Zdrowo.pl » Świeżo wyciśnięta porcja witamin - Zdrowo.pl

Świeżo wyciśnięta porcja witamin

Sok owocowy jest dla wielu z nas nieodłącznym elementem dnia. Dlaczego najlepszy jest ten świeżo wyciśnięty i czy warto zainwestować w wyciskarkę do soków? Na te pytania odpowiadamy w naszym artykule.

Kanapka, rogalik i szklanka świeżego soku

Spora część osób nie wyobraża sobie śniadania bez akompaniamentu pysznego soku pomarańczowego. Najlepiej, jeśli taki sok jest przy tym lekko schłodzony i zawiera miąższ owocowy. Idealnie, kiedy jest świeżo wyciśnięty. Dzisiaj świeży sok, nie tylko z owocu pomarańczy, możemy mieć na wyciągnięcie ręki każdego ranka. W jego przygotowaniu idealnie sprawdzi się wyciskarka do owoców dobrej jakości. Urządzenie pozwoli w krótkim czasie przygotować soki owocowo-warzywne wysokiej jakości, pełne wartości odżywczych.

Dlaczego warto postawić na wyciskarkę do soku?

Różnego rodzaju roboty kuchenne cieszą się od lat dużą popularnością. Nie inaczej jest z urządzeniami do pozyskiwania soku z warzyw i owoców. Do niedawna w tym zakresie prym wiodły sokowirówki. Jednak wszystkie najcenniejsze składniki jest w stanie wycisnąć z owoców i warzyw jedynie dobrej klasy wyciskarka. Oferta wyciskarek do owoców jest bardzo szeroka i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Od kompaktowych modeli, które zmieszczą się w każdej kuchni, po prawdziwe cuda techniki.

Cała moc drzemiąca w owocach

Wyciskarka do owoców w odróżnieniu od popularnej sokowirówki, wykorzystuje siłę miażdżenia i za pomocą wałka ślimakowego powoduje wyciśnięcie esencjonalnego soku. Tak powstały napój ma zdecydowanie wyższe walory zdrowotne i smakowe niż sok z sokowirówki. Wyciskarka jest też dużo cichsza i wydajniejsza od swojego popularnego odpowiednika. Dzięki temu nie zmarnujemy ani jednej kropelki cennego soku. Dużą zaletą jest intuicyjność tych urządzeń. Ponadto za pomocą wyciskarki uzyskamy sok praktycznie ze wszystkich możliwych owoców i warzyw, a nawet ziół. Niestraszne są im nawet bardzo twarde warzywa korzeniowe.

Jednoślimakowe, dwuślimakowe, poziome, pionowe

Wyciskarki do owoców i warzyw możemy podzielić w zależności od ich konstrukcji. Wyróżnić można wyciskarki jedno lub dwuślimakowe (czyli z jednym lub dwoma wałkami ślimakowymi). Ma to przełożenie między innymi na wydajność urządzenia, dlatego jeśli planujemy przygotowywać sok często i w dużej ilości, warto zainwestować w wersję dwuślimakową. Jeśli kryterium wyboru ma związek z ilością wolnej przestrzeni w kuchni, wtedy istotne będzie dla nas kształt maszyny. Urządzenia pionowe z reguły zajmują mniej miejsca od swoich poziomych odpowiedników, dlatego taka wyciskarka do owoców będzie lepszym rozwiązaniem w małych kuchniach.