Kandydoza – możesz ją mieć i nie wiedzieć – przyczyny, objawy, leczenie

Candida albicans to grzyb z rodziny drożdżaków, który żyje w przewodzie pokarmowym człowieka i jest najczęstszym grzybiczym patogenem występującym u człowieka oraz przyczyną grzybiczych infekcji błon śluzowych układu pokarmowego i głębokich, układowych zakażeń. Sama obecność drożdżaków nie jest równoznaczna z kandydozą, jednak ich namnożenie może być niebezpieczne dla zdrowia. Jakie są przyczyny choroby, czym się objawia i jak ją leczyć?

Przyczyny kandydozy

Kiedy osłabiony jest układ immunologiczny np. w wyniku brania antybiotyku, który likwiduje zarówno bakterie chorobotwórcze jak i te dobre, dochodzi do nieszczelności jelit. Wtedy do krwiobiegu dostają się cząsteczki, toksyny i drobnoustroje, w tym Candida, które nie powinny do niego trafić. Tak więc niegroźne początkowo drożdżaki przeistaczają się w groźne pasożyty wyłącznie przy odpowiednich „warunkach”. Innymi czynnikami powodującymi kandydozę są zaburzenia hormonalne, osłabiona odporność, chemioterapia czy nieodpowiednia higiena.

Objawy

Przeważnie grzyby atakują układ pokarmowy, jamę ustną lub pochwę. W zależności od zaatakowanego organu, o kandydozie może świadczyć biały nalot na języku, problemy z trawieniem, zmiany skórne czy swędzenie i upławy z dróg rodnych. Zakażenie nie należy jednak do łatwych do zdiagnozowania, ponieważ ma wiele objawów, które łatwo pomylić z innymi schorzeniami. Inne częste symptomy to przewlekłe zmęczenie, katar i nieżyt nosa, wzdęcia, wysypka czy bóle brzucha. Grzybica atakująca cały organizm dotyczy jedynie osób ciężko chorych, z poważnymi zaburzeniami układu immunologicznego. Należy pamiętać, że niezdiagnozowana a tym samym nieleczona Candida zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zatruwa go.

Leczenie

Leczenie jest długotrwałym procesem i należy być systematycznym w stosowaniu zaleceń lekarza. Poprawę można zauważyć dopiero po 6 miesiącach intensywnego i konsekwentnego leczenia. Pozbycie się drożdżaków polega na odpowiednim połączeniu diety z przyjmowaniem środków podnoszących odporność. Z diety należy bezwzględnie wyeliminować węglowodany i cukier, nabiał, odgrzewane jedzenie, wszystkie produkty zawierające konserwanty, przetworzoną żywność, grzyby, niekwaśne owoce, kawę i alkohol. Menu powinno być bogate w kwaśne produkty oraz warzywa i rośliny o wysokiej zawartości błonnika. Do tego wskazane jest używanie przypraw takich jak: cynamon, ostra papryka, kardamon, czosnek, kminek czy pieprz – wszystko co pomaga w prawidłowym trawieniu i zwalcza toksyny. Dodatkowo można stosować olejek z oregano czy ekstrakt z ziaren grejpfruta. Innymi wskazanymi produktami są: kasze, ryby, mleko kozie lub owcze, oliwa z oliwek i chleb orkiszowy, żytni lub gryczany.