Zdrowo.pl » Jedzenie bez laktozy dla każdego - Zdrowo.pl

Jedzenie bez laktozy dla każdego

Doskonale wiemy, że codzienne menu musi być zróżnicowane i odpowiednio skomponowane, żeby jak najlepiej odpowiadało indywidualnym potrzebom naszego organizmu. Powinno znaleźć się w nim miejsce na warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste czy nabiał, zarówno ten tradycyjny, jak i bez laktozy.

Niestety, wiele dorosłych osób, ze względu na liczne dolegliwości, całkowicie rezygnuje ze spożywania przetworów mlecznych. Warto jednak pamiętać, że dziś bez problemu możemy kupić żywność bez laktozy, która jest pełnowartościowym dopełnieniem każdej diety i nie wymusza na nas całkowitej zmiany jedzeniowych nawyków.

Dla kogo produkty bez laktozy?

Mleko i jego przetwory to bardzo ważny element diety, który dostarcza cennych witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego rozwoju i pracy całego organizmu. Wraz z wiekiem tracimy jednak zdolność trawienia niektórych substancji, co wymaga on nas sięgnięcia po nieco inne produkty niż dotychczas. Problem ten bardzo często dotyczy laktozy, która znajduje się w nabiale. W odpowiedzi na rosnące potrzeby konsumentów, w sklepach znajdziemy coraz więcej produktów bez laktozy, które są idealnym zamiennikiem tradycyjnego mleka, jogurtów czy serów. Kto najczęściej powinien sięgać po taką żywność?

  • Przede wszystkim osoby cierpiące na nietolerancję tego cukru mlecznego, które po zjedzeniu klasycznych przetworów mlecznych zmagają się z problemami ze strony układu trawiennego.
  • Osoby zdrowe, które chcą poznać nowe smaki i włączyć do swojego menu produkty bez laktozy.

Warto jednak wiedzieć, że żywność bez laktozy ma wysoki indeks glikemiczny, przez co nie jest odpowiednia dla osób z cukrzycą, insulinoopornością czy hipoglikemią.

Przepisy na dania i desery bez laktozy

Jeśli nasz organizm dobre reaguje na produkty bez laktozy możemy śmiało używać ich w swojej kuchni. Dzięki temu, nie musimy obawiać się, że już nigdy nie zjemy ulubionych potraw, przekąsek czy deserów. Nabiał bez laktozy idealnie sprawdza się w wielu przepisach. Wykorzystamy go, przygotowując na przykład:

  • naleśniki i omlety,
  • ciasta i ciasteczka,
  • owsianki,
  • owocowe koktajle,
  • sosy na bazie śmietany czy jogurtu.

Dieta bez laktozy wcale nie musi być monotonna i ograniczająca. Wręcz przeciwnie – jest okazją do tego, żeby w kuchni pojawiły się nowe produkty i żebyśmy mogli z ich wykorzystaniem testować kolejne inspirujące przepisy dla całej rodziny.