Dobieramy szkło laboratoryjne, czyli z czego powinien składać się sprzęt laboratoryjny?

Szkło laboratoryjne jest jednym z najbardziej charakterystycznych elementów wyposażenia laboratorium Ze względu na swą uniwersalność, szereg zalet użytkowych czy doskonałe właściwości fizyko-chemiczne staje się ono nieodzownym, a niejednokrotnie niezastąpionym atrybutem każdego laboratorium.

Charakterystyka wysokiej jakości szkła laboratoryjnego

Podstawą wyposażenia każdego laboratorium jest odpowiednio skompletowany zestaw szkła laboratoryjnego. Najważniejszymi parametrami profesjonalnego szkła jest oporność na nagłe zmiany temperatury oraz odporność na działanie substancji chemicznych stosowanych codziennie w laboratorium. Równie ważnym czynnikiem jest odporność mechaniczna szkła. Szkło laboratoryjne zawiera domieszki tlenków baru, cynku, glinu, boru, magnezu w zależności od parametrów jakie ma ono posiadać.

Wyróżnia się kilka rodzajów szkła laboratoryjnego są to m.in.:

  • Sodowe – jest stosunkowo miękkie i wykorzystuje się głównie do sprzętu pomocniczego
  • Potasowe-bardziej trwałe jednak nadal nie jest one najwyższej jakości jaką można uzyskać
  • Pyreksowe – w przypadku eksperymentów, gdzie szkło będzie narażone na czynniki mechaniczne powinniśmy wybrać produkty ze szkła pyreksowego
  • Duranowe, kwarcowe, jenajskie – chcąc przeprowadzić eksperymenty, gdzie szkło będzie narażone na czynniki mechaniczne powinniśmy wybrać produkty ze szkła pyreksowego, jednak, gdy zależy nam na odporności na temperaturę, to oprócz pyreksowego będziemy mieli do wybory także produkty ze szkła, jenajskiego, duranowego oraz kwarcowego, które jest zdolne wytrzymać szok termiczny wywołany rozżarzeniem w płomieniu ognia i gwałtownym ostudzeniem w zimnej wodzie. Możemy potrzebować także przyrządów, które będą w stanie wytrzymać działania kwasów i tutaj od razu powinniśmy sięgnąć po produkty wykonane ze szkła jenajskiego
  • boraksowe

Podstawowe szkło laboratoryjne:

  • Zlewki – o różnej wysokości i pojemności, służą do odmierzania płynnych substancji, można w nich przeprowadzać niektóre reakcje, mogą też posłużyć jako krótkoterminowe naczynie do przechowania substancji
  • Krystalizatory – podobne naczynie do zlewek, służą do krystalizacji
  • Cylinder miarowy – naczynie służące do precyzyjnego odmierzania substancji płynnych
  • Kolba – niezbędne w każdym laboratorium; istnieją kolby stożkowe (do przeprowadzania reakcji) kuliste (np. do destylacji), miarowe (do sporządzania roztworów o określonym stężeniu), ssawkowe (do reakcji w próżni)
  • Wkraplacz – do wolnego wkraplania substancji ciekłych
  • Rozdzielacz – do rozfrakcjonowania substancji o różnych gęstościach
  • Parownica – do odparowania cieczy i reakcji sublimacji substancji stałych
  • Pipety – do precyzyjnego odmierzania cieczy
  • Szalki Petriego – ważenie substancji, przenoszenie do innych naczyń
  • Chłodnica – zahamowanie utraty substancji w skutku parowania

Wybierając szkło laboratoryjne pamiętajmy, aby dobrać je odpowiednio do substancji z jakimi będzie miało kontakt oraz procesy chemiczne w nim zachodzące.