Plusy i minusy stosowania diety niskowęglowodanowej

Diety niskowęglowodanowe – np. dieta ketogeniczna, paleo, Atkinsa czy South Beach – polecane są jako remedium na schorzenia takie jak cukrzyca czy otyłość. Na czym polegają? Jakie są ich wady i zalety?

Skrót LCHF – z angielskiego low carb, high fat, czyli „niskie węglowodany, wysoki tłuszcz” – to w istocie główna zasada diety niskowęglowodanowej. Nie oznacza jednak, że wystarczy zrezygnować ze słodyczy czy słodkich napojów na rzecz większej ilości olejów czy tłustych mięs. Zasady są bardziej skomplikowane.

Założenia diety niskowęglowodanowej

Według Piramidy Żywienia i Aktywności Fizycznej WHO z 2020 roku węglowodany to druga co do ważności (i zarazem objętości) grupa składników odżywczych, które powinniśmy spożywać. Nic w tym zaskakującego – stanowią paliwo dla mózgu i procesów zachodzących w organizmie. Są także najprostszym źródłem energii potrzebnej do życia. WHO radzi jednak, by wyeliminować z diety cukry proste (zawarte w słodyczach, przetworach z białej mąki, napojach słodzonych) na rzecz pełnowartościowych węglowodanów złożonych – razowych chlebów, makaronów, kasz, brązowego ryżu i produktów spożywczych o niskim indeksie i ładunku glikemicznym.

Dieta niskowęglowodanowa bazuje na założeniu, że ilość węglowodanów nie powinna przekraczać 130 g dziennie, natomiast dieta bardzo niskowęglowodanowa (ketogeniczna) – 20-50 g. Ta pierwsza dawka stanowi minimum, którego mózg potrzebuje do pracy, natomiast druga – wprowadza w stan ketozy, w którym organizm żywi się nie glukozą, a metabolitami tłuszczowymi.

Istotą tego typu diety jest zastąpienie węglowodanów zdrowymi tłuszczami i białkiem. Osoby stosujące ten model odżywiania najczęściej sięgają po produkty takie jak:

  • mięso w nieprzetworzonej postaci,
  • orzechy,
  • jaja,
  • ryby,
  • awokado,
  • olej kokosowy,
  • oliwa,
  • czarna kawa z olejem kokosowym lub masłem (tzw. kawa bulletproof),
  • owoce jagodowe (truskawki, jagody, maliny),
  • niewielkie ilości warzyw korzeniowych (marchew, pietruszka, seler).

Wiele osób pozytywnie ocenia efekty takiej diety, można się jednak spotkać ze stwierdzeniem, że posiłki bazujące na tłuszczu i białku nie są szczególnie smaczne, ponieważ brakuje w nich świeżych warzyw i owoców.

Zalety diety niskowęglowodanowej

Dieta niskowęglowodanowa pomaga wyrównać glikemię, czyli poziom cukru we krwi, i jest polecana przy cukrzycy oraz insulinooporności. Umożliwia skuteczne pozbycie się nadmiarowych kilogramów, może także łagodzić stany zapalne.

Problemy, jakich może przysporzyć dieta

Tego rodzaju dietę – szczególnie jej popularną ostatnio odmianę ketogeniczną – należy stosować pod kontrolą lekarza. Spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczów odzwierzęcych może zwiększać ryzyko miażdżycy, a co za tym idzie – zawału serca. Zdarza się także, że źle zbilansowane posiłki nie dostarczają odpowiedniej ilości ważnych witamin i mikroelementów – ze względu na wykluczenie owoców i warzyw o wyższym indeksie glikemicznym. Może również prowadzić do zmniejszenia ilości żelaza w organizmie. Dieta niskowęglowodanowa nie jest polecana kobietom w ciąży oraz osobom cierpiącym na niedoczynność tarczycy.

Zdrowe, domowe pieczywo na zakwasie – poznaj jego zalety