Zdrowo.pl » Jaki olej jest najzdrowszy? - Zdrowo.pl

Jaki olej jest najzdrowszy?

Obecnie wiele osób zaczyna się interesować zdrowym trybem życia. Dla początkujących ogromna ilość ekologicznych i organicznych produktów spożywczych na sklepowych półkach może być przytłaczająca, dlatego warto zainwestować w produkcję własnych. Jednym z najzdrowszych produktów jest olej, który można przygotować samodzielnie w domu. Do jego stworzenia niezbędne są odpowiednie składniki i dobrej jakości maszyna do tłoczenia oleju.

Dlaczego warto wybrać olej tłoczony na zimno?

W przypadku tłoczenia oleju temperatura ma bardzo duże znaczenie. Czynność wykonywana na gorąco prowadzi do utraty jego wartości odżywczych. Maszyna do tłoczenia oleju na zimno zachowuje wszystkie jego najważniejsze składniki pochodzące z surowców, przez co jest on doskonałym źródłem mikro- i makroelementów. Części z nich ludzki organizm nie wytwarza samodzielnie, dlatego muszą być one dostarczane wraz z pożywieniem. Produkty oleiste powstałe przy pomocy maszyny do tłoczenia oleju na zimno są nazywane olejami dziewiczymi lub biologicznie aktywnymi.

Praca urządzeń przygotowujących oleje na zimno jest zupełnie inna niż klasycznych maszyn, produkujących substancje w wyższych temperaturach. Maszyna do tłoczenia oleju na zimno wykorzystuje maksymalnie temperaturę 40-50ºC. Z kolei oleje na sklepowych półkach zwykle są wytwarzane przy pomocy 160ºC oraz rafinowane w temperaturze dochodzącej nawet to 300ºC, wówczas nasiona wykorzystywane do produkcji oleju tracą substancje towarzyszące, tak ważne dla ludzkiego organizmu.

 

Do czego nadaje się olej tłoczony na zimno?

Maszyna do tłoczenia oleju ułatwia produkcję substancji oleistych i skutecznie zastępuje trudniejsze metody wytwarzania tego rodzaju produktów. W mechaniczny sposób pozyskuje się olej z nasion o wysokiej zawartości tłuszczu. Do produkcji „na zimno” nie wykorzystuje się żadnych substancji chemicznych. Produkty wytwarzane tą metodą mają wyjątkowe właściwości, m.in. należy do nich dobroczynny wpływ na układ odpornościowy i krwionośny człowieka oraz regulacja metabolizmu.

Maszyna do tłoczenia oleju wytwarza go “na zimno”, dzięki czemu zachowuje jego wszystkie właściwości zdrowotne. Urządzenie działa w temperaturze nie wyższej niż 50ºC. Oleje tłoczone na zimno mogą być dodawane do klasycznych sałatek i dań na ciepło. Doskonale smakują na kanapkach, jako alternatywa dla zwykłego masła lub margaryny. Samodzielnie wytworzony olej nie powinien być poddawany obróbce termicznej, ponieważ wówczas straci swoje wartości odżywcze.