Sprawdzone przepisy na dania z makaronem
Data publikacji: 1 października 2020Makaron to jeden z najczęściej używanych składników, który dodawany jest do wielu popularnych dań. Nie ma się, co dziwić – jego uniwersalność (a także duża ilość odmian) sprawia, że może on stanowić idealne uzupełnienie zarówno do szybkich dań, jak i bardziej wyrafinowanych potraw.

Krótka historia makaronu
Skąd pochodzi makaron? Wersji jak zawsze jest kilka, ale najbardziej prawdopodobnymi są dwie – włoska i chińska. Pierwsza z nich motywowana jest znaleziskiem archeologicznym w postaci rysunków z IV wieku p.n.e., które mają rzekomo przedstawić narzędzia do produkcji makaronu. Jest to jednak mocno naciągana interpretacja. Dużo bardziej prawdopodobne jest, że makaron trafił na Półwysep Apeniński w XIII wieku n.e. za sprawą weneckiego kupca Marco Polo z… Chin. Dlatego właśnie dużo bardziej wiarygodne wydają się być jego chińskie korzenie. Cóż, pewne jest jednak jedynie to, że spór o rodowód makaronu będzie trwał w nieskończoność.
Makaron – zastrzyk energii
Przyjęło się, że makaron jest kaloryczny i tuczący, ale to nie do końca prawda. Co prawda 100 g suchego makaronu ma w sobie ok. 330 kcal, to jednak w ugotowanej formie stugramowa porcja zawiera znacznie mniej wartości energetycznej, która wynosi 110 kcal. Makaron warto jeść, jeśli uprawiamy sporty. Jest on bogatym źródłem energii, która w postaci węglowodanów złożonych uwalnia się powoli, dostarczając siły przez długi czas.
Pyszne przepisy z makaronem
Macie makaron, ale nie wiecie, co z nim zrobić? Pomożemy Wam! Poniżej znajdziecie wyjątkowe przepisy z jego użyciem:
- sałatka z makaronem – https://uwielbiam.pl/przepis/salatka-z-makaronem-3,
- łazanki w sosie paprykowym – https://uwielbiam.pl/przepis/lazanki-w-sosie-paprykowym,
- makaron z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i rukolą – https://uwielbiam.pl/przepis/makaron-z-tunczykiem-suszonymi-pomidorami-i-rukola,
- makaron po chińsku – https://uwielbiam.pl/przepis/makaron-po-chinsku-2.
Macie problem z wyborem dania? Jeśli tak, to proponujemy, abyście spróbowali wszystkich, bo… każde z nich jest po prostu pyszne!