Jak usprawnić trawienie? Kilka zasad, które pomogą ci poczuć się lekko

Trawienie to proces, który wymaga dużych nakładów energetycznych. Odbywa się w żołądku oraz jelitach i polega na rozkładzie składników pokarmowych do prostszych, łatwo wchłanianych substancji. Proces trawienia zależy od różnych czynników, które mogą go przyspieszać lub spowalniać. Jednym z najważniejszych jest rodzaj spożywanego pożywienia oraz styl życia. To one w dużej mierze warunkują procesy trawienne i wpływają na ogólne samopoczucie. Stąd, jeżeli żołądek pracuje w sposób nieprawidłowy, możemy odczuwać nieprzyjemne dolegliwości, takie jak: ból, pieczenie, uczucie pełności i ciężkości oraz odbijanie.

Jedz zdrowo

Ze względu na stopień trudności trawienia pokarmów wymienia się pożywienie ciężko- i lekkostrawne. Żołądek, aby strawić pożywienie, potrzebuje odpowiedniej ilości enzymów trawiennych, by następnie rozłożony pokarm mógł trafić do dalszych części przewodu pokarmowego. W przypadku pokarmów ciężkostrawnych trawienie jest spowolnione, ze względu na ich strukturę, co powoduje, że pożywienie zalega w przewodzie pokarmowym, stanowiąc źródło złego samopoczucia. Do tego rodzaju pożywienia zaliczamy potrawy smażone na głębokim tłuszczu, czerwone mięsa, tłuste sery oraz jedzenie typu fast food. Dodatkowo trawienia nie ułatwiają kolorowe napoje, alkohol, mocna kawa i czarna herbata. Zamiast tego powinniśmy wybierać produkty lekkostrawne, wśród których znajdziemy: białe pieczywo, chude produkty mleczne, białe mięso, zupy warzywne i świeże owoce. Ponadto warto zmienić sposób przygotowywania posiłków na rzecz gotowania na parze, grillowania lub pieczenia w piekarniku bez dodatku tłuszczu.

Jedz regularnie

Bardzo ważne jest, aby dostarczać organizmowi posiłki w określonych ramach czasowych oraz odpowiednich ilościach. Zbyt obfite i rzadkie posiłki przyczyniają się do nadmiernego rozciągnięcia ścian żołądka, co daje uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej. Dodatkowo duża ilość pożywienia wymaga wydzielenia sporej ilości enzymów trawiennych, co dodatkowo obciąża pracę żołądka. Z tego powodu zaleca się spożywanie od 3 do 5 zróżnicowanych i zbilansowanych posiłków w ciągu dnia, średnio co 3-4 godziny. Pomiędzy posiłkami warto wypijać duże ilości niegazowanej wody (dziennie ok. 2 litrów) oraz unikać słodkich przekąsek.

Jedz w spokoju

Pośpieszne spożywanie posiłków jest bardzo niekorzystne dla procesu trawienia. Zaczynając od słabo rozdrobnionego pokarmu (jedząc w pośpiechu, szybko żujemy), po zjedzoną zbyt dużą ilość pożywienia (w pośpiechu kontrola nad wysyceniem żołądka jest opóźniona), stwarzamy nadmierne obciążenie dla żołądka. Dochodzące do tego wzmożone napięcie mięśniówki żołądka (pośpieszne jedzenie wzmaga napięcie układu nerwowego) powoduje, że przyjmowany pokarm zamiast przesuwać się do dalszych części przewodu pokarmowego zalega i powoduje powstanie uczucia ciężkości. Dodatkowo jedząc w pośpiechu, połykamy duże ilości powietrza, które trafiając do przewodu pokarmowego mogą przyczynić się do nadmiernego odbijania, powstania wzdęcia oraz gazów.

W trudnych sytuacjach sięgnij po leki

Niekiedy pomimo zdrowego stylu życia i zbilansowanej diety mogą wystąpić objawy niestrawności. Jeżeli pojawi się silny ból w nadbrzuszu, znaczne uczucie pełności lub ciężkości po posiłku, warto sięgnąć po leki łagodzące objawy. Kiedy pojawi się dyspepsja Iberogast, czyli środek zawierający wyciągi z roślin leczniczych, może przynieść ulgę w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. W tym przypadku sprawdzą się także leki zwiększające motorykę przewodu pokarmowego, leki rozkurczowe oraz hamujące wydzielanie kwasu solnego.