Zdrowo.pl » Na zdrowie, urodę i lepszą kondycję – dlaczego warto jeść aloes? - Zdrowo.pl

Na zdrowie, urodę i lepszą kondycję – dlaczego warto jeść aloes?

Cenne i wskazane dla ludzkiego zdrowia i urody właściwości aloesu są znane ludziom od pokoleń. Był on stosowany w świecie antycznym. Uwielbiała go nawet sama, szczególnie dbająca o swoją urodę, królowa Kleopatra. Obecnie oprócz kosmetyków na bazie aloesu, równie często stosuje się go jako jeden ze składników odpowiednio zbalansowanej diety. Czy jedzenie aloesu jest na pewno zdrowe i ma sens? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć w dzisiejszym artykule.

Aloes – roślinne remedium na różne problemy

Kiedy myślimy o aloesie, zazwyczaj jako pierwsze skojarzenie pojawia się w naszych głowach myśl związana z wykorzystaniem go, jako chłodzącego kompresu nakładanego na poparzenia, zwłaszcza po zbyt długim eksponowaniu skóry na działanie promieni słonecznych. Aloes działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, a także przyspiesza odbudowę komórek, dzięki czemu rana goi się zdecydowanie szybciej i sprawniej.

W ostatnich latach coraz popularniejsze staje się przyjmowanie aloesu w formie napojów lub jako składnik rozmaitych dań (w formie czystego soku lub żelu). Najczęściej trafia właśnie do soków (również mieszanych) oraz smoothies. Czy istnieją jakiekolwiek medyczne lub dietetyczne wskazania, które przemawiałyby za spożywaniem aloesu?

Roślina wypełniona zdrowiem po same brzegi

Pierwszą rzeczą, nad którą warto się zastanowić, są wartości odżywcze aloesu. Dzięki licznym badaniom, wiemy, że w aloesie znajduje się ponad 150 różnych składników aktywnych. Do najważniejszych zaliczają się oczywiście witaminy (m.in. A czyli beta-karoten, C, E oraz część witamin z grupy B, w tym B12).

Oprócz tego roślina stanowi niezmiernie bogate źródło antyoksydantów, których zadaniem jest usuwanie z organizmu wolnych rodników, elementów odpowiedzialnych za proces starzenia. Dodatkowo zawiera też minerały takie, jak sód, potas, wapń, chrom, selen, magnes i cynk, które przyspieszają proces metabolizmu, a co za tym idzie mogą wspomagać proces odchudzania.

Znajdujące się w aloesie enzymy, np. fosfataza alkaliczna, amylaza, peroksydaza i katalaza pomagają skutecznie obniżać poziom cukru i tłuszczu we krwi, a z kolei bradykinaza jest chociażby odpowiedzialna za proces leczenia poparzeń skóry, a w tym jej szybką regenerację.

Poza wyżej wymienionymi substancjami w aloesie znajduje się jeszcze wiele innych, równie ważnych dla naszej dobrej kondycji, jak chociaż antrachinony, czyli związki organiczne z grupy chinonów, mające działanie mocno przeczyszczające, dzięki czemu pomagają skutecznie i sprawnie oczyszczać układ pokarmowy.

Ważną grupę związków stanowią też aminokwasy. W aloesie możemy znaleźć choćby siedem z ośmiu aminokwasów egzogennych, których nasze organizmy nie syntezują, ale które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich układów w naszych ciałach.

Wybrane konsekwencje prozdrowotne, płynące ze spożywania aloesu

Tak olbrzymia ilość związków, znajdujących się w aloesie wpływa na jego właściwości. Jego spożywanie może w znaczący sposób zmniejszyć dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Powinny go zwłaszcza spożywać osoby cierpiące na refluks.

Aloes sprawia, że ulega zwiększeniu ilość Lactobacillus, czyli grupy bakterii kwasu mlekowego, tworzących mikroflorę w jelitach oraz zwiększających produkcję przeciwciał.

Równocześnie aloes zmniejsza populację grzybów, które niekiedy pojawiają się w naszych organizmach – na przykład: Salmonelli, Shigelli, Helicobacter pylori i Candida albicans, które mogą być niezmiernie szkodliwe, a nawet niebezpieczne dla ludzkiego zdrowia.

Regularne spożywanie aloesu ma również działanie antybakteryjne, antygrzybicze i antyzapalne. Niektórzy przekonują nawet, że wpływa na zmniejszenie ryzyka zachorowań na raka lub też wspiera jego leczenie.

Wątpliwości nie ma natomiast w kwestii działania antyoksydantów, obecnych w aloesie – usuwają wolne rodniki, poprawiając ogólną kondycję całego organizmu i znacząco spowalniając proces starzenia skóry.

Roślina wszechstronnie wartościowa

Aloes potrafi zdziałać prawdziwe cuda, oczywiście jeśli spożywa się go regularnie w racjonalnych, nie przesadzonych dawkach. We wszystkim należy zachować bowiem umiar, gdyż jak to powiedział już Paracelsus: Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę.

Aloes to prawdziwy, naturalny skarb dla zdrowia i urody. Wykorzystuje się go w zrównoważonej diecie, w kosmetykach i produktach leczniczych. Jeśli masz pytania lub pragniesz dowiedzieć się więcej, zapraszamy do odwiedzenia strony NajlepszyAloes.pl, na której odkryjesz wszystkie dobroczynne oblicza aloesu.