Zdrowo.pl » Kawowe grzańce – jak je przygotowywać? - Zdrowo.pl

Kawowe grzańce – jak je przygotowywać?

Miłośnicy kawy chętnie sięgają po tradycyjne espresso lub delikatne kawy mleczne. Jednak czasami warto poeksperymentować z kawą i przygotować ją w innej wersji z aromatycznymi przyprawami czy słodkimi dodatkami. To znakomita propozycja na jesienne i zimowe chłody, kiedy mamy ochotę na rozgrzewający, pobudzający napój. Jak przyrządzić kawowe aromatyczne grzańce?

Idealne espresso jako podstawa kawowego grzańca

Świat kawy oferuje nam całe bogactwo różnorodnych smaków, z którymi warto eksperymentować. Espresso jest bazą do przygotowania nie tylko wyśmienitych mlecznych kaw czy aromatycznych deserów. Stanowi również podstawę grzańców kawowych, które zachwycają doskonałym połączeniem głębokiego smaku kawy i rozgrzewających przypraw. Jak przygotować idealne espresso? Przede wszystkim należy zadbać o wysokiej jakości zmielone ziarna kawy. W tym celu dobrym wyborem może okazać się 100% Arabica o intensywnym smaku i aromacie. Jedną z propozycji jest kawa NESCAFÉ Gold Espresso ORIGINAL, która odznacza się głębokim i wyrazistym smakiem. Kawa NESCAFÉ Gold Espresso ORIGINAL posiada aksamitną cremę, czyli delikatną kawową piankę, będącą wyznacznikiem prawdziwego espresso. Przygotujemy je w ekspresowym tempie, zalewając kawę wodą. To doskonała propozycja dla osób, które nie posiadają ekspresu do kawy lub nie są wprawione w samodzielnym mieleniu i parzeniu kawy. Jakie dodatki warto wykorzystać do przygotowania grzańca? Oto garść inspiracji!

Grzaniec kawowy z cynamonem i owocami

Intensywna w smaku kawa i owoce cytrusowe to połączenie idealne. Dodatek cynamonu jeszcze bardziej wzbogaci smak napoju, dając przyjemny aromat, który z powodzeniem umili chłodniejsze dni. Jak przygotować grzańca? Na dwie porcje będą potrzebne kubek gotowego espresso (np. kawa NESCAFÉ Gold Espresso ORIGINAL), 2 szklanki wody, kilka plasterków pomarańczy, kilka plasterków cytryny, 1 laska cynamonu lub szczypta mielonego, 2 łyżki brązowego cukru, 1 gwiazdka anyżu. Dwie szklanki wody wlewamy do rondelka, dodajemy owoce oraz przyprawy i gotujemy 5 minut pod przykryciem. Następnie całość przelewamy do wcześniej przygotowanego espresso i dodajemy cukier. Tak przyrządzony napój można przyozdobić plasterkami pomarańczy lub cytryny.

Słodki grzaniec z czekoladą z przyprawami

A teraz czas na propozycję dla miłośników słodkich smaków. Świat kawy wciąż zaskakuje różnorodnością smaków – czarny napój doskonale komponuje się zarówno z mlekiem, jak i czekoladą. Do przygotowania 2 porcji grzańca będą potrzebne następujące składniki: 1 szklanka kawy, 1 szklanka mleka, 4 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady, po szczypcie cynamonu, kardamonu i imbiru. Zaparzoną kawę należy przelać do garnuszka, dodać wszystkie składniki i zagotować. Po kilku minutach napój powinien odrobinę zgęstnieć. Grzaniec doskonale smakuje od razu po przygotowaniu. Dla podkreślenia walorów estetycznych można podawać napój w wysokich, przezroczystych szklankach i zwieńczyć bitą śmietaną.

Kawowy grzaniec z syropem

Ta wersja kawowego grzańca zachwyca widocznymi warstwami kawy i mleka, dlatego również warto podać go w przezroczystej, eleganckiej szklance. Do przygotowania 2 porcji napoju wystarczy tylko kilka składników, czyli 1 kubek espresso, 250 ml spienionego mleka, ulubiony syrop smakowy (karmelowy, czekoladowy, toffi czy waniliowy), szczypta mielonego cynamonu. W pierwszej kolejności należy przelać syrop do szklanki i dodać połowę spienionego mleka. Następnie delikatnie wlewamy espresso i posypujemy całość szczyptą cynamonu. Tak samo przygotowujemy drugą porcję grzańca.

Kawowe grzańce to kolejny dowód na to, ze świat kawy jest polem do wielu kawowych eksperymentów. Łączenie składników, apetyczne dodatki, wyjątkowy smak i aromat – wszystko to sprawia, że picie tego ulubionego napoju może zmienić się w prawdziwą chwilę przyjemności!

Najlepsza kawa – jak zaparzyć ją w warunkach domowych?