określane są jako mikrobiom. Bardzo ważne jest, by we florze bakteryjnej panowała równowaga, a nawet by bakterie korzystne dla naszego zdrowia miały przewagę. Pełnią one niezwykle ważne zadania, takie jak wspieranie procesów trawiennych oraz usuwanie z jelit resztek pokarmowych, czyli ich oczyszczanie.

 

Mikrobiom wspiera też odporność, ponieważ prawidłowa praca jelit ma korzystny wpływ na ogólną kondycję organizmu, a co za tym idzie – także na układ immunologiczny. Mikrobiom człowieka chroni nas przed alergenami, wirusami i toksynami. Nie dopuszcza też do nadmiernego rozwoju w przewodzie pokarmowym chorobotwórczych bakterii.

 

W jaki sposób dbać o mikrobiom za pomocą diety?

 

Dobroczynne bakterie jelitowe tworzące mikrobiom przewodu pokarmowego noszą nazwę probiotyków. Należą one do szczepów bakterii znajdujących się w produktach spożywczych takich jak kiszonki warzywne i owocowe, produkty mleczne poddane procesowi fermentacji oraz na przykład zakwas chlebowy.

 

Jeśli zatem chcemy stosować dietę dobrą dla mikrobiomu, powinniśmy włączyć do jadłospisu produkty takie jak kiszona kapusta (także kimchi), kiszone ogórki i inne kiszonki z warzyw i owoców, naturalne kefiry, jogurty, zsiadłe mleko i maślanka oraz pieczywo na naturalnym zakwasie chlebowym. Świetnym źródłem bakterii probiotycznych jest też kwas chlebowy do picia.

 

Dieta dobra dla mikrobiomu powinna zawierać także prebiotyki, czyli substancje, którymi żywią się bakterie probiotyczne. To głównie węglowodany złożone, które nie są rozkładane w przewodzie pokarmowym przez soki trawienne. Ich bogatym źródłem są owoce i warzywa, szczególnie brokuły, cebula, czosnek, gotowane i przestudzone ziemniaki, jabłka, jagody i rośliny strączkowe. Naturalne prebiotyki znajdziemy także w kaszach i pieczywie pełnoziarnistym.

 

Co jeszcze ma wpływ na mikrobiom człowieka?

 

Mikrobiom jelitowy można wspierać także na inne sposoby. Warto ograniczyć spożycie cukru, w tym słodyczy i napojów słodzonych. Dobroczynne bakterie jelitowe nie rozwijają się dobrze, gdy w przewodzie pokarmowym znajduje się nadwyżka węglowodanów prostych – są one za to pożywką dla drobnoustrojów niekorzystnie wpływających na nasze zdrowie.

 

Na mikrobiom przewodu pokarmowego niekorzystnie oddziałuje też stres i antybiotykoterapia. Dlatego zaleca się uzupełnienie probiotyków po terapii antybiotykami i w sytuacjach, gdy mikrobiom może być osłabiony (stres, biegunka, nieodpowiednia dieta, podróż). Można zrobić to przyjmując suplementy diety zawierającymi bakterie probiotyczne.