Kwas foliowy – wskazania, dawka i działanie

Kwas foliowy zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej u płodu. Jego suplementacja jest wskazana ciężarnym oraz kobietom, które planują zajść w ciążę. Poza przyjmowaniem tabletek z kwasem foliowym warto zadbać o odpowiednią dietę.

Kwas foliowy w ciąży – wskazania

Kwas foliowy to substancja należąca do witamin z grupy B. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ bierze udział w syntezie DNA, wzroście komórek oraz ich podziale. Kwas foliowy usprawnia działanie układu pokarmowego i nerwowego. Wpływa także na rozwój płodu i kształtowanie się jego narządów wewnętrznych.

Suplementacja kwasu foliowego w ciąży jest niezwykle ważna i zalecana każdej kobiecie. Udowodniono, że jego niedobór jest przyczyną powstawania wad cewy nerwowej u płodów – bezmózgowia, rozszczepu kręgosłupa oraz przepukliny oponowej. Prowadzą one do poważnych zaburzeń funkcjonowania, a nawet zgonu dziecka. Dodatkowo kwas foliowy zmniejsza ryzyko wystąpienia porodu przedwczesnego i poronienia.

Jak dawkować kwas foliowy w ciąży?

W Polsce od 1997 roku istnieje Program Pierwotnej Profilaktyki Wad Cewy Nerwowej. Jego celem jest rozpowszechnienie przyjmowania kwasu foliowego przez kobiety. Takie postępowanie zmniejsza ryzyko wad układu nerwowego aż o 70%.

Istotna jest kwestia, jak dawkować kwas foliowy w ciąży. Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników zaleca, aby każda kobieta, która jest w ciąży lub planuje dziecko, przyjmowała dziennie 0,4 mg tej substancji oraz włączyła do jadłospisu produkty bogate w kwas foliowy.

Ciężarne, które znajdują się w grupie ryzyka (palą papierosy, chorują na padaczkę lub urodziły dziecko z wadą cewy nerwowej), powinny przyjmować większą dawkę kwasu foliowego. Jej wysokość ustala lekarz prowadzący ciążę.

Do suplementacji kwasu foliowego należy przystąpić 12 tygodni przed rozpoczęciem starań o dziecko i zakończyć dopiero po okresie laktacji. W przypadku ciąży nieplanowanej substancję trzeba zacząć przyjmować go w momencie uzyskania pozytywnego testu ciążowego.

Kwas foliowy a dieta

Kwas foliowy należy przyjmować w postaci gotowych suplementów diety, które są dostępne w aptece bez recepty. Jest to konieczne, ponieważ jego podaż wraz z pożywieniem nie jest w stanie zapewnić wystarczającej dawki. Niemniej jednak zalecane jest włączenie do diety pokarmów, które są bogatym źródłem kwasu foliowego.

Kwas foliowy w dużych ilościach znajduje się w warzywach listnych. Są to: szpinak, brokuł, kalafior, kapusta, sałata, brukselka i szparagi. Warto jeść także: banany, pomarańcze, soję, fasolę, soczewicę, buraki, awokado, pomidory, groch, orzechy, ziarna słonecznika oraz żółtka jaj. Należy pamiętać, że dieta ciężarnej powinna być zróżnicowana.