Właściwości olejów tłoczonych na zimno

Tłoczenie oleju na zimno to proces pozwalający uzyskać z surowców składniki takie jak kwasy tłuszczowe Omega-3, które pozytywnie wpływają na rozwój mózgu i układ nerwowy, dodatkowo odpowiadając za utrzymanie prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi. Produkt przygotowany w myśl tej techniki jest pełnowartościowy, zdrowy, a zarazem zachowuje doskonałe walory smakowe. Z tego względu oleje tłoczone na zimno powinny znaleźć się w Twojej kuchni.

Czym jest tłoczenie na zimno?

Tłoczenie oleju na zimno polega na umieszczeniu ziaren w tłoczni w temperaturze pokojowej. Wyciskarka podczas pracy jest rozgrzana, jednak nie przekracza 40-50 stopni Celsjusza. Dzięki temu oleje tłoczone na zimno zachowują doskonałe właściwości, nie tracąc swoich najważniejszych wartości. Warto wspomnieć, że technika ta jest niezwykle skuteczna i wydajna, bowiem na etapie produkcji w makuchu – czyli wytłokach będących efektem ubocznym procesu wytwarzania – zostaje nawet do 20% tłuszczu. W przypadku produkcji uznanej za „standardową”, czyli opartej na ekstrakcji, wartość ta wynosi zwykle nie więcej niż 3%. Jak więc nazwa wskazuje, tłoczenie oleju na zimno opiera się na wytwarzaniu produktów przy wykorzystaniu wyciskarki, której temperatura jest stosunkowo niska. Wyroby powszechnie dostępne w sklepach i marketach, bardzo często wykorzystywane w kuchniach, są wytwarzane w temperaturze przekraczającej 150 stopni Celsjusza. W efekcie takie oleje roślinne zawierają mniej wartościowych składników, co bezpośrednio wpływa na smak przyrządzanych potraw.

Korzyści płynące z tłoczenia na zimno

Oleje tłoczone na zimno mogą być lniane, rzepakowe, słonecznikowe, z czarnuszki, makowe oraz z konopi. W ten sposób tworzy się również oliwę z oliwek, cenioną ze względu na swój smak praktycznie na całym świecie. Podstawowym atutem tak opracowanych produktów jest wysoka zawartość witamin i minerałów, które wywierają wpływ na zdrowie. Przede wszystkim oleje tłoczone na zimno posiadają w swoim składzie kwasy Omega-3 oraz Omega-6 o znacznie większym stężeniu, niż w przypadku produktów powszechnie dostępnych powstających poprzez wyciskanie w wysokich temperaturach. Szczególną uwagę warto zwrócić także na wartości odżywcze. Wykorzystywanie metody tłoczenia na zimno pozwala zachowywać naturalne składniki zawarte w surowcach, bez ich utraty. Niestety produkcja w wyższych temperaturach sprawia, że ostatecznie olej posiada znacznie mniej witamin oraz minerałów.

Olej słonecznikowy czy rzepakowy?

Wiele osób zastanawia się nad tym, co będzie lepszej, olej słonecznikowy czy rzepakowy. Przed podjęciem decyzji warto dokładnie zapoznać się ze specyfikacją obu typów produktów. Najlepiej wybrać oleje roślinne, które są tłoczone na zimno ze względu na ich charakterystykę. Olej rzepakowy z naturalnych przyczyn posiada nieco więcej kwasów Omega-3 w porównaniu do wyrobów wytworzonych ze słonecznika. Jednocześnie nadaje się do smażenia oraz pieczenia. Z kolei olej słonecznikowy powinniśmy stosować do sałatek, czy domowych przetworów, na przykład majonezu. Odpowiadając na pytanie olej słonecznikowy czy rzepakowy – jeżeli szukasz produktu uniwersalnego, ten drugi sprawdzi się lepiej. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby w kuchni korzystać z obu wariantów, zależnie od tego, jakie danie przyrządzasz. Oleje tłoczone na zimno o wysokim standardzie znajdziesz w sklepie Złotopolskie.pl. To tylko i wyłącznie produkty wytwarzane z jakościowych surowców, które łączą w sobie doskonały smak oraz zawartość witamin i minerałów.