Pestki gorzkiej moreli sposobem na raka?

Pestki gorzkiej moreli sposobem na raka?

Choroba w wielu przypadkach bywa traktowana jak wyrok śmierci. Chemioterapia i radioterapia często przynoszą jednak pozytywne efekty. Nie bez znaczenia pozostaje również dieta i profilaktyka. Lekarze są bowiem zdania, że niektóre grupy pokarmów skutecznie obniżają ryzyko zachorowania na raka. Dzisiaj skupimy się na jednym z takich produktów.

Jedna z kilku teorii na głosi, że spożywanie substancji zwanej witaminą B17 (amigdaliną lub letrilem) skutecznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Owa substancja występuje m.in. w nasionach wielu owoców – w pestkach moreli, gorzkich migdałów, pigwy, wiśni oraz brzoskwini. Amigdalina nadaje typowy gorzki smak i aromat. Jej działanie opiera się na reakcji chemicznej – w zetknięciu z enzymem obecnym w dużych ilościach w komórkach nowotworowych dochodzi do jego rozkładu na cyjanek i aldehyd benzoesowy. Obydwie substancje wykazują działanie niszczące komórki rakowe. Co ciekawe, w zdrowych komórkach letril zmienia się w glukozę.

Wielu lekarzy potwierdza skuteczność działania witaminy B17, podkreślając, że to naturalny i tani sposób walki z chorobą nowotworową. Letril, jako substancja naturalna – tak samo jak zioła – nie może być opatentowana, dlatego koncerny farmaceutyczne mają związane ręce i nie mogą na niej zarobić. Oczywiście, nie chcemy popadać w hurraoptymizm. Amigdalina to póki co dość tajemnicza substancja, a jej sposób działania jest pełny niedopowiedzeń, w związku z czym trudno traktować ją jako lek pierwszego rzutu.

Kilka słów o pestkach moreli

Pestki gorzkiej moreli pochodzą z dzikich odmian drzew morelowych i stanowią bogate źródło minerałów – szczególnie magnezu. Oprócz wspomnianej witaminy B17 zawierają szereg witamin z grupy A, E, B15, B6 i B1, a także niezbędne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe. W chińskiej medycynie jądra pestek są znane od stuleci i powszechnie stosowane przy problemach oddechowych, niestrawności oraz nadciśnieniu tętniczym.

Czytaj również: Dlaczego jedzenie w restauracjach jest równie niezdrowe co fast food?

Oczywiście, aby pestki naprawdę pomagały, nie powinniśmy przesadzać z ich spożywaniem. Absolutną górną granicą jest 20 sztuk w ciągu dnia. Najlepiej zaś konsumować 3-4 sztuki. Nadmiar może bowiem powodować liczne skutki uboczne m.in. nudności oraz zawroty głowy.

Jeżeli mimo wszystkich korzyści związanych z jedzeniem pestek moreli nie jesteś w stanie przemóc się i wprowadzić je do swojej diety, zachęcamy do codziennego zjadania całego jabłka wraz z ogryzkiem. Pestki i ogryzki jabłek są również bogate w letril!

Jak przechowywać i gdzie kupować morele?

Sklepy z ekologiczną żywnością oferują pakowane pestki moreli. Warto jednak czytać opisy producenckie i zwracać uwagę na to czy w opakowaniu – obok gorzkich pestek – nie ma pestek słodkich, które nie przejawiają żadnego prozdrowotnego działania. Wszystkie produkty powinny pochodzić ponadto z ekologicznych upraw.
Kiedy już wybierzemy odpowiedni produkt, przechowujmy go w suchym i ciemnym miejscu. Nie gotujmy, ani nie parzmy pestek, gdyż utracą swoje właściwości.