Zdrowo.pl » Jaką dynię na obiad wybrać i co z niej przygotować? Podpowiadamy! - Zdrowo.pl

Jaką dynię na obiad wybrać i co z niej przygotować? Podpowiadamy!

Dynia to warzywo, z którego można przyrządzić ogromną liczbę różnorodnych dań. Choć jej ojczyzną jest daleka Ameryka Środkowa, to dzięki delikatnemu, kremowemu miąższowi, pysznym pestkom oraz wartościom odżywczym szybko zyskała popularność niemal na całym świecie. Którą dynię wybrać na obiad, aby przygotowywana przez nas potrawa była jak najlepsza?

Dlaczego warto jeść dynie?

Dynia zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych, które wzmacniają odporność, działają przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, a także pomagają dbać o sylwetkę i piękną skórę. Ponadto obecne w miąższu liczne nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają pozytywnie na układ krwionośny, zapobiegając miażdżycy i stwardnieniu tętnic. Pestki dyni z kolei zawierają dużo cynku, który wpływa korzystnie na wygląd włosów oraz paznokci. Warto więc wiedzieć nie tylko jak wydrążyć dynie na Halloween, lecz także jakie pyszne i zdrowe dania można z niej przyrządzić.

Różne gatunki dyń

Na sklepowych półkach możemy znaleźć sporo różnych rodzajów dyń. Coraz częściej są one składnikiem wielu dań, zarówno pikantnych, jak i słodkich. Różnią się one od siebie nie tylko kształtem czy kolorem, lecz także smakiem.

Do dyń, których skórka jest bardzo delikatna należą odmiany hokkaido, delicata i dynia piżmowa. Czy trzeba obierać je przed zjedzeniem? Nie ma takiej potrzeby, gdyż ich skórka po ugotowaniu jest jadalna.

Ciekawą odmianą jest dynia makaronowa, której miąższ po ugotowaniu zamienia się w długie nitki. Taki dyniowy makaron idealnie nadaje się do przygotowania wybornego spaghetti. Z miąższu dyni makaronowej wyjdą także świetny sos oraz oryginalne marynaty, które później można wykorzystać do sałatek jarzynowych.

Pyszne zupy z dyni

Dynia zwyczajna, muszkatołowa i masłowa to odmiany idealnie pasujące do przygotowania pysznej zupy kremu, którą uzupełnisz kawałkiem marchewki, kilkoma ząbkami czosnku, kawałeczkiem świeżego imbiru, natką pietruszki, oliwą, przyprawą do zup oraz mielonym pieprzem. Pokrojone w kostkę dynię i marchewkę mieszamy w misce z odrobiną przyprawy w płynie (np. WINIARY Przyprawa do zup, sosów, sałatek), łyżką oliwy i czosnkiem. Warzywa pieczemy w 200°C na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Gdy będą miękkie, przekładamy je do garnka, zalewamy wrzątkiem, gotujemy przez 20 minut, a następnie miksujemy na krem. Na koniec doprawiamy startym imbirem i pieprzem do smaku. Tę pyszną i rozgrzewającą zupę podajemy z grzankami, pestkami dyni lub groszkiem ptysiowym.

Najlepsze dynie na zapiekanki i gulasze

Do potraw, w których znajdują się kawałki miąższu, najlepiej pasują dynia piżmowa i hokkaido, ponieważ ukrojone z nich kostki nie rozpadną się w czasie gotowania. Wśród wielu przepisów z dynią w roli głównej można znaleźć ciekawe gulasze, warzywne zapiekanki, bułeczki, bigosy, leczo, a nawet pierożki. Dynie można z powodzeniem wykorzystać także do przyrządzenia przepysznych placuszków. A jak je zrobić?

Wystarczy, że zetrzemy miąższ dyni oraz posiekamy małą cebulę, kilka listków świeżej szałwii oraz natkę pietruszki. Do miski ze składnikami dodajemy również dwie łyżki mąki, jajko, trochę rozkruszonego sera feta, sól i pieprz. Całość mieszamy na gładką masę. Dużą łyżką nakładamy porcję na rozgrzany olej i smażymy na niewielkim ogniu na złoty kolor. Błyskawicznie zrobione i przyjemnie chrupiące placuszki dyniowe podajemy z dipem czosnkowym i uprażonymi pestkami dyni.

Dynia na słodko? To możliwe!

Niektóre rodzaje dyń świetnie nadają się do przyrządzania deserów i ciast. Hokkaido, muszkatołowa oraz piżmowa to odmiany o kremowym, lekko słodkim miąższu, dzięki czemu wychodzą z nich wspaniałe konfitury. Idealnie sprawdzają się również jako składnik ciast, pieczywa, a nawet wyjątkowo oryginalnych i smacznych lodów dyniowych.