Zdrowo.pl » Zatrucie pokarmowe – jak postępować, kiedy coś nam zaszkodzi? - Zdrowo.pl

Zatrucie pokarmowe – jak postępować, kiedy coś nam zaszkodzi?

Zatrucie pokarmowe jest wywołane przez przyjęcie pokarmu zakażonego bakteriami lub drobnoustrojami. Choć jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci może dotknąć osoby w każdym wieku. Jak postępować podczas zatrucia? Jakie środki pomogą zmniejszyć objawy? Co może znaleźć się w diecie osoby z zatruciem pokarmowym?

Zatrucie pokarmowe – objawy

Zawarte w zakażonych produktach toksyny powodują stan zapalny żołądka i jelit, który objawia się silnym nieżytem układu pokarmowego. Do objawów zatrucia pokarmowego należą:

  • ból brzucha,
  • gorączka,
  • wymioty i nudności,
  • biegunka,
  • dreszcze.

 

Zatrucie pokarmowe – przyczyny

Wyróżnia się cztery rodzaje zatrucia pokarmowego: wirusowe, bakteryjne, grzybicze i pasożytnicze. Najczęściej to człowiek sam wprowadza toksyny do jedzenia, dlatego szczególnie ważne jest zachowanie odpowiedniej higieny podczas przygotowywania posiłków oraz przechowywania produktów. Jak podaje Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna, pałeczki salmonelli giną w temperaturze 60-65*C, dlatego nie wolno spożywać surowych jajek i mięsa, lecz każdorazowo poddawać je obróbce termicznej. Do szczególnie niebezpiecznych odmian zatrucia pokarmowego należy zakażenie bakterią Salmonelli oraz zatrucie jadem kiełbasianym.

Zatrucie pokarmowe – jak postępować?

1. Przyjmowanie płynów

Biegunka i wymioty to reakcja organizmu, która ma przyspieszyć wydalenie szkodliwej toksyny. Nie należy ich powstrzymywać, ponieważ im szybciej organizm pozbędzie się drażniącego czynnika, tym szybciej wróci do normalnego funkcjonowania. Aby nie dopuścić do odwodnienia należy przyjmować odpowiednią ilość płynów z elektrolitami. Pijemy często, ale małymi łykami, żeby nie podrażnić błony śluzowej układu pokarmowego. W tym celu dobrze sprawdzą się rozpuszczalne środki z apteki lub czarno herbata z cytryną. WAŻNE: w zatruciu pokarmowym nie powinno się pić mięty ani innych ziołowych herbat, które pobudzają soki żołądkowe.

2. Lekkostrawna dieta

Kiedy pacjent odczuwa głód to dobry objaw. Podrażnione ściany żołądka i jelit mogą jednak nie być gotowe na przyjęcie pokarmu, dlatego w pierwszych dniach stosuje się lekkostrawną dietę. Chorym podaje się np. chleb z masłem i solą, kleik ryżowy czy wafle i sucharki. Zawarte w nich węglowodany dodają energii, ale nie są ciężkostrawne. Z poprawą stanu zdrowia można sięgać po coraz bardziej urozmaicone dania, jednak w pierwszych dniach od choroby zrezygnujmy ze smażonych, pieczonych i tłustych potraw.

3. Środki zmniejszające objawy

Podczas zatrucia pokarmowego warto wspomóc organizm np. przyjmując węgiel aktywny lub smectę, które ograniczają biegunkę. Dodatkowo pamiętajmy o elektrolitach. Pacjenci z uporczywymi mdłościami mogą pić słaby napar z imbiru, który działa przeciwwymiotnie.

4. Konsultacja z lekarzem

Chociaż leczenie zatrucia pokarmowego zazwyczaj nie wymaga hospitalizacji, kobiety w ciąży, dzieci i osoby starsze powinny każdorazowo udać się do lekarza. Podobnie, jeśli objawy zatrucia pokarmowego nie ustępują po 3 dniach. W przypadku niektórych bakterii i wirusów konieczne jest przeprowadzenie badań i włączenie leczenia kierunkowego.