Zdrowo.pl » Zatrucie grzybami – zasady bezpiecznego grzybobrania - Zdrowo.pl

Zatrucie grzybami – zasady bezpiecznego grzybobrania

Grzybobranie jako sposób spędzania wolnego czasu wywodzi się z kultury szlacheckiej. Przez lata zakorzenił się i zyskał duże grono miłośników. Ostatnio wyprawy na grzyby stają się coraz bardziej modne, a grzybiarze chętnie dzielą się swoimi sukcesami na Facebooku czy Instagramie. W szale na grzybobrania łatwo jednak zapomnieć, że w Polsce występuje wiele trujących gatunków. Zatrucie grzybami jest bardzo niebezpieczne i może prowadzić nawet do utraty życia. Jakie są typy zatrucia grzybami? Co należy wiedzieć wybierając się na grzyby, aby być bezpiecznym?

Zatrucie grzybami

Nieznajomość grzybów może mieć tragiczne skutki. W Polsce zatrucie grzybami odnotowuje się nawet u kilkuset osób rocznie, a część z nich kończy się zgonem. Zatrucia można podzielić ze względu na czas utajenia lub mechanizm działania substancji trujących.

Zatrucia ze względu na czas utajenia:

  • lekkie (od 0,5 do 2 godzin)
  • średnie (od 2 do 4 godzin)
  • ciężkie (od 6 do 24 godzin)

Zatrucia ze względu na mechanizm działania substancji trujących:

  • typ gastryczny (skutki: nudności, wymioty, bóle brzucha)
  • neurotropowe (skutki: ogólne pobudzenie, zwężenie źrenic, zaburzenia widzenia, halucynacje)
  • cytotropowe (skutki: uszkodzenie narządów miąższowych, często śmierć)

Zasady bezpiecznego grzybobrania

  • zbieraj tylko te gatunki grzybów, które są ci dobrze znane i co do których nie masz wątpliwości
  • zbieraj tylko grzyby wyrośnięte (brak wykształconych cech danego gatunku jest najczęstszą przyczyną tragicznych pomyłek)
  • nie niszcz grzybów (nawet trujących) – są niezbędne do funkcjonowania leśnego ekosystemu
  • jako początkujący grzybiarz zbieraj wyłącznie grzyby rurkowe (nie ma wśród nich śmiertelnie trujących)
  • grzyby zbieraj do koszyka lub pojemnika, który przepuszcza powietrze – reklamówki foliowe powodują zaparzenie grzybów i przyspieszają ich psucie
  • nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu czy w okolicach skupisk odpadów (grzyby wchłaniają metale ciężkie)
  • nie testuj grzybów za pomocą kosztowania ich – gorzki smak nie zawsze oznacza zdatność grzybów (niektóre trujące gatunki mają słodkawy smak)
  • jeśli masz wątpliwości, nie ryzykuj! A jeśli już zebrałeś grzyby, możesz skonsultować się w stacjach sanitarno-epidemiologicznych

Przestrzeganie poniższych zasad zmniejszy ryzyko zatrucia. Jeśli jednak zauważysz jakiekolwiek niepokojące objawy (nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni, podwyższona temperatura), od razu wywołaj wymioty i zgłoś się do lekarza po pomoc.

Spożywanie grzybów

Ministerstwo Zdrowia przestrzega, żeby nigdy nie spożywać grzybów nie poddanych wcześniej obróbce termicznej. Nie powinny też być głównym składnikiem. Nawet jadalne grzyby, które są niewłaściwie przechowywane lub spożywane w nadmiernych ilościach, mogą prowadzić do złego samopoczucia i wywoływać zaburzenia żołądkowe. Grzybów nie należy podawać małym dzieciom, gdyż są ciężkostrawne. Osoby starsze oraz cierpiące na problemy układu pokarmowego również powinny wykluczyć je z diety. Dania z grzybami łatwo się psują (nawet w lodówce), dlatego należy je spożywać zaraz po przygotowaniu. Co ciekawe, niektóre jadalne rodzaje grzybów w połączeniu z alkoholem wywołują zatrucia.

Zobacz również: co zrobić po ukąszeniu kleszcza?