Kawa mielona czy w ziarnach?

Wielu posiadaczy ekspresów kolbowych na co dzień zadaje sobie pytanie – kawa mielona czy w ziarnach? Który wariant jest lepszy? Czy opłaca się mielić samodzielnie ziarna czy lepiej postawić na gotowy produkt? Na te pytania odpowiadamy w naszym artykule.

Jaka kawa do ekspresu kolbowego?

Oczywiście do ekspresu kolbowego stosuje się kawę mieloną. Ten model nie jest bowiem wyposażony w specjalny młynek, który wraz z naciśnięciem odpowiedniego przycisku sam mieli i przygotowuje kawę. Nie oznacza to jednak, że posiadając taki ekspres należy stawiać na gotową, zmieloną kawę. W profesjonalnych sklepach z akcesoriami dla baristów można bowiem kupić wysokiej jakości młynki. Czy to się jednak opłaca? W końcu każdy kolejny proces przygotowania kawy wydłuży się o czas zmielenia ziaren. Oczywiście to, czy chcemy poświęcić procesowi parzenia kawy więcej czasu zależy przede wszystkim od indywidualnych preferencji. My wskażemy tylko różnice w smaku obu wariantów.

Kawa mielona i w ziarnach – czym się różnią?

Kawa świeżo mielona, czyli kupowana w ziarnach, a następnie „przepuszczona” przez młynek do kawy charakteryzuje się głębokim i intensywnym aromatem. Jej smak jest uzależniony przede wszystkim od samego rodzaju kawy. Najczęściej wybieranym wariantem jest arabika. Ona uchodzi bowiem za szlachetniejszą i bogatszą w smaku niż robusta. Nie ma też tak dużej dawki goryczy. Generalnie jednak w kawie ziarnistej – niezależnie od rodzaju – można wyczuć zdecydowanie silniejsze nuty, niż w kawie zmielonej już jakiś czas temu i kupionej w takiej formie. Kawa będzie też miała delikatną kwasowość, charakterystyczną dla tego trunku. Poza tym kawa świeżo zmielona oferuje silniejsze właściwości pobudzające. Poprawia też pamięć i koncentrację. Specjaliści twierdzą nawet, że spożywanie jednej filiżanki kawy dziennie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę, a także wspomóc walkę z depresją.

Którą kawę warto wybrać?

Kawa w ziarnach jest jednak zdecydowanie droższa od tej już zmielonej. Poza tym w przypadku posiadania ekspresu kolbowego, przelewowego, chemexa albo aeropressu należy kawę zmienić przed przygotowaniem. Nie jest to szczególnie trudne zadanie. Jak już wcześniej wspomnieliśmy, w specjalistycznych sklepach z akcesoriami baristycznymi można znaleźć wysokiej jakości młynki. W nich możliwe jest nawet ustawienie stopnia mielenia ziaren. Popularne są przy tym różne wersje młynków – zarówno żarowe, ostrzowe, ręczne, jak i elektryczne. Młynki nie kosztują również dużo. Profesjonalne, wysokiej jakości i niemal niezniszczalne urządzenie od znanego na rynku producenta to wydatek maksymalnie 1000-1200 złotych.