Jak wzmocnić organizm przy radioterapii?

Radioterapia to jedna z podstawowych metod leczenia nowotworów. Nie jest tajemnicą, że jak każde leczenie ma też swoje skutki uboczne. Dowiedz się, jak wesprzeć organizm w trakcie jej trwania!

Radioterapia to jedna z trzech najpopularniejszych metod wykorzystywanych w ramach leczenia chorych na nowotwory złośliwe. Swoje zastosowanie znajduje aż u 75% wszystkich pacjentów. Może być wykorzystywana zarówno samodzielnie bądź w połączeniu z leczeniem chirurgicznym, chemioterapią i innymi wykorzystywanymi aktualnie metodami. Wszystko zależy od typu nowotworu i stopnia jego zaawansowania.

Jakie są skutki uboczne radioterapii?

Do najczęściej wymienianych skutków ubocznych radioterapii należą osłabienie, brak apetytu, biegunka, nudności, pogorszenie wyników krwi, odczyny skórne, bolesne zmiany na śluzówkach jamy ustnej czy gardła. Większość z nich niestety może negatywnie wpływać na ilość spożywanej żywności i zwiększać prawdopodobieństwo rozwoju niedożywienia.  Z tego względu, bardzo istotne jest odpowiednie wsparcie żywieniowe, ponieważ utrzymanie możliwie jak najlepszego stanu odżywienia może przekładać się na lepszą tolerancję leczenia i daje szanse na lepsze rokowania. To także często warunek do ukończenia terapii, ponieważ zły stan odżywienia może okazać się wskazaniem do jej przerwania. Jak zatem powinna wyglądać dieta w czasie radioterapii?

Radioterapia a dieta

Jadłospis w czasie radioterapii powinien bazować na delikatnych i gotowanych warzywach i owocach, jak np. marchew, buraki, jabłka, banany. Nie może w nim zabraknąć także delikatnych kasz, jak np. jaglana, ryżu, a także pieczywa i makaronu. Jeśli występują trudności z tolerancją produktów zawierających gluten, warto sięgnąć po bezglutenowe alternatywy. Jednak jednym z najistotniejszych elementów są produkty bogate w białko – chude, gotowane lub duszone mięso, ryby, a także gotowane jaja. Niestety, produkty mleczne w formie klasycznej najczęściej są źle tolerowane w okresie radioterapii. Zanim jednak podejmiemy decyzję o ich całkowitej eliminacji z diety warto wypróbować warianty bezlaktozowe, które w odróżnieniu od tych standardowych nie powinny nasilać biegunki. Uzupełnieniem powinien być dodatek dobrych tłuszczów jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, a także odrobiny masła. Bardzo istotne jest także regularne przyjmowanie płynów.

Kiedy trudno jest sprostać zaleceniom…

Najważniejsze w zaleceniach jest ich dopasowanie do swoich realnych możliwości. Często, ze względu na liczne dolegliwości, spożywanie klasycznej żywności okazuje się trudne. W takich sytuacjach wsparciem może okazać się żywność medyczna, która pomoże dostarczyć składników odżywczych i może zapobiegać rozwojowi lub pogłębianiu się niedożywienia. Może mieć ona formę łatwych do wypicia wysokobiałkowych preparatów odżywczych o różnych smakach (np. Resource Protein). Można ją pić samodzielnie lub dodać do posiłku, np. koktajlu. Włączenie do menu żywności medycznej zawsze należy skonsultować z lekarzem lub dietetykiem, którzy pomogą w wyborze odpowiedniego preparatu. Lekarza należy poinformować także, jeśli zmiany w jamie ustnej powstałe na skutek radioterapii uniemożliwiają spożywanie czegokolwiek. Dzięki temu będzie możliwe poszukanie innej alternatywnej drogi dostarczenia składników odżywczych koniecznych do walki z nowotworem.

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko.

Nowotwór jelita grubego – przyczyny, objawy, leczenie