Zdrowo.pl » Termika pokarmów, czyli dieta w zależności od pory roku - Zdrowo.pl

Termika pokarmów, czyli dieta w zależności od pory roku

Termika pokarmów wywodzi się z medycyny chińskiej i jest mocno uzależniona od strefy klimatycznej, w której mieszkamy. Co ważne, stosując odpowiednie żywienie w okresach zimnych i ciepłych, utrzymujemy prawidłową masę ciała i wzmacniamy naszą odporność. Sprawdź, jakie pokarmy zaleca się jeść w okresie jesienno-zimowym, a jakie wiosną i latem.

Dieta, a termika pokarmów – na co zwracać uwagę?

Medycyna chińska dzieli pokarmy na pięć kategorii, wg ich właściwości:

– produkty wyziębiające np. kawa, mięso wieprzowe, grejpfrut czy kefir,
– produkty wychładzające np. cukier, ziemniaki, kukurydza, herbaty owocowe czy olej słonecznikowy,
– produkty obojętne np. bataty, kapusta, groch, orzechy, miód, twaróg, masło, jajka,
– produkty ogrzewające np. czosnek, papryka, imbir, zioła, ryby, sery, mleko kozie,
– produkty gorące np. pieprz, chilli, cynamon, koper włoski, , anyż, baranina, jagnięcina.

I tak, w naszym klimacie umiarkowanym, stosujemy żywienie w zależności od aktualnie panującej pory roku. Produkty ogrzewające i obojętne w okresach zimy i jesieni oraz produkty wychładzające i obojętne – w czasie wiosny i lata.

Żywienie niezgodnie z termiką pokarmów powoduje w naszym organizmie szkodliwe procesy. Przykładowo stosowanie produktów wyziębiających w zimnych porach roku, powoduje osłabienie trawienia poprzez upośledzenie pracy żołądka, który musi włożyć dodatkową energię w ogrzanie spożytych pokarmów. Podobnie jest w przypadku pozostałych narządów naszego organizmu. Wychłodzone przez spożywany przez nas pokarm, w okresie zimy i jesieni, upośledzają naszą odporność w sezonie chorobowym.

Termika pokarmu, a nadwaga

Odpowiednio dobrana dieta według termiki pokarmu ma także wpływ na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Oprócz wspomnianych wcześniej problemów z trawieniem i przemianą materii, dodatkowo wychłodzony organizm wytwarza śluz, zwany w medycynie chińskiej „tan”. Kumuluję się on w tkankach naszych narządów, powodując obrzęki, ociężałość fizyczną, otyłość brzuszną, zaburzenia w układzie krążeniowo-sercowym oraz oddechowym, wzmożony apetyt oraz ogólny brak energii i sił witalnych.

Zmiana diety zgodnie z termiką pokarmów jest tutaj kluczowa. Powinniśmy zatem zacząć od ogrzania naszego organizmu poprzez produkty obojętne i ogrzewające. Polecana są tu również zabiegi, takie jak masaż czy akupunktura, odblokowujące nasze układy w organizmie i wspomagające przepływ nowej energii.

Zgodnie z medycyną chińską, dbajmy o nasz organizm holistycznie i przez cały rok, zwracając szczególną uwagę na rodzaj spożywanych pokarmów latem i zimą.