Intermittent Fasting – dietetyczne okno żywieniowe

Okno żywieniowe to nic innego jak dłuższe i zaplanowane – kilkugodzinne lub kilkudniowe przerwy na głodówki.

Okno żywieniowe to nie dieta

Zacznijmy od błędnego określania tej metody spożywania posiłków w czasie, mianem diety. Okno żywieniowe to nie dieta, której założeniem jest racjonalne odżywianie się przeważnie pięcioma, zdrowymi i zbilansowanymi posiłkami w ciągu dnia. To metoda przeciwstawna do głównych założeń diety.

W Intermittent Fasting nie przywiązuje się większej uwagi do tego, co jemy, ale kiedy jemy. Oczywiście, aby ta metoda miała sens w zrzucaniu zbędnych kilogramów, nie zalecane jest spożywanie fast foodów czy innych, bogatych w tłuszcze i cukry proste, produktów. Nic nie da nam robienie kilkugodzinnych przerw pomiędzy posiłkami, kiedy zaraz potem nadrobimy tę lukę dużą ilością pustych kalorii.

Natomiast według dietetyków najlepszą i najzdrowszą metodą na utrzymanie odpowiedniej wagi ciała i zgrabnej sylwetki jest spożywanie zdrowych produktów np. owoców i warzyw w maksymalnie 2-3 godzinnych odstępach czasowych. Z uzupełnieniem diety o ruch fizyczny i regularne uprawianie sportu, niezależnie od tego czy będzie to pływanie, jazda na rowerze czy zwykły, codzienny spacer.

Okno żywieniowe – różne warianty odchudzania

Skupmy się zatem na podstawowych założeniach okna żywieniowego, czyli jak długie powinny być te przerwy pomiędzy posiłkami.
Pierwszy wariant to tzw. Leangains, czyli 16 godzin postu i 8 godzin jedzenia. Przykładowo, nie spożywamy rano śniadania, a zastępujemy je dopiero lunchem o godzinie 12-tej i drugim, ostatnim posiłkiem wieczorową porą ok. godz. 20-tej. W czasie postu wskazane jest picie dużej ilości płynów – wody, herbat czy nawet kawy z niewielką ilością mleka.

Drugim i bardziej surowym wariantem jest tzw. Eat Stop Eat, czyli typowe głodówki przez 24 godziny, 1 lub 2 razy w tygodniu. Podobno to błyskawiczny sposób na pozbycie się nadmiaru tkanki tłuszczowej, którą wygłodzony organizm wykorzystuje po ok. 18 godzinach jako źródło energii dla procesów życiowych.

W ogólnym podsumowaniu Intermittent Fasting z wykorzystaniem okna żywieniowego, to dość ryzykowny sposób na odchudzanie. To nic innego jak rozplanowane w czasie głodówki, które jak wiemy, mają zwykle negatywny wpływ na nasze zdrowie. A efekt? 4-5 kilogramów mniej na miesiąc.

Wykorzystując wiedzę i doświadczenie dietetyków, jedząc zdrowe i zbilansowane posiłki w małych ilościach, ale częściej i do tego będąc aktywnym fizycznie, osiągniemy podobne rezultaty i zachowamy zdrowie.