Odczarowany syrop z cebuli – sprawdzony sposób na wzmocnienie odporności

Smak syropu z cebuli, którym w dzieciństwie leczyły nas mamy i babcie, to wspomnienie, które trudno zapomnieć. Choć ma zarówno wielu zwolenników, jak i przeciwników, warto dać mu szansę. Poznaj jego niesamowite właściwości w naszej unowocześnionej wersji tego klasyka.

Cebula – bomba witamin i wartości odżywczych

To popularne warzywo zasługuje na uwagę ze względu na wysoką zawartość mikro- i makroelementów. Cebula jest bogata w witaminę C oraz witaminy z grupy B, a także fosfor, wapń, potas i siarkę. Bywa nazywana naturalnym antybiotykiem dzięki swojemu silnemu działaniu bakteriobójczemu. Mają na to wpływ m. in. występujące w niej także związki lotne (fitoncydy), które zostają uwolnione podczas krojenia, siekania czy miażdżenia cebuli.

Nie tylko w przeziębieniu

Nie warto stronić od obecności cebuli w diecie także na co dzień. Dzięki swojemu moczopędnemu działaniu cebula wspomaga oczyszczanie organizmu, zmniejsza opuchliznę oraz wspomaga leczenie zaburzeń układu moczowego. Jej dobroczynne działanie na organizm docenią również osoby zmagające się z nadciśnieniem, cukrzycą czy miażdżycą – zawarte w cebuli związki regulują poziom cholesterolu oraz cukru we krwi, a także wykazują działanie przeciwzakrzepowe.

Syrop z cebuli w nowej odsłonie

Doskonałe działanie tego skromnego warzywa jest szczególnie przydatne w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Syrop z cebuli, pełen dobrych i wartościowych substancji, nie tylko stymuluje układ immunologiczny i wzmacnia odporność, ale również od wielu pokoleń jest stosowany jako domowy lek na przeziębienie, kaszel, ból gardła i stany zapalne. Poniżej zamieszczamy przepis na syrop z cebuli – nieco inny niż ten, który robiły nasze babcie, ale równie skuteczny i ciekawy w smaku. Gwarantujemy, że nawet najbardziej wybredni odkryją jego dobrą stronę.

Potrzebne składniki:

2-3 cebule
5cm kawałek imbiru
cytryna
szczypta cynamonu
5 goździków
miód
cukier
świeży tymianek lub oregano

Sposób przygotowania:

Wyszorowane cebule, imbir i cytrynę kroimy w cienkie plastry i układamy w szklanym lub ceramicznym naczyniu, przesypując warstwą cukru. Dodajemy cynamon, goździki i zioła, a następnie mocno ugniatamy w słoiku. Zalewamy miodem i zasypujemy resztą cukru. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy w ciemne, suche miejsce na ok. 24h. Ważne, żeby w tym czasie naczynie znajdowało się w temperaturze pokojowej i nie było całkowicie odcięte od dopływu powietrza. Po upływie doby syrop jest gotowy i można przestawić go do lodówki.

Dawkowanie:
W czasie choroby należy go pić po łyżce min. 3x dziennie, profilaktycznie wystarczy 1 łyżka na dzień. Ze względu na obecność imbiru, który może podnosić ciśnienie, najlepiej nie przyjmować go tuż przed snem. Pamiętajmy, że przepis można modyfikować zmieniając proporcje i składniki. Równie ciekawy smak otrzymamy przez dodanie gałązki rozmarynu, skórki z cytryny czy nasion kolendry. Dodatki w postaci korzennych przypraw nie tylko dodadzą wiele cennych składników, ale też urozmaicą smak i pomogą zmniejszyć intensywny aromat cebuli.