Najlepsza kawa – jak zaparzyć ją w warunkach domowych?

Kawa. Napój, bez którego trudno wyobrazić sobie nie tylko poranek, ale też cały dzień! Teraz, kiedy kawę w kawiarniach można kupić tylko na wynos, warto nauczyć się ją parzyć w zaciszu własnego domu. Zwłaszcza że pogoda nie zachęca do picia i jedzenia na zewnątrz. Pierwsze pytanie związane z parzeniem kawy w domu brzmi: lepiej sięgnąć po gotową, zmieloną już mieszankę czy postawić na kawę w ziarnach i zmielić ją samodzielnie w domu! Dziś odpowiemy na to pytanie! I na kilka innych

Z tekstu dowiesz się:

  • czym wyróżnia się świeżo zmielona kawa,
  • kiedy potrzebujesz kawy mielonej,
  • na co zwrócić uwagę przy wyborze młynka do kawy.

Samodzielnie parzona kawa to element ważnego rytuału w ciągu Twojego dnia? W takim razie warto zrobić wszystko, by napój był jak najsmaczniejszy! W tym celu dobrze jest nie tylko znaleźć ulubione ziarna kawy, ale też wybrać najlepszy młynek do kawy.

Świeżo zmielona kawa – poznaj jej zalety!

Trudno powiedzieć, czy gotowe mieszanki zmielonej kawy są lepsze, czy gorsze od mielonych w domu ziaren. Zależy to bowiem od Twoich preferencji.

Kawa parzona ze świeżo zmielonych ziaren w domu po prostu:

  • jest mocniejsza w smaku,
  • ma głębszy, bardziej intensywny aromat,
  • ma silniejsze właściwości pobudzające,
  • lepiej wpływa na pamięć i koncentrację.

Jeśli zależy Ci właśnie na takich właściwościach ulubionego naparu, to kawa w ziarnach i młynek Zelmer są właśnie dla Ciebie!

Pamiętaj też, że nawet jeśli mielisz kawę w domu, ale trochę Ci jej zostanie, to z każdą chwilą kawa przecież wietrzeje. Postaraj się więc przechowywać ją w szczelnym pojemniku, by zachować jej smak i aromat na dłużej.

Techniki parzenia kawy, w których użyjesz kawy zmielonej

Kawę oczywiście można parzyć na wiele sposobów. Kawy mielonej potrzebujesz, jeśli przygotowujesz ją w:

  • Ekspresie kolbowym – umieszczasz zmieloną kawę w kolbie, a następnie montujesz ją w ekspresie. Gorąca woda pod ciśnieniem płynąca przez kolbę zamienia zmieloną kawę w Twój ulubiony napój.
  • Kawiarce – parzenie kawy w tym małym czajniczku to jeden z prostszych sposobów. Po prostu wsypujesz do niego zmieloną w młynku kawę, dolewasz wody i ustawiasz kawiarkę na kuchence. Po kilku chwilach kawa jest już gotowa.
  • Chemexie – to metoda z tradycjami sięgającymi 1941 roku. Przydadzą Ci się tutaj nie tylko młynek do kawy, ale też czajnik elektryczny do zagotowania wody oraz specjalny filtr.
  • Aeropressie – bardzo widowiskowa metoda, w której… dosłownie wyciskasz gotową kawę ze specjalnego urządzenia do filiżanki!

Jak wybrać młynek do kawy?

OK, metod jest wiele, ale pytanie pozostaje jedno: skąd wziąć świeżo zmieloną kawę? Oczywiście przygotować ją sobie samodzielnie we własnej kuchni dzięki młynkowi do kawy.

Dobry młynek do kawy powinien mieć:

  • dużą moc – dzięki temu szybciej zmieli kawę do odpowiedniej postaci,
  • średnią pojemność – tyle, by wystarczyło np. na dwie czy cztery kawy jednocześnie, w końcu świeżo mielona kawa powinna być świeża,
  • wnętrze ze stali nierdzewnej – czyści się je dużo łatwiej i zapach nie utrzymuje się zbyt długo.

To jak – czujesz się gotowy do parzenia najlepszej kawy w domowej kawiarni! Śmiało, baw się tym i rozsmakuj się w pysznym napoju własnej roboty.

Zdrowe, domowe pieczywo na zakwasie – poznaj jego zalety