Zakwas z buraków – naturalny eliksir zdrowia

Zakwas buraczany to naturalny koktajl witamin. Dzięki procesowi fermentacji składniki użyte do jego przygotowania nie tracą swoich cennych właściwości. Stosowany od wielu pokoleń, zakwas z buraków jest jednym z najlepszych naturalnych środków wspomagających odporność organizmu. Jak go przygotować go w domu? Poznaj nasz sprawdzony przepis!

Co to jest zakwas z buraków?

Zakwas buraczany to sok powstały na skutek fermentacji surowych buraków. Można go porównać np. do wody po kiszonej kapuście czy ogórkach. Chociaż kiszone buraki są również bardzo smaczne i zdrowe, zakwas przygotowuje się głównie ze względu na powstały podczas fermentacji płyn. Bywa wykorzystywany jako baza do tradycyjnego barszczu czerwonego, lub po prostu pije się go dla zdrowia. Poza burakami do przygotowania zakwasu używa się również przypraw – czosnku, ziela angielskiego, liści laurowych oraz soli.

 

Zakwas z buraków – zdrowy napój pełen witamin i probiotyków

Zawarte w zakwasie dobroczynne bakterie, czyli naturalne probiotyki i prebiotyki, wspierają florę bakteryjną jelit, która z kolei odpowiada m.in. za odporność naszego organizmu. Poza właściwościami probiotycznymi zakwas jest także źródłem mnóstwa witamin i składników odżywczych pochodzących z czosnku i buraków.

Więcej o naturalnych probiotykach pisaliśmy tutaj.

Brak obróbki termicznej sprawia, że warzywa nie tracą swoich właściwości. Buraki są bogate w szeroki wachlarz mikro- i makroelementów. Zawierają m. in. witaminy C, A, E, K i B6, oraz tiaminę, ryboflawinę i kwas foliowy. Są bardzo polecane w diecie osób zmagających się anemią. Dodatkowo w burakach znajdziemy również wapń, cynk, żelazo, magnez, fosfor oraz sód i potas.

Źródło

 

Zakwas buraczany – jak stosować?

Ukiszony zakwas przynosi najlepsze efekty, kiedy jest stosowany regularnie. Profilaktycznie zaleca się go pić około ½ szklanki dziennie. Choć bardzo zdrowy, zakwas jest też ciężkostrawny, dlatego należy go pić powoli, małymi łykami. 

 

Przepis na zakwas z buraków

Składniki:

  • około 1 kg buraków,
  • pół główki czosnku,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • ostudzona przegotowana woda,
  • sól.

Wbrew pozorom samodzielne przygotowanie zakwasu z buraków nie jest bardzo trudne. Wystarczy zwrócić uwagę na kilka kwestii:

  1. Naczynie na zakwas musi być wyparzone. Możesz użyć dużego szklanego słoja lub ceramicznego buncloczka.
  2. Żadne warzywa ani przyprawy nie mogą znaleźć się na powierzchni wody – wówczas zakwas może łatwo zapleśnieć. Jeśli kawałki buraków czy przyprawy wypływają, przyciśnij je szklanym, wyparzonym talerzykiem.
  3. Nie mieszaj zakwasu podczas kiszenia. Bakterie fermentacyjne same sobie poradzą.
  4. Powstała w procesie fermentacji piana jest zupełnie naturalna. Możesz delikatnie zebrać ją z powierzchni metalową łyżką, ale nie jest to konieczne. Nie myl jej z pleśnią!
  5. Jeśli na powierzchni zakwasu pojawi się pleśń, niestety cały zakwas należy wyrzucić i powtórzyć kiszenie od nowa.

 

Przygotowanie:

Na spód wyparzonego naczynia wrzucamy obrane ząbki czosnku i resztę przypraw. Wyszorowane i obrane buraki kroimy w kostkę lub plastry i przekładamy do naczynia. Im więcej buraków, tym bardziej instensywny smak zakwasu uzyskamy (naszym zdaniem najlepszy jest wtedy, kiedy buraki zajmują 2/3 objętości naczynia). Zagotowujemy wodę z solą w proporcji 1 łyżka soli / 1 litr wody. Studzimy, a następnie zalewamy buraki tak, żeby były całkowicie przykryte. Zakręcamy słoik lub zakrywamy naczynie talerzykiem i odstawiamy w ciepłym, suchym miejscu na 5-7 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy. Przelewamy go do czystych wyparzonych butelek i przechowujemy w lodówce. Ukiszone buraki i czosnek to świetny dodatek do sałatek – przechowujemy je w lodówce w czystym naczyniu.