Gojnik dobry na wszystko? Poznaj wyjątkowe właściwości szałwii libańskiej

Napar z gojnika cieszy się rosnącą popularnością ze względu na swoje wyjątkowe, dobroczynne właściwości. To roślina, która pochodzi z rejonu basenu Morza Śródziemnego, gdzie od wieków jest wykorzystywana w ziołolecznictwie. Ostatnio coraz częściej słyszy się o jej pozytywnym wpływie na organizm, i rzeczywiście – lista zalet z picia naparu z gojnika jest niezwykle długa. Poznaj jego właściwości i zastosowanie.

Co to jest gojnik?

Gojnik (łac. sideritis scardica), znany również pod nazwą szałwia libańska, to roślina naturalnie występująca w basenie Morza Śródziemnego. Niezwykle ceniona ze względu na swoje dobroczynne właściwości, przez co również powszechnie wykorzystuje się ją w ziołolecznictwie. Najpopularniejszy jest napar z gojnika (występuje także pod nazwą „herbatka górska”). To gatunek, który rośnie na terenach położonych powyżej 1000 m n. p. m., dlatego stanowił podstawę codziennej diety chętnie był wykorzystywany przez pasterzy wypasających owce w górach. Dzisiaj jest niezwykle popularny na Bałkanach, pozostając najchętniej spożywaną herbatą. 

 

Gojnik – właściwości i spektrum działania

Szałwia libańska jest niezwykle uniwersalna pod względem działania, ponieważ korzystanie wpływa na niemal każdą część organizmu. Dzieje się tak dlatego, że gojnik jest niezwykle bogaty w flawonoidy, mono- i  diterpeny, kwasy ferulowe czy  glikozydy fenolowe. Jego skuteczność potwierdzają liczne badania naukowe, które udowadniają, że regularne picie naparu z gojnika zwiększa odporność organizmu. Co więcej, jego regularne stosowanie zmniejsza ryzyko raka skóry, poprawia pamięć i koncentrację (nawet skuteczniej niż miłorząb japoński, gingko biloba). Gojnik reguluje również wydzialenie serotoniny i dopaminy, co z kolei korzystnie wpływa na poprawę nastroju i obniżenie stresu, co jest ważne szczególnie w depresji.

Poza układem nerwowym i immunologicznym, gojnik działa cuda również w funkcjonowaniu układów oddechowego i pokarmowego. Od starożytności stosuje się go w leczeniu chorób płuc, ponieważ zmniejsza uczucie duszności i łagodzi stany zapalne. Jest polecany dla pacjentów chorujących na bronchit, czyli przy przewlekłe zapalenie oskrzeli, oraz dla alergików. Osoby borykające się z problemami układu trawiennego również docenią tą roślinę. Napar z gojnika przynosi ulgę w zaburzeniach trawienia oraz dogliwościach żołądkowo-jelitowych. Regularnie stosowany łagodzi objawy, przywraca sprawne funkcjonowanie układu pokarmowego i zmniejsza stan zapalny, przez co zaleca się go pacjentom chorującym np. na wrzody żołądka. Zawarte w gojniku związki mają także działanie antygrzybicze, przez co są dobrym uzupełnieniem terapii kandydozy.

 

Jak przygotować napar z gojnika?

Gojnik jest nie tylko zdrowy, ale również smaczny. Jego delikatny aromat sprawia, że łatwo się do niego przekonać i na stałe wprowadzić do swojej diety. Napar z szałwii libańskiej można zatem pić nie tylko dla zdrowia, ale również dla smaku. 

Aby przygotować napar z gojnika, zioła należy zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem przez 5-10 minut. Po tym czasie herbata jest gotowa.