Celiakia, czyli nietolerancja glutenu

Nietolerancją białka zapasowego zawartego w zbożach europejskich.

Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, maleńkich wypustków błony śluzowej, zwiększających jego powierzchnię i odpowiedzialnych za wchłanianie składników pokarmowych. W efekcie pokarm wchłania się w minimalnych ilościach, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej.

Do niedawna celiakia uznawana była za rzadkie schorzenie występujące głównie u małych dzieci i pogląd ten pokutuje niestety jeszcze w wielu środowiskach. Obecnie zachorowania w dzieciństwie są coraz rzadsze, przede wszystkim ze względu na upowszechnienie stosowania diety bezglutenowej u niemowląt. Choroba może ujawnić się w każdym wieku, obecnie najczęściej wykrywa się ją u osób 40-50 -letnich, choć zdarzają się przypadki wykrycia jej nawet u osiemdziesięciolatków. Kobiety chore na celiakię stanowią 70 % wszystkich przypadków choroby dorosłych.

Nie leczona celiakia prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych – z osteoporozą, zaburzeniami psychicznymi i nowotworami układu pokarmowego włącznie. Więcej…

Celiakia jest pod względem częstości występowania drugą po hipolaktazji (mleko) nietolerancją pokarmową człowieka. Ostatnie badania nad jej występowaniem szacują częstość zachorowań na 1:100 osób. Niestety – w Polsce wykrywa się jedynie 3-5 % z wszystkich przypadków. Pozostali chorzy nie są świadomi choroby, której co prawda nie można wyleczyć, ale z którą można normalnie żyć, jeśli stosuje się ściśle zasady diety bezglutenowej.

Od listopada rozpoczął działalność punkt informacyjno – konsultacyjny prowadzony przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Informacje można uzyskać:
Poniedziałek 10.00 – 18.00
Wtorek 10.00 – 14.00
Czwartek 10.00 – 14.00
tel. (22) 253 04 97
Adres: Pasaż Ursynowski 7 lokal U-19, Warszawa – Ursynów (metro Stokłosy)
Adresy mailowe: info@celiakia.pl lub a.marczewska@celiakia.pl (adresy poczty elektronicznej są chronione przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć).

Źródło: www.celiakia.pl (Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej)