Suplementy diety a podwyższony poziom cholesterolu

Podwyższone wskaźniki poziomu cholesterolu powinny być alarmującym sygnałem i motywacją do poczynienia zmian w swoim życiu.


ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Podwyższone wskaźniki poziomu cholesterolu powinny być alarmującym sygnałem i motywacją do poczynienia zmian w swoim życiu. Konieczne jest, by objęły one nawyki żywieniowe i ewentualną suplementację niezbędnych witamin i mikroelementów. Jak powinna wyglądać dieta? Jakie suplementy wybierać?

Podwyższony poziom cholesterolu zagraża zdrowiu

Cholesterol to związek należący do grupy lipidów, niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, warunkujący procesy zachodzące w różnych jego układach. Norma stężenia cholesterolu całkowitego we krwi wynosi 114– 200 mg/dl, przy czym cholesterol HDL u kobiet powinien wynosić powyżej 50 mg/dl, u mężczyzn powyżej 40 mg/dl, a cholesterol LDL poniżej 100 mg/dl u obojga płci. Istnieją dwie frakcje cholesterolu – tzw. „dobra”, czyli HDL i nieciesząca się dobrą sławą – LDL. Dobry cholesterol zapewnia transport z tkanek do komórek wątrobowych, gdzie zachodzi proces metabolizmu, a zły cholesterol przenosi się z wątroby do mięśni, powodując odkładanie go w tętnicach, a finalnie doprowadzając do miażdżycy.

Przyczyn zwiększonego stężenia cholesterolu można się doszukiwać w genetycznych predyspozycjach, nieodpowiednim odżywianiu, zaburzonej przemianie materii, niezdrowym stylu życia. Niekiedy podwyższony poziom cholesterolu jest współtowarzyszącym objawem w zdiagnozowanej chorobie niedoczynności lub nadczynności tarczycy, schorzeń wątrobowych. Bardzo ważne jest zatem, by skutecznie chronić swój organizm przed tym zagrożeniem, prowadząc aktywny tryb życia oraz komponując codzienne menu z uwzględnieniem wskazań dotyczących obniżenia poziomu cholesterolu we krwi (1).

Dieta i jej suplementacja

Aktywność fizyczna to zasadniczy kierunek działania mający na celu stałe obniżanie poziomu cholesterolu. Nie można jednak działać jednotorowo, pozostawiając bez zmian pozostałe sfery życia. Konieczne będzie także wprowadzenie modyfikacji w jadłospisie. Największe zagrożenie stanowią produkty pochodzenia zwierzęcego – mięso, przetwory mięsne oraz jajka i nabiał. Należy zapomnieć o smażonych potrawach, zamieniając je na gotowane, duszone czy przyrządzane na parze. W codziennym menu powinna się znaleźć żywność funkcjonalna, bogata w stanole roślinne. W grupie takich produktów znajdą się na przykład margaryny. Warto zawrócić uwagę na produkt Benecol do smarowania pieczywa. Spożywanie przez 2-3 tygodnie kilku kromek chleba dziennie posmarowanych Benecolem, gwarantuje obniżenie poziomu cholesterolu o 7-10%. Niezwykle istotna jest także suplementacja diety. Warto pokusić się o spróbowanie tabletek Benecol, których przyjemny smak oraz wygodna i łatwa forma spożycia (nie wymagają popijania wodą) zachęcają do wyboru tego produktu, jako naturalnie wspierającego proces obniżania poziomu cholesterolu. Wystarczy zjedzenie kilku tabletek dziennie, by taki efekt uzyskać. Ważne jest, by stosowanie suplementacji było jedynie działaniem towarzyszącym odpowiednim praktykom żywnościowym. Tabletki powinny byś konsumowane razem z posiłkami, przygotowywanymi w oparciu o zrównoważony jadłospis. Konieczne jest zadbanie o to, by znalazły się w nim warzywa, owoce, produkty bogate w błonnik, chude mięso, ryby, oleje roślinne, płatki owsiane, makarony razowe, ryż brązowy, pestki, nasiona. Kluczowe w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu jest współgranie trzech czynników – zwiększenie aktywności fizycznej, ułożenie właściwego jadłospisu i wzbogacenie go o odpowiednie suplementy (2).

Bibliografia:
1. http://www.mp.pl/pacjent/badania_zabiegi/103924,cholesterol-i-triglicerydy-panel-lipidowy, dostęp: 14.09.2016.

2. http://dieta.mp.pl/zasady/117035,cholesterol, dostęp: 14.09.2016.