Zdrowo.pl » Czy odpowiednia dieta w chorobie nowotworowej jest ważna? - Zdrowo.pl

Czy odpowiednia dieta w chorobie nowotworowej jest ważna?

Nikt z nas nie ma wątpliwości, że niezwykle istotne jest stosowanie się do zaleceń lekarza w czasie leczenia onkologicznego. A czy zdajemy sobie sprawę, że równie ważne jest dbanie o jakość posiłków? Dowiedz się dlaczego!

Jesteś tym, co jesz. Każdy z nas słyszał to zdanie zapewne wielokrotnie. Nie bez powodu, ponieważ to jak silny jest nasz organizm, w ogromnej mierze zależy od tego, jakie składniki otrzymuje z codziennymi posiłkami. Odpowiednia ilość składników odżywczych w jadłospisie przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie wszystkich układów naszego ciała i tempo zachodzenia procesów regeneracji każdego dnia. Skoro to, co jemy ma tak kluczowe znaczenie, dlaczego w czasie trwania choroby nowotworowej tak często zapominamy, aby zadbać o siebie, dbając o to, co trafia na talerz?

Dlaczego dieta w trakcie leczenia onkologicznego ma znaczenie?

Zapominamy dbać o jakość posiłków z wielu powodów. Po otrzymaniu diagnozy, najczęściej skupiamy się na poszukiwaniu sposobów leczenia, rozpoczynają się wizyty, badania. Nietrudno w tej nowej, trudnej sytuacji zapomnieć o jedzeniu, zwłaszcza że stres i sama choroba mogą negatywnie wpływać na apetyt. Warto jednak mieć świadomość, dlaczego dieta w chorobie nowotworowej jest tak ważna. Po pierwsze, zapotrzebowanie na składniki odżywcze w chorobie nowotworowej jest inne niż w przypadku osoby zdrowej. Po drugie, odpowiednio odżywiony organizm to organizm, który lepiej znosi trudy terapii onkologicznej. Nie bez powodu niedożywienie (niepokryte zapotrzebowanie na składniki odżywcze) jest wskazaniem do odroczenia leczenia takiego, jak np. operacyjne. Odpowiednia dieta to także wsparcie po zabiegu chirurgicznym, korzystnie oddziałujące na układ odpornościowy, proces gojenia rany i powrót do pełni sił. To także sposób na zatrzymanie niechcianej utraty tkanki mięśniowej, która stanowi dla organizmu swoisty magazyn białka, tak ważnego w walce z chorobą nowotworową. Skoro pełnowartościowy jadłospis jest tak ważny, na co należy zwrócić szczególną uwagę przygotowując swoje posiłki?

Dieta w chorobie nowotworowej

Ze względu na różnorodne oddziaływanie różnych typów nowotworów na organizm człowieka i możliwości spożywania i trawienia pokarmów nie istnieje jedna uniwersalna dieta, jaka może być stosowana w czasie leczenia choroby nowotworowej. Istnieją jedynie ogólne zalecenia, które należy modyfikować w zależności od możliwości organizmu. Po pierwsze, poleca się zwiększenie ilości białka w diecie, ponieważ zapotrzebowanie na ten składnik rośnie aż o 67% w okresie leczenia onkologicznego. Można to uczynić dodając do każdego posiłku wybrane źródło tego składnika: chude mięso, ryby, jaja, produkt mleczne, nasiona roślin strączkowych. Jeśli z powodu różnych dolegliwości nie jesteśmy w stanie spożywać takich produktów, warto rozważyć z lekarzem wprowadzenie do diety żywności medycznej będącej źródłem białka. Przykładem może być Resource Protein – preparat odżywczy w płynie, który można wypić jako element posiłku. Obok białka, w swoim składzie zawiera komplet składników odżywczych. Inna alternatywa to wykorzystanie białka w proszku, jak np. Resource Instant Protein, który można dodać do tradycyjnych dań czy napojów.

Białko i nie tylko

Obok białka, dieta w chorobie nowotworowej powinna obfitować w warzywa, owoce, produkty zbożowe, a także źródła dobrych tłuszczów, takie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy czy orzechy. Forma, w jakiej będą spożywane te grupy produktów zależy od możliwości organizmu. Jeśli wskazane jest zwiększenie ilości błonnika, należy stawiać na produkty pełnoziarniste i świeże warzywa i owoce. W sytuacji, kiedy konieczne jest stosowanie się do zasad diety łatwostrawnej lepszym wyborem będą produkty z mąki oczyszczonej (białej) i warzywa czy owoce pozbawione skórek, pestek i w formie gotowanej. Ze względu na różne potrzeby, warto w pierwszej kolejności zapytać lekarza prowadzącego, czy w naszym przypadku konieczne jest przestrzeganie jakiś specjalnych zasad przygotowywania i komponowania posiłków. Indywidualizacja jest kluczowa, by odpowiednio zadbać o swój organizm w czasie walki z chorobą.

 

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Instant Protein: Do postępowania dietetycznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia, u których może występować zwiększone zapotrzebowanie na białko.