Patatas bravas – jak przygotować prostą hiszpańską przystawkę?

Wśród tapas, czyli przekąsek prosto ze słonecznej Hiszpanii nie sposób pominąć patatas bravas – smażonych na głębokim oleju ziemniaków z wyrazistymi przyprawami, które klasycznie podaje się w towarzystwie pikantnego sosu. Przystawka zachwyca swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Jak ją przygotować?

Patatas bravas, czyli danie z ziemniaków prosto z Madrytu

Przepis na patatas bravas jest bardzo prosty i składa się jedynie z kilku składników. Oczywiście pierwsze skrzypce grają w nim ziemniaki, jednak to przyprawy i warzywa nadają potrawie charakterystycznego smaku. W Hiszpanii tapas podaje się w ramach przystawek lub przekąsek do alkoholi.

O patatas bravas pisano już w XIX wieku, a jego receptura powstała w sercu Madrytu. Początkowo zajadali się nim głównie robotnicy, jednak wraz z upływem czasu tapas zyskało na popularności i obecnie można zasmakować go również w ekskluzywnych restauracjach.

Jak przygotować klasyczne patatas bravas?

Przez lata powstało wiele wariacji patatas bravas. Elementem, który je różni jest sos. Jego receptura może być odmienna w zależności od regionu Hiszpanii. Jednak to przepis na smażone ziemniaki z klasycznym sosem z pimentón, czyli wędzoną papryką, jest uznawany za tradycyjną wersję tego tapas.

Z założenia przygotowania patatas bravas opiera się na smażeniu kawałków ziemniaków na głębokim oleju. Mniej kaloryczną alternatywą tego rozwiązania jest pieczone tapas, które zawiera około 178 kcal na 100 g potrawy.

Do przyrządzenia pikantnego tapas oprócz ziemniaków niezbędne będą: oliwa lub olej, wędzona i ostra papryka w proszku, sól, pieprz oraz rozmaryn. Do przygotowania sosu trzeba również przygotować: oliwę, czosnek, ostrą i wędzoną paprykę, cebulę, liść laurowy, mąkę oraz sól i pieprz do smaku.

Robienie przystawki należy rozpocząć od obrania, umycia i pokrojenia ziemniaków w ćwiartki. W międzyczasie warto włączyć piekarnik i rozgrzać go do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Następnym krokiem jest połączenie ziemniaków z przyprawami oraz oliwą lub olejem. Najlepiej wymieszać całość rękami w głębokim naczyniu tak, aby równomiernie rozprowadzić paprykę, rozmaryn, pieprz i sól. Ziemniaki powinny upiec się w ciągu 20-30 minut.

Kolejnym etapem jest przygotowanie charakterystycznego, pikantnego sosu. W tym celu należy poszatkować 2 cebule, a 3 główki czosnku pokroić na drobne kawałki (ewentualnie można przepuścić je przez praskę). Następnie warzywa podsmaża się na rozgrzanej oliwie, rozpoczynając od cebuli i dorzucając czosnek po czasie.

Po kilku minutach do całości należy dodać liść laurowy, przyprawy i jedną łyżkę stołową mąki. Po chwili do wymieszanych składników dolewa się około 1 i pół szklanki wody i gotuje sos przez 10 minut na małym ogniu. Pod koniec można doprawić całość solą i pieprzem, wyciągnąć liść laurowy, a po ostudzeniu zblendować sos.

Patatas bravas to przystawka, która świetnie smakuje w pojedynkę w wersji na ciepło. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby podać ziemniaki w pikantnym sosie jako dodatek do dania głównego.