Jeśli podjadać to rozsądnie

O bilansie energetycznym i o tym jak działa podjadanie.

Odchudzanie czy trzymanie diety przede wszystkim nie polega na głodzeniu się! Jest to najgorsza opcja z możliwych. Pomimo tego, że mamy wtedy płaski brzuch i czujemy się fit, nasz organizm walczy. Nie ma energii do funkcjonowania. A potrzebuje jej nawet do oddychania czy myślenia. Uruchamiając tym samym reakcje obronne w obawie przez głodem, które wpływają na wzrost tkanki tłuszczowej. Nie ma więc sensu zagładzać się, ponieważ to da nam efekt, ale tylko na chwilę. W rzeczywistości przyniesie opłakane skutki.

Problemu należy szukać gdzie indziej. A my wiemy gdzie go szukać. Trzeba szybko zmienić myślenie. Dieta, nie równa się odmawianiu sobie jedzenia i ciągłej walce, ponieważ to osłabia naszą koncentrację . A w dodatku, kiedy ulegniemy to ze zdwojoną siłą!

Dieta to regularne jedzenie, najlepiej o stałych porach. Częste jedzenie, ale w małych ilościach. Zjeść obfity posiłek raz dziennie, a później odmawiać sobie jedzenia to żadne rozwiązanie. A nawet najgorsze rozwiązanie. Prowadzące do rozregulowania organizmu. I niesie ze sobą smutne skutki, skutki, skutki.

Dieta to rozsądne jedzenie i świadome. Dobieranie wartościowych składników, które są korzystne dla naszego organizmu. Zawierają witaminy i minerały. Nie sztuką jest ściągnąć program diety cud z internetu i szykować kropka w kropkę takie same posiłki i jeść w kółko to samo. To szybko nam się znudzi i obrzydnie i nie zrozumiemy tak na prawdę dlaczego zrezygnowaliśmy z naszego projektu dieta.

Jeżeli chcemy się odchudzać, trzymać dietę – róbmy to świadomie. Zainteresujmy się tematem. Co jest zdrowe, co wartościowe. Co jest bogate w błonnik, czy witaminy. Jakie minerały i składniki są potrzebne do właściwego funkcjonowania. Skoro potrafimy codziennie przyjmować masę informacji na temat tego co się dzieje na świecie, na temat gier, znajomych, gwiazd czy urody i zabiegów – możemy też potraktować dietę jako bardzo ważną i interesującą dziedzinę do przestudiowania.

Szybko się zorientujemy, że nie trzeba codziennie jeść kurczaka z warzywami i ryżem. Dojdziemy w końcu do tego, że możemy zastąpić ten przepis milionem innych każdego dnia. I zjeść np. Paprykę faszerowaną ryżem i warzywami. Dla tych co lubią mięso, może być z dodatkiem mięsa mielonego. Ktoś by powiedział, że to pracochłonne. Wcale nie. Ale niech będzie, w takim razie zastąpmy to leczem – czyli duszona cukinia, papryka, pomidory. Naleśniki z warzywami czy zapiekanka warzywna w piekarniku. Widzicie to proste, wystarczy poświęcić SWOJEJ DIECIE chwilę czasu i zadbać o to by była różnorodna i zdrowa!

Problem w trzymaniu diety zaczyna się kiedy my zaczynamy podjadać. Najpierw jest bunt – jak to jeść 5 razy dziennie! To za dużo! Później, kiedy okazuje się, że te posiłki mają być w małych ilościach zaczynamy coraz częściej odczuwać głód i podjadamy. Podjadanie samo w sobie nie jest złe. Ale musi być rozsądne.

Czym jest więc bilans energetyczny?

Jest to stosunek spożytego pokarmu do wydatku energetycznego organizmu. Kiedy jest ujemy dewastujemy swój organizm od środka, a niekiedy przyczyniamy się do przyrostu tkanki tłuszczowej. Kiedy z kolei bilans energetyczny jest dodatki – co oznacza, że ilość spożytego pokarmu jest za duża w stosunku do wydatku energetycznego organizmu – zwiększa się nasza masa ciała. Kiedy nasz dieta jest ściśle ustalona i podzielona na odpowiednią dla nas ilość posiłków, zawiera ona także pule energetyczną kalorii, które możemy spożyć w ciągu dnia. Jedząc więcej, niż dieta przewiduje, lub niewinnie podjadając przekraczamy ilość kalorii możliwych do spożycia. Denerwujemy się, że przecież odmawiamy sobie wszystkiego, jemy tak jak zaleca przepis diety cud, a efektów nie widać.

A trzeba pamiętać, że aby organizm zaczął zużywać zapasy tkanki tłuszczowej, którą mamy – nie możemy przekraczać ustalonej puli kalorii codziennego spożycia, ponieważ tylko się przyczyniamy do powiększania tej tkanki. Dlatego zarówno dietę, jak i to co podjadamy trzeba ustalać z rozsądkiem. Jeżeli np. wiemy, że lubimy podjadać w ciągu dnia. Dlatego, że nasz praca np. zabiera nam dużo energii i musimy się podładować, trzeba odpowiednio dostosować do takich zabiegów swoją dietę. Tak by starczyło nam kalorii i na śniadanie i na podjedzenie czegoś między pierwszym, a drugim posiłkiem.

Z jakimi problemami spotyka się dieta?

Z braku wiedzy, świadomości i złego doboru naszej diety dochodzi do tego, że:

  • jemy nieregularnie, często nie jemy śniadania, a główny posiłek jemy wieczorem, a następnie jemy między posiłkami, z braku regularności
  • jemy wtedy kiedy nasz głód osiąga apogeum, a wtedy jemy zbyt szybko, bo jesteśmy bardzo głodni i dawno nie mieliśmy nic w ustach
  • jemy i odpoczywamy jednocześnie, czyli podczas oglądania telewizji lub przeglądania czegoś w internecie czy gazecie, brak organizacji własnego czasu na czas pracy, jedzenia i odpoczynku
  • kiedy jesteśmy bardzo głodni i jemy nie skupiając się nad tym, nie mamy świadomości jedzenia, więc dokładamy sobie więcej dla smaku, zamiast zjeść ustaloną ilość z odpowiednią ilością kalorii
  • nie umiemy ocenić właściwej ilości jedzenia i kiedy coś zostaje dojadamy resztki by się nie zmarnowało, szkodząc tym samym sobie
  • ważne jest by na co dzień spożywać dużą ilość wody, a przy okazji diety i aktywności fizycznej jest to dwa razy bardziej istotne
  • warto zastanowić się nad tym czy nie za często smażymy, co moglibyśmy udusić czy ugotować, a także czy nie nadużywamy przypraw, a szczególnie soli

Czytaj również: Podstawa diety oliwa z oliwek

Jak przestać podjadać?

Jako, że przyczyny podjadania mogą być różne, trzeba zastanowić się dlaczego to robimy? Zazwyczaj wynika to tego, że nieregularnie jemy. Co w konsekwencji przy spadku cukru we krwi budzi apetyt i zmusza nas do jedzenia, by uzyskać energię do działania.

Aby przestać podjadać najpierw trzeba ustalić przyczynę. Następnie zaprowadzić listę spożywanych przez nas produktów. Spisując co najmniej przez tydzień co jedliśmy, będziemy w stanie wyłapać złe nawyki żywieniowe i je wyeliminować.

Jedząc posiłki regularnie również jesteśmy w stanie zlikwidować podjadanie, ponieważ nasz organizm dostając systematycznie zastrzyk energii nie będzie domagał się o więcej. Dlaczego warto jeść częściej, a mniej. Posiłki te powinny być właściwie zbilansowane – czyli zawierać odpowiednią ilość kalorii i składników pokarmowych.

Dobrą metodą na pokonanie głodu między posiłkami jest picie wody lub herbaty. Aktywność fizyczna również niweluje głód – jak spacer czy jazda rowerem.

Jeżeli mimo wszystko mamy potrzebę zjedzenia czegoś zanim przyjdzie czas na posiłek właściwy – zastąpmy niezdrowe przekąski owocami, warzywami czy orzechami. Dlatego, że takie produkty nie zawierają kalorii, mało tego dostarczają witamin i energii.

Poprzez kontrolę tego co jemy i ile jemy, jesteśmy w stanie zmniejszyć nawet dwukrotnie liczbę spożywanych kalorii dziennie. Co szybko przyniesie efekty wizualne, eliminując co niektóre niedoskonałości naszego ciała – jak np. fałdki tłuszczu.

Naucz się dobrze wybierać i zastępować przekąski !

Na co dzień jemy mnóstwo produktów, które moglibyśmy zamienić na np. mniej kaloryczne, a niekoniecznie wpłynęło by to na walory smakowe. Takimi produktami jest np. mleko. 4 szklanki pełno tłustego mleka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Mleko niżej procentowe potrafi zawierać o 6 g mniej tłuszczu. Na dłuższą metę to dużo.

Tak samo możemy jako zamiennik dla śmietany czy majonezu użyć jogurtu naturalnego. Łyżka majonezu zawiera około 107 kalorii, a łyżka jogurtu około 9 kalorii, więc nie ma konieczności tłumaczenia dlaczego ten wybór jest zdrowszy.

Na pewno należy zrezygnować z chipsów, paluszków czy ciastek. Ponieważ te produkty zawierają puste kalorie. I nie dostarczają uczucia sytości, dlatego że posiadają znikome ilości błonnika pokarmowego. W przeciwieństwie do warzyw, owoców, otrębów, orzechów, które to są źródłem błonnika i witamin. Sycą i nie napychają organizmu zbędnym tłuszczem i węglowodanami tak jak chipsy czy ciastka. A owoce to świetny pomysł na coś do zjedzenia kiedy mamy ochotę również na coś słodkiego.

Jak jeszcze inaczej podjadać rozsądnie?

Miejmy zawsze pod ręką marchewkę pociętą w słupki, żeby coś przegryźć. Marchewka zawiera w 100 gramach jedynie 27 kalorii. A dodatkowo poprawia wygląd skóry i jest bogata w wapń, potas, żelazo i miedź. Zawierając błonnik łatwo zabija głód.

Wypijmy jogurt albo koktajl owocowy z dodatkiem jogurtu naturalnego. Koktajle owocowe oczyszczają organizm. Dostarczają także wielu możliwości, np. możemy dosypać do nich płatków owsianych albo zbożowych.

Jedzmy lody. Nie przesadzajmy z ich ilością, ale możemy stosować je jako dobrą alternatywę do czegoś słodkiego. A jeżeli już sięgamy po batony wybierzmy takie z pełnego ziarna.

Jako przekąski bardziej treściwe wybierzmy kanapki z warzywami np. z dodatkiem twarogu. Jedzmy duże ilości warzyw one mimo niekiedy wysokiej kaloryczności na pewno nam nie zaszkodzą, a wspomogą odchudzanie i trzymanie zdrowej diety.

A jeżeli mamy ochotę na coś smacznego co wypełni żołądek i nie mamy ochotę na czystą wodą – przyrządźmy napój. Mogą to być zmiksowane pomarańcze z dodatkiem imbiru i wody mineralnej oraz łyżką miodu. Czy wodę z malinami lub cytryną. Takie warianty na pewno pomogą nam przetrwać do następnego posiłku, zaspokoją chęć słodkiego i wspomogą metabolizm.

Należy pamiętać, że nasz organizm często domaga się przekąsek nie dlatego, że faktycznie ich potrzebuje, ale dlatego że tak został nauczony. Zmiany mogą nie być łatwe, ale wyrobienie sobie pewnych nawyków żywieniowych jest kwestią czasu i cierpliwości. A na pewno wyjdzie nam to na zdrowie!