Zdrowe warzywa z własnego ogródka – poradnik dla początkujących

Każdy, kto uprawia warzywa chciałby uzyskać wysokiej jakości plony, by móc cieszyć się pysznymi płodami prosto z własnej grządki. Aby móc to osiągnąć, trzeba dokładać wszelkich starań na każdym etapie uprawy. Okazuje się, że wystarczy zdobyć podstawową wiedzę by móc uprawiać dorodne warzywa we własnym, nawet małym ogródku.

Właściwa uprawa gleby

Jest niezmiernie ważne, aby po każdych zbiorach głęboko i starannie przekopać ziemię. Należy to wykonać jesienią i pozostawić glebę w ostrej skibie na zimę. Dzięki temu będzie lepsze magazynowanie wody a ujemne temperatury pomogą pozbyć się jaj szkodników, które będą znajdować się na wierzchu. Wiosną glebę pod warzywne uprawy należy zagrabić. W późniejszych miesiącach należy pamiętać o jej spulchnianiu pomiędzy rzędami warzyw.

Jak przygotować się do siewu i sadzenia warzyw?

W pierwszej kolejności powinniśmy zdecydować jakie warzywa w danym roku chcemy uprawiać. Choć ich wybór jest ogromny to trzeba brać pod uwagę przede wszystkim jakość gleby, nasłonecznie i ochronę przed wiatrem. Nasiona warzyw warto nabyć odpowiednio wcześnie, bo sadzonki warzyw ciepłolubnych takich jak papryka czy pomidory zaczynamy przygotowywać zimą. Oprócz tego stosować będziemy także nasiona warzyw, które mogą być posadzone bezpośrednio do gruntu. Przykładem będą tutaj takie warzywa jak marchew, pietruszka korzeniowa czy bób. Z kolei do wykonania siewek potrzebne będzie nam odpowiednie podłoże i wielodoniczki.

Jak chronić rośliny?

Stosunkowo łatwym sposobem ochrony jest użycie środków chemicznych służących do eliminowania chorób i szkodników. Niestety jest to sposób bardzo niezdrowy i nieekologiczny dlatego środki chemiczne trzeba sobie zostawić, jako ostateczność na okoliczność, gdy inne metody zawiodą. Zamiast tego warto stosować metody prewencyjne, które znacznie obniżają ryzyko powstania chorób i pojawienia się szkodników.

Metody zapobiegawcze

Jest cały szereg zabiegów agrotechnicznych o charakterze higienicznym, które mogą okazać się bardzo skuteczne. Chodzi tutaj przede wszystkim o prawidłową uprawę gleby, stosowanie odpowiedniego nawożenia i wybór nasion z pewnego źródła oraz takich odmian roślin, które są odporne na szkodniki. Bardzo istotne znaczenie ma także przestrzeganie zmianowania roślin na grządkach. Warto także posiąść wiedzę na temat terminów siewu i sadzenia oraz głębokości, na jakiej powinny znaleźć się nasiona warzyw. Ważnym zabiegiem będzie także regularne odchwaszczanie zagonów. Nie należy również dopuszczać do tego, aby po zbiorach na polu pozostawały resztki gnijących roślin.  Ponadto można stosować ekologiczne wywary roślinne na przykład wywar tytoniowy przeciwko mszycom.

Prawidłowe nawożenie

Nawożenie jest niezbędne dla dobrego wzrostu roślin, trzeba jednak wykonywać je prawidłowo. Szczególnie istotne jest by ograniczać ilość azotu a zwiększać nawozy fosforowe i potasowe. Gdy azotu jest za dużo rośliny stają się bardziej podatne na choroby grzybowe. Przydatnym zabiegiem będzie także wapnowanie, które działa prewencyjnie wobec powstawania zgorzeli siewek. Poleca się szczególnie stosowanie nawozów organicznych i zielonych.

Zwalczanie chwastów

Zwalczanie chwastów to także zabieg niezbędny dla dobrego stanu gleby. Chwasty zabierają wodę naszym warzywom a ponadto przyczyniają się do przenoszenia licznych chorób. Należy, więc regularnie i od samego początku odchwaszczać zarówno grządki jak i ścieżki pomiędzy nimi. Jeśli na naszych zagonach pojawią się rośliny chore, trzeba je jak najszybciej usuwać i palić albo głęboko zakopać.