Jak urozmaicić hummus? Najlepsze warianty smakowe
Data publikacji: 11 października 2019Hummus szturmem podpija serca (i podniebienia) Polaków. Ta zdrowa i odżywcza pasta z ciecierzycy to świetny dodatek do dań, baza do sosów czy oraz samodzielna przekąska. Choć najlepszy w swojej klasycznej wersji, jedzony często może stać się monotonny. Przedstawiamy nasze ulubione smaki i dodatki do hummusu, dzięki którym nie nudzi się nawet przez długi czas.
Co to jest hummus?
Hummus to potrawa, która pochodzi z Afryki Północnej i jest również niezwykle popularna na Bliskim Wschodzie i kuchniach kaukaskich. To pasta z ciecierzycy z dodatkiem oliwy, czosnku, soku z cytryny, tahiny (pasty sezamowej) i przypraw: najczęściej kuminu, natki pietruszki i słodkiej wędzonej papryki. Hummus jest nie tylko zdrowy, ale również odżywczy, sycący i przede wszystkim smaczny, dzięki czemu pokochali go też mieszkańcy innych części świata.
Jak jeść hummus?
Hummus może być jedzony jako dodatek do innych dań, np. do falafela, smażonych i pieczonych mięs lub jako smarowidło do kanapek. Równie dobrze sprawdza się też jako pasta do maczania krakersów czy pokrojonych w słupki warzyw – to idealna zdrowa przekąska, np. jako lunch do pracy czy na imprezie. Oryginalnie hummus je się z dodatkiem placków pita i kawałków cebuli, które odrywane po kawałku służą do nabierania małych porcji.
Hummus może też być podawany z dodatkami, które podnoszą jego wartość kaloryczną. Karmelizowana cebulka, pokrojone rzodkiewki, papryka czy ogórki kiszone, prażone nasiona słonecznika lub pestki dyni – możliwości jest mnóstwo. Warto eksperymentować z nowymi połączeniami smakowymi, w których ograniczają nas jedynie wyobraźnia i preferencje.
Hummus – jak go zrobić?
Przepis na hummus jest bardzo prosty. Potrzebne składniki:
- 2 szklanki ugotowanych nasion ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki,
- 4 łyżki stołowe tahiny (pasty sezamowej, podobnej do masła orzechowego),
- 0,5 szklanki oliwy dobrej jakości,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z połówki cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- zimna woda.
Przygotowanie:
W naczyniu blendera miksujemy obrany czosnek z sokiem z cytryny. Następnie dodajemy ciecierzycę oraz tahinę i dalej miksujemy. Stopniowo dolewamy zimną wodę (około 2-3 łyżki), a następnie w małych porcjach wlewamy oliwę z oliwek. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Gotowy hummus powinien mieć gładką, aksamitną konsystencję. Podajemy go skroplony oliwą, ze szczyptą kuminu lub słodkiej papryki i obowiązkowo natką pietruszki.
Hummus – inne warianty smakowe
Podstawowy przepis na hummus można modyfikować. Poniżej przedstawiamy nasze ulubione hummusy. Zachęcamy do spróbowania, oraz… do eksperymentów i szukania własnych ulubionych smaków. Jeśli szukasz inspiracji, zajrzyj na bloga „Jadłonomia” Marty Dymek, gdzie autorka prezentuje cały wachlarz hummusowych wariantów.
Zobacz galerię:
Zobacz również: Dynia – jesienny sposób na zdrowie!