Woda źródlana czy woda mineralna – którą wybrać?

Odpowiednie nawodnienie jest niezbędne dla utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu. W ciągu dnia dorosły człowiek powinien przyjmować od 2 do nawet 3 litrów płynów. Na co jednak należy zwracać uwagę sięgając po butelkę wody? Jaka jest różnica pomiędzy wodą źródlaną a wodą mineralną?

Czym różni się woda źródlana od wody mineralnej?

Woda mineralna to naturalna woda, która zawieraja przynajmniej 1000 mg/dm³ rozpuszczonych stałych składników mineralnych w postaci jonów, lub minimum jeden związek w takim stężeniu, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Dodatkowo może być nasycona naturalnymi gazami, jak dwutlenek węgla czy siarkowodór. Wody mineralne pochodzą ze złóż głębinowych i swoje właściwości zawdzięczają skałom i innym formom geologicznym, przez które przepływały. Bogate w związki mineralne są “twardsze” i mają bardziej wyraźny smak.

Z kolei woda źródlana to woda, która zawiera niższe stężenie związków mineralnych (mniej niż 500 mg/dm³), ale pochodzi z zabezpieczonego, udokumentowanego źródła. Wody źródlane są czyste mikrobiologicznie i chemicznie, ponieważ pochodzą z tzw. złóż izolowanych, jednak ich skład może się zmieniać, co wynika ze zmian geologicznych podłoża. Są zdecydowanie łagodniejsze w smaku i świetnie sprawdzają się do parzenia kawy czy herbaty, nie pozostawiając uporczywego do usunięcia osadu oraz nie zmieniając smaku napojów.

 

Ze względu na stopień mineralizacji, wyróżniamy 3 rodzaje wody:

woda niskozmineralizowana – zawiera mniej niż 500 mg/dm³,

woda średniozmineralizowana – zawiera między 500 mg/dm³ a 1500 mg/dm³,

woda wysokozmineralizowana – zawiera ponad 1500 mg/dm³.

 

Dla kogo jaka woda?

Ze względu na wysoką zawartość jonów związków chemicznych, woda mineralna jest szczególnie polecana sportowcom oraz osobom aktywnym fizycznie, które mają zwiększone zapotrzebowanie na wapń i magnez. Może być stosowana do suplementacji podczas diety czy niedoborów magnezu, wapnia czy potasu. Z kolei wody mineralne o wysokiej zawartości wodorowęglanów docenią osoby borykające się z problemami układu trawiennego, jak np. nadkwasota, refluks, zgaga czy wrzody żołądka. Zawarte w wodzie mineralnej związki wodowęglanów neutralizują działanie soków żołądkowych i przynoszą poprawę w tych dolegliwościach.

 

Wody wysokosodowe i niskosodowe – czym się różnią?

Na opakowaniach wód mineralnych często można spotkać oznaczenia odnoszące się do poziomu sodu w danej wodzie. Wody mineralne o wysokiej zawartości sodu nie są polecane osobom chorującymi na nerki, kobietom w ciąży oraz dzieciom, ale są wskazane dla osób, które zmagają się z obrzękami czy problemami z krążeniem. Przygotowując jedzenie i napoje dla dzieci należy zawsze wybierać wody o niskim stężeniu sodu. Dla pewności warto sięgać po te, które są oznaczone certyfikatem Instytutu Matki i Dziecka.

 

Czy można pić wodę z kranu?

Przekonanie Polaków o szkodliwości wody z kranu sięga jeszcze lat 60-tych, kiedy zapotrzebowanie na nią było bardzo duże, a infrastruktura wodociągów pozostawała w kiepskim stanie. Obecnie w Polsce jakość wody z kranu podlega wymogom Unii Europejskiej, które są znacznie ostrzejsze niż np. zasady WHO (Światowa Organizacja Zdrowia). Co więcej, często kranówka pochodzi z ujęć, które w wielu przypadkach dostarczają wodę o lepszym składzie mineralnym niż dostępne w sklepach butelkowane wody źródlane. Możemy więc śmiało pić wodę z kranu, bez obaw o swoje zdrowie.