Zdrowo.pl » Czym jest białko i dlaczego jest ważne w chorobie nowotworowej? Wstęp - Zdrowo.pl

Czym jest białko i dlaczego jest ważne w chorobie nowotworowej? Wstęp

Bez białka nie byłoby życia, ponieważ jest obecne w każdej komórce ciała człowieka. W okresie choroby jest istotne dla prawidłowego działania układu odpornościowego czy gojenia ran, dlatego nasze zapotrzebowanie na nie dodatkowo wzrasta. Dowiedz się, czym jest białko i dlaczego nie może go zabraknąć w diecie w czasie leczenia onkologicznego.

1/5 masy naszego ciała to właśnie białka. Mięśnie, skóra, włosy, paznokcie nie mogłyby powstać i regenerować się, gdyby nie one. Białkami są także przeciwciała zapewniające odporność organizmowi, hormony i enzymy. Bez ich obecności niemożliwe byłoby prawidłowe widzenie, a także transport, np. tlenu. Mogą być także źródłem energii dla człowieka, ale są wykorzystywane w ten sposób tylko kiedy brakuje innych składników, jak tłuszcze czy węglowodany. W czasie choroby nowotworowej organizm zużywa białka do odnowy uszkodzonych w trakcie chemio- i radioterapii tkanek. Jest ono także niezbędne w procesie gojenia ran, a także do utrzymania właściwego działania układu odpornościowego. Ponadto, odpowiednia ilość białka w pożywieniu może zabezpieczyć osobę chorą przed utratą masy mięśniowej, której prawidłowa ilość w organizmie jest jednym z czynników lepszego rokowania. Dieta dla chorych na raka powinna obfitować w produkty wysokobiałkowe i dostarczać codziennie minimum ponad 1 g, a najlepiej 1,5 g białka na każdy kilogram masy ciała osoby chorej.

Gdzie szukać białka?

Produkty bogate w białko znajdziemy zarówno wśród tych zwierzęcych, jak i roślinnych. Jeśli nie występują przeciwskazania, jadłospis chorych onkologicznie powinien zawierać takie produkty jak jaja, mleko i produkty mleczne, chude mięso, a także ryby i owoce morza. Każdy posiłek powinien zawierać przynajmniej jeden produkt z jednej z tych grup. Menu doskonale uzupełnią produkty roślinne bogate w białko, takie jak fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, a także inne nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe zwłaszcza kasze i orzechy. Teoretycznie wszystko wydaje się proste, niestety w praktyce popularne dolegliwości występujące w czasie leczenia onkologicznego znacznie utrudniają realizację tych zaleceń. Wymienić można tu: brak apetytu, zmiany w odczuwaniu smaku, nudności, wymioty, a także nadżerki i rany w jamie ustnej. Co podać osobie, która nie toleruje produktów mlecznych, a smak mięsa jest dla niej nie do zniesienia?

Wsparcie białkowe w prostej i łatwej do spożycia formie

Źródłem białka dla chorego onkologicznie mogą być także doustne preparaty odżywcze, szczególnie te wysokobiałkowe, np. Resource ProteinIch stosowanie jest uzasadnione, jeśli tylko istnieją jakiekolwiek obawy, że jadłospis osoby cierpiącej na nowotwór może nie zawierać odpowiedniej ilości białka lub, gdy osobie chorej grozi niedożywienie, które występuje niezwykle często w trakcie leczenia. Preparaty tego typu stosuje się zawsze pod kontrolą lekarza. Warto wiedzieć, że zastosowanie preparatów odżywczych może odnieść najlepsze efekty, kiedy jest włączone na możliwie wczesnym etapie programu leczenia, ponieważ może przyczynić się do zatrzymania pogłębiającej się utraty masy ciała, a tym samym przekłada na większe szanse na przeżycie i szybszą rekonwalescencję. Doustne preparaty odżywcze mogą mieć formę łatwych do spożycia, płynnych wysokobiałkowych produktów o różnych smakach (np. Resource Protein). Jeśli z jakiś przyczyn wsparcie żywieniowe w takiej formie nie jest akceptowane, warto klasyczne posiłki osoby chorej wzbogacić o białko w proszku o neutralnym smaku (np. Resource Instant Protein).

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Instant Protein: Do postępowania dietetycznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia, u których może występować zwiększone zapotrzebowanie na białko.