Dlaczego powinniśmy jeść więcej ryb?

Chociaż spożycie ryb w Polsce rośnie z roku na rok, to dalej jesteśmy w tyle Europy. Jest to bardzo słaby wynik, szczególnie biorąc pod uwagę nasz dostęp do morza i dużą ilość jezior. Ryby powinny częściej gościć na naszych stołach, ze względu na dużą ilość składników odżywczych.

Ryby wzbogacą naszą dietę o zdrowe tłuszcze i witaminy

Obserwując społeczeństwa słynące z długowieczności, takie jak Japończyków czy mieszkańców Sycylii, można zauważyć jeden wspólny czynnik  – w tych rejonach spożycie ryb jest bardzo wysokie. Dzięki temu dieta jest pełna zdrowych tłuszczów, które powinny pokrywać od 25-30% naszej diety. W żywieniu przeciętnego Polaka ten procent jest zazwyczaj niższy. Liczy się nie tylko ilość tłuszczów w diecie, ale również ich rodzaj. W naszej diecie przeważają nasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z mięsa, nabiału i ciast. Ryby morskie są źródłami kwasów tłuszczowych nienasyconych, a więc tych bardziej wartościowych. Niedobór kwasów omega-3, który jest bardzo częsty w naszej diecie, można łatwo nadrobić spożywając rybę 1-2 w tygodniu.

Ryby to też źródło łatwo przyswajalnego białka, które może być alternatywą dla piersi z kurczaka albo nabiału. Myśląc o witaminach myślimy zazwyczaj o warzywach i owocach. Ryby są jednak świetnym źródłem witamin A, D, E, a więc witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Chudsze rodzaje są też źródłem witamin z grupy B. Ryby są też pełne składników mineralnych, takich jak fosfor, potas, wapń, magnez, żelazo, jod, miedź, arsen, nikiel, kobalt czy fluor.

Ryby to produkty zalecane w diecie

Kaloryczność ryby różni się w zależności od ilości tłuszczu, jednak ryby są uznawane za produkty niskokaloryczne. Do najchudszych należą dorsz, morszczuk i szczupak, do średnich karp i pstrąg, a do najtłustszych łosoś, makrela czy śledź. Pamiętajmy, że są to zdrowe tłuszcze, na które znajdzie się miejsce w każdej diecie. Włączenie ryb i owoców morza do naszej diety pozwoli na zmniejszenie ilości spożywanego mięsa. Produkty rybne to też dobra alternatywa dla wegetarian, którzy potrzebują źródeł białka.

Jeżeli jesteśmy na diecie, powinniśmy zwracać uwagę na sposób przygotowania ryby. Oczywiście smażenie to najbardziej kaloryczna opcja, szczególnie jeżeli decydujemy się na panierkę. Dietetyczna alternatywa to pieczenie, duszenie na parze czy grillowanie. Wiele zależy też od dodatków, Jeżeli do ryby dodamy frytki i colesława z majonezem, to nasz posiłek może mieć nawet 1000 kalorii! Dodatek warzyw i kaszy albo ziemniaków pozwoli nam na stworzenie zbilansowanego posiłku. Po takim obiedzie będziemy długo nasyceni i będziemy czuć się lekko.

Nie masz pomysłu na włączenie ryb do swojej diety? Świetnym pomysłem będzie dieta pudełkowa np. od https://bedietcatering.pl/. Wiele firm oferuje opcje wege+ ryba, w której znajdziesz wiele rodzajów dań, takich jak sałatki, sushi, pieczone ryby z warzywami. Profesjonalnie przygotowane pudełka będą miały odpowiednią kaloryczność i ilość składników odżywczych. Możemy też poznać wiele smaków i dań, których wcześniej nigdy nie próbowaliśmy.

Kwasy omega – dlaczego warto zachować proporcje?