Naturalne probiotyki i ich dobroczynny wpływ na organizm

Probiotyki dbają o zdrowie flory bakteryjnej jelit, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ich przyjmowanie jest konieczne przy antybiotykoterapii, jednak nie każdy wie, że probiotyki to nie tylko suplementy z apteki. Również naturalne produkty zawierają dobroczynne bakterie. Dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety?

Czym są probiotyki?

Probiotyki to kultury bakterii lub drożdży, najczęściej bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną człowieka w przewodzie pokarmowym. Powstają w procesie laktofermentacji, a ich pozytywne działanie na zdrowie obserwowano już w starożytności. 

 

Kiedy należy przyjmować probiotyki?

Przyjmowanie antybiotyków powoduje zaburzenie flory bakteryjnej w organizmie, ponieważ leki zabijają nie tylko niepożądane bakterie odpowiedzialne za wywołanie choroby. Terapia antybiotykami źle wpływa na naturalną barierę ochronną złożoną m. in. z bakterii znajdujących się w przewodzie pokarmowym, co może prowadzić do biegunki, mdłości, wzdęć i etc. Właśnie dlatego konieczne jest zażywanie probiotyków. Jednak probiotyki potrafią zdziałać cuda nie tylko podczas przyjmowania leków. Utrzymanie różnorodnej flory fizjologicznej poprawia perystaltykę jelit, czyli zapobiega zaparciom, redukuje wzdęcia i bóle brzucha oraz poprawia ogólną odporność organizmu. 

 

Naturalne probiotyki – jakie produkty wspomagają odporność?

Fermentacja to jedna z najstarszych metod naturalnego konserwowania żywności. Proces fermentacji mlecznej tworzy kwaśne środowisko, które powstrzymuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów. Powstałe w tym procesie pałeczki kwasu mlekowego wspomagają rozwój zdrowej flory fizjologicznej. 

 

Do naturalnych probiotyków możemy zaliczyć takie produkty jak:

  • kefir, jogurt naturalny, maślanka,
  • ogórki kiszone,
  • kapusta kiszona,
  • zakwas z buraków,
  • kwas chlebowy,
  • kombucha,
  • kimchi.

 

Pamiętaj, żeby wybierać produkty o jak najprostszym, naturalnym składzie. Im mniej przetworzony produkt, tym bardziej wartościowy. Kupuj fermentowane produkty ze sprawdzonego źródła lub… przygotuj je samodzielnie.

 

Naturalne probiotyki – jak je przyjmować?

Najlepiej codziennie. Regularna dawka witamin wzmacnia organizm i poprawia pracę układu pokarmowego. Warto zadbać o to, żeby w naszej diecie każdego dnia znalazł się jeden z fermentowanych produktów. Zabieganym szczególnie polecamy picie fermentowanych napojów, jak np. soku z kiszonej kapusty czy ogórków, zakwasu z buraków lub kombuchy. 

Zobacz również: Składniki rakotwórcze w jedzeniu. Jakie produkty mogą powodować nowotwór?