Jak skutecznie wspomagać odporność?

Układ odpornościowy musi być każdego sezonu gotowy do tego, aby odpierać ataki niebezpiecznych wirusów i bakterii. Możemy wspomóc go stosując sprawdzone i bezpieczne metody na wzmocnienie naszego organizmu. Oto kilka pomysłów, które warto wdrożyć niezależnie od pory roku.

Aktywność fizyczna i hartowanie organizmu

Jeśli jesteśmy aktywni fizycznie przez cały okrągły rok i spędzamy dużo czasu na świeżym powietrzu to tym samym wzmacniamy skutecznie nasz system odpornościowy. Ważne przede wszystkim jest to, aby dopasować intensywność sportu do własnych możliwości. Jeśli po codziennych ćwiczeniach pojawiają się zakwasy to znak, że ustaliliśmy sobie poprzeczkę zbyt wysoko. Jeśli do tego dojdzie to należy nieco zwolnić i powoli, stopniowo zwiększać natężenie treningów.

 

Hartowanie organizmu to po prostu przyzwyczajenie go do chłodu i zimna oraz niekorzystnych zmian temperatur. Wpływa to na nasz układ nerwowy, przemianę materii, krążenie i wiele innych procesów, które mają tam miejsce. Efektem tego jest zwiększona odporność na zachorowanie, w tym szczególnie na przeziębienie. Można zacząć od spędzania długiego czasu na świeżym powietrzu przy niskich temperaturach zewnętrznych oraz korzystaniu z nieco chłodniejszej wody w trakcie brania prysznica.

 

Suplementy diety na odporność

Jeśli zauważymy, że nasz organizm nie radzi sobie dobrze z nawet małymi przeziębieniami to warto wspomóc go w tej walce stosując suplementy diety. Tabletki na odporność mają w swoim składzie starannie wyselekcjonowany zestaw niezbędnych minerałów i mikroelementów. Zwiększają wytrzymałość na stres oraz pozwalają łagodniej przejść przez infekcje.

 

Dieta na wzmocnienie odporności

Jeśli w naszej diecie znajdują się głównie warzywa i owoce to możemy mieć pewność, że nasz organizm otrzymuje niezbędny zestaw witamin. W jadłospisie powinno znaleźć się także miejsce na chude mięso oraz ryby. Alternatywnie można sięgnąć także po tran w tabletkach. Jest to produkt, który zawiera olej z wątroby ryb dorszowatych, niezbędny, aby wspomagać naturalne procesy w naszym organizmie. Warto także zwrócić uwagę na warzywa cebulowe wśród których szczególne znaczenie dla odporności ma cebula oraz czosnek. Dobrym pomysłem jest włączenie także do diety różnego rodzaju kiszonek, które pozytywnie wpływają na florę bakterii jelitowych.

 

Na odporność niezbędna jest zwłaszcza witamina D oraz żelazo. Jeśli nasz jadłospis jest ubogi w te składniki to warto skonsultować się z farmaceutą lub lekarzem i sięgnąć po odpowiednie produkty, które skutecznie uzupełnią te braki.