Czego nie jeść i nie pić w ciąży?

Podczas ciąży dieta mamy jest szczególne istotna dla zdrowia jej oraz jej dziecka. Wszystko, co zje i wypije ciężarna, trafia też do płodu za pośrednictwem pępowiny. Aby nie zaszkodzić sobie ani dziecku, przyszła matka powinna starannie komponować swoje posiłki. Ciąża oznacza różne wyrzeczenia, które są konieczne dla dobra maluszka. Świadomość kobiet na temat produktów zakazanych w tym okresie jest różna – wiele z nich nie wie, że trzeba wykluczyć konkretne artykuły spożywcze. Co znajduje się na czarnej liście? Czego nie jeść w ciąży? Dowiedz się z poniższego artykułu.

Czego nie jeść w ciąży? Lista niebezpiecznych produktów

Właściwy sposób odżywiania jest ważny zawsze, ale w czasie ciąży nabiera szczególnego znaczenia. Przyszła mama jest wtedy odpowiedzialna nie tylko za zdrowie własne, ale też swojego dziecka. W tym okresie wzrasta zapotrzebowanie organizmu na energię, co wiąże się ze zwiększonym apetytem. Dlatego należy uważać na niektóre produkty spożywcze. Czego nie jeść w ciąży? 

Wśród rzeczy zakazanych znajdują się przede wszystkim produkty surowe, a także niedogotowane, niedosmażone czy niedopieczone. Spożycie takiego mięsa niesie ryzyko zakażenia toksoplazmozą, co może skończyć się nawet obumarciem płodu. Ciężarna nie powinna też jeść surowych ryb i owoców morza – lepiej unikać sushi, ceviche i różnego rodzaju tatarów. Co więcej, ryby długożyjące i drapieżne zawierają dużo szkodliwej rtęci. Należy też ograniczyć spożywanie ryb bałtyckich ze względu na zanieczyszczenia. 

Niektórzy zalecają jedzenie rybiego mięsa w ciąży ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Aby uniknąć ryzyka podwyższonego poziomu rtęci, można zastosować suplement diety MamaDHA, który zawiera wartościowy kwas. Na czarnej liście znajdują się również surowe jajka ze względu na zagrożenie bakteriami Salmonelli. Chodzi nie tylko o kogel-mogel, ale też dodawanie jajka do kremów czy sosów. Warto jeść je ugotowane całkowicie na twardo, ponieważ tylko wtedy mamy pewność, że są bezpiecznym pokarmem. 

Inne niebezpieczne dla ciężarnych produkty spożywcze

Oprócz produktów surowych kobiety w ciąży powinny unikać również serów pleśniowych i dojrzewających, które mogą być źródłem listeriozy. Z tego samego powodu trzeba uważać na niepasteryzowane mleko oraz powstałe z niego przetwory. Ciężarne ostrożnie podchodzą też do owocowych jogurtów, które są słodzone cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym. Są one niewskazane zwłaszcza w przypadku cukrzycy ciążowej. 

Ważne jest też unikanie wątróbki oraz wykonywanych z niej pasztetów i kiełbas ze względu na dużą zawartość witaminy A oraz cholesterolu. Badania dowodzą, że również kiełki nie są wskazane dla kobiet w ciąży, ponieważ na ich powierzchni mogą znajdować się groźne patogeny.

Czego nie pić w ciąży? Lepiej zrezygnować z tych napojów

Intuicyjną i znaną niemal każdemu odpowiedzią na pytanie, czego nie pić w ciąży, jest alkohol. Nie istnieje bezpieczna dawka etanolu, jaka na pewno nie zaszkodzi płodowi. Ciężarna nie powinna pić nawet piwa bezalkoholowego. Może ono zawierać śladowe ilości alkohol i już nawet taka ilość ma niekorzystny wpływ na rozwój dziecka. Niebezpieczne dla przyszłej mamy są również energetyki, które przyczyniają się do podniesionego ciśnienia krwi oraz pojawiania się dolegliwości trawiennych. 

Ze względu na wysokie stężenie kofeiny w ciąży lepiej nie pić również zbyt dużych ilości kawy i herbaty. Przyszłe mamy rezygnują też ze słodkich napojów oraz wody gazowanej, która sprzyja powstawaniu wzdęć. Najzdrowszym źródłem nawodnienia jest woda niegazowana. 

Suplementy diety – czym wspomagać się w ciąży?

Ciężarne mają zwiększone zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych, dlatego warto stosować suplementy diety. Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników zaleca przyszłym matkom wspomaganie się:

  • Kwasem foliowym,
  • DHA,
  • Witaminą D,
  • Jodem.

Te cenne składniki aktywne można znaleźć w suplemencie diety MamaDHA. Oprócz tego warto rozważyć stosowanie żelaza oraz preparatów multiwitaminowych. Prawidłowe wprowadzenie diety eliminacyjnej i suplementów może wywierać korzystny wpływ na przebieg ciąży.

Bibliografia:

Bernfield B., Mazurkiewicz J., Za młody, by pić. Naruszanie prawa do życia lub zdrowia dziecka przez pijące alkohol kobiety ciężarne, [https://www.bibliotekacyfrowa.pl/dlibra/publication/79449/edition/77815/content].

Brzozowska K., Czego nie pić w ciąży?, [https://pora-na-zdrowie.pl/blog/porady/czego-nie-pic-w-ciazy/].

Cox Jean T. i inni, Co mogę jeść, panie doktorze? Bezpieczne odżywianie w czasie ciąży, „Ginekologia Po Dyplomie”, nr 3/2010, s. 49-58, [https://podyplomie.pl/publish/system/articles/pdfarticles/000/013/122/original/49-58.pdf].

Kureń A., Co jeść w ciąży, czyli dieta kobiety w ciąży, [https://centrumrespo.pl/dieta/dieta-w-ciazy/].

Leciejewska A., Czego nie można jeść w ciąży?, [https://naturalnieozdrowiu.pl/czego-nie-jesc-w-ciazy/].

Pujanek Z., Jakie produkty spożywcze powinny być wykluczone z diety ciężarnej?, [https://www.pbkm.pl/pregnancy-zone-2/jak-dbac-o-siebie-w-ciazy/jakie-produkty-spozywcze-powinny-byc-wykluczone-z-diety-ciezarnej].

Wedziuk-Reszka A., Jakich produktów unikać w ciąży?, [https://ncez.pzh.gov.pl/ciaza-i-macierzynstwo/plodnosc-i-ciaza/jakich-produktow-unikac-w-czasie-ciazy/].