Zimowy niedobór witaminy D

Dlaczego i w jaki sposób walczyć z niedoborem witaminy D u dzieci i dorosłych.


ARTYKUŁ PARTNERA

Witamina D – dlaczego jest taka cenna?

Dzięki odpowiedniemu stężeniu zawartości witaminy D w organizmie człowieka, kości są mocne, a zęby nie ulegają chorobom. Wpływa ona również na sprawność układu krążenia. Warto pamiętać, że jej ilość musi być dobrze wyważona, bo przedawkowanie także jest szkodliwe. Jednak w okresie zimowym, kiedy jest się mało wyeksponowanym na działanie promieni słonecznych, zdecydowanie częściej pojawiają się niedobory w tym zakresie. Stężenie witaminy D w organizmie oznacza się przy udziale badania surowicy krwi.

Objawy i skutki niedoboru witaminy D

Niedobór witaminy D przyczynia się do powstania szeregu objawów, które jednak nie zawsze są czytelne dla lekarza i pacjenta, dlatego wymagają przeprowadzenia badań. Wśród objawów można wymienić bóle w obrębie kości i stawów, pojawiające się problemy z przyzębiem, zmniejszone łaknienie, problemy z zasypianiem, a nawet pojawiające się problemy ze wzrokiem. Niedobór witaminy D jest szczególnie niebezpieczny w przypadku niemowląt, dlatego maluchom suplementuje się tę witaminę, jest ona również obecna w mleku modyfikowanym. Zbyt mała ilość tego składnika może u niemowlaka spowodować problemy z zarastaniem ciemiączka, tylnie spłaszczenie główki oraz tak zwany „brzuch żaby” – czyli rozlewanie się brzuszka na boki, gdy dziecko leży na plecach. W toku rozwoju prowadzi to do krzywicy, a w przypadku osób dorosłych – osteoporozy. Innymi skutkami braku odpowiednich dawek witaminy D w diecie to zwiększone prawdopodobieństwo otyłości oraz cukrzycy i chorób autoimmunologicznych. Brak tej substancji w organizmie z pewnością przyśpiesza procesy związane z jego starzeniem się. Bardzo groźny jest niedobór witaminy w okresie życia płodowego. Zgodnie z badaniami, jej brak w tym czasie powoduje trwałe uszkodzenia w obrębie mózgu, objawiające się między innymi zwiększonym prawdopodobieństwem wystąpienia schizofrenii lub autyzmu. Dlatego tak istotna jest suplementacja.

Dieta i suplementy diety

Największe ilości witaminy D odnaleźć można w tłustych rybach, takich jak makrela, czy popularny łosoś. To również najlepsze źródło tego składnika. Oprócz tego, w dużo mniejszych ilościach, składnik ten można odnaleźć w jajkach, serze żółtym i mleku. To właśnie z powodu zalecanych dużych dawek witaminy D, które są trudne do zaspokojenia w wyniku jedynie przestrzegania odpowiedniej diety, wiele osób decyduje się na jej spożywanie w wersji syntetycznej.

Suplementacja witaminy D jest wręcz zalecane przez lekarzy, zwłaszcza w przypadku dzieci i osób starszych. Najogólniej przyjmuje się, że właściwe dawkowanie to 1000 jednostek w okresie od października do kwietnia w przypadku osób niewystawiających się na ekspozycję słoneczną oraz 1000 jednostek przez cały rok w przypadku osób po 65. roku życia. Dawki takie są zalecane jako profilaktyczne. W sytuacji wykrycia choroby, właściwe dawki ustala lekarz i leczenie odbywa się pod jego kontrolą.

Spiropharm – naturalne suplementy