Jak urozmaicić hummus? Najlepsze warianty smakowe

Hummus szturmem podpija serca (i podniebienia) Polaków. Ta zdrowa i odżywcza pasta z ciecierzycy to świetny dodatek do dań, baza do sosów czy oraz samodzielna przekąska. Choć najlepszy w swojej klasycznej wersji, jedzony często może stać się monotonny. Przedstawiamy nasze ulubione smaki i dodatki do hummusu, dzięki którym nie nudzi się nawet przez długi czas.

Co to jest hummus?

Hummus to potrawa, która pochodzi z Afryki Północnej i jest również niezwykle popularna na Bliskim Wschodzie i kuchniach kaukaskich. To pasta z ciecierzycy z dodatkiem oliwy, czosnku, soku z cytryny, tahiny (pasty sezamowej) i przypraw: najczęściej kuminu, natki pietruszki i słodkiej wędzonej papryki. Hummus jest nie tylko zdrowy, ale również odżywczy, sycący i przede wszystkim smaczny, dzięki czemu pokochali go też mieszkańcy innych części świata.

hummus klasyczny zdrowo.pl

Jak jeść hummus?

Hummus może być jedzony jako dodatek do innych dań, np. do falafela, smażonych i pieczonych mięs lub jako smarowidło do kanapek. Równie dobrze sprawdza się też jako pasta do maczania krakersów czy pokrojonych w słupki warzyw – to idealna zdrowa przekąska, np. jako lunch do pracy czy na imprezie. Oryginalnie hummus je się z dodatkiem placków pita i kawałków cebuli, które odrywane po kawałku służą do nabierania małych porcji.

Hummus może też być podawany z dodatkami, które podnoszą jego wartość kaloryczną. Karmelizowana cebulka, pokrojone rzodkiewki, papryka czy ogórki kiszone, prażone nasiona słonecznika lub pestki dyni – możliwości jest mnóstwo. Warto eksperymentować z nowymi połączeniami smakowymi, w których ograniczają nas jedynie wyobraźnia i preferencje.

Hummus – jak go zrobić?

Przepis na hummus jest bardzo prosty. Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki ugotowanych nasion ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki,
  • 4 łyżki stołowe tahiny (pasty sezamowej, podobnej do masła orzechowego),
  • 0,5 szklanki oliwy dobrej jakości,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z połówki cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • zimna woda.

Przygotowanie:

W naczyniu blendera miksujemy obrany czosnek z sokiem z cytryny. Następnie dodajemy ciecierzycę oraz tahinę i dalej miksujemy. Stopniowo dolewamy zimną wodę (około 2-3 łyżki), a następnie w małych porcjach wlewamy oliwę z oliwek. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Gotowy hummus powinien mieć gładką, aksamitną konsystencję. Podajemy go skroplony oliwą, ze szczyptą kuminu lub słodkiej papryki i obowiązkowo natką pietruszki.

Hummus – inne warianty smakowe

Podstawowy przepis na hummus można modyfikować. Poniżej przedstawiamy nasze ulubione hummusy. Zachęcamy do spróbowania, oraz… do eksperymentów i szukania własnych ulubionych smaków. Jeśli szukasz inspiracji, zajrzyj na bloga „Jadłonomia” Marty Dymek, gdzie autorka prezentuje cały wachlarz hummusowych wariantów.

Zobacz galerię:

hummus

Bazyliowy hummus z orzechami

Hummus z prażonymi orzeszkami pinii. Możesz zamienić je na nasiona słonecznika, nerkowce, pestki dyni lub siemię lniane. Duet cytryny i bazylii tworzy letnie, orzeźwiające połączenie – dla wzmocnienia smaku dodaj do pasty łyżkę pesto.

Hummus z pieczoną papryką

Dodatek pieczonej papryki dodaje słodyczy i lekko wędzonego aromatu. Możesz użyć pieczonej papryki ze słoika, lub samodzielnie upiec paprykę w piekarniku albo na kuchence gazowej. Świeżą paprykę opalamy do czarnej skórki z każdej strony, a następnie zamykamy w szczelnym pojemniku na 10 minut. Po tym czasie bez trudu zdejmiemy skórkę.

Hummus z pieczonym burakiem

Przygotowanie pasty z ciecierzycy z dodatkiem buraka zagwarantuje jej piękny różowy kolor. Burak posmarowany olejem lub zawinięty w folię aluminiową pieczemy w 180*C przez około 45 minut. Dodajemy do ciecierzycy i przygotowujemy jak zwykle.

Hummus z dynią

Dodatek dyni szczególnie dobrze sprawdzi się jesienią. Możemy dodać puree dyniowego lub pieczonej dyni ulubionej odmiany.

Hummus z bobem i szpinakiem

Połowę ciecierzycy w podstawowym przepisie zastępujemy ugotowanymi nasionami bobu, dodajemy też garść świeżego szpinaku, który zapewni paście piękny, zielony kolor.

 

Zobacz również: Dynia – jesienny sposób na zdrowie!