W dużych sklepach znajdziemy wiele odpowiedników tego samego produktu. Na pierwszy rzut oka różnią się jedynie ceną. Jeżeli jednak spojrzymy na etykiety, zdamy sobie sprawę, jaki jest powód tych różnic cenowych.

Co musi znaleźć się na etykiecie każdego produktu spożywczego?

    Wykaz składników

    Producenci wypisują składniki w określonym porządku. Na pierwszym miejscu zawsze znajduje się ten składnik, którego jest najwięcej w danym produkcie.

  • Substancje pomocnicze

    To wszystkie substancje, które są celowo wykorzystywane w przetwórstwie żywności bądź jej składników. Celem ich stosowania jest osiągnięcie określonego celu technologicznego w trakcie obróbki lub przetwarzania. Mogą występować w ilości śladowej w produkcie końcowym.
  • Składniki alergenne
  • Masa netto
  • Data przydatności do spożycia
  • Informacje o przechowywaniu
  • Dane producenta

Co ciekawe, podawanie informacji o wartości odżywczej produktu nie jest konieczne. Na większości opakowań znajdziemy jednak tabelkę, z której odczytamy najważniejsze wartości liczbowe określające kaloryczność produktu, ilość białka, węglowodanów, tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych i błonnika. To szczególnie istotne dla osób, które podchodzą restrykcyjnie do swojej diety i chcą prowadzić zdrowy styl życia.

Na co zwracać uwagę?

  • Im dłuższy skład, tym gorzej

    Jeżeli producent zastępuje naturalny składnik chemicznymi odpowiednikami, lista składników znacznie się wydłużyć. Uzyskanie analogicznego smaku i zapachu wymaga użycia mieszanki składników. Przykładowo, kupując sok owocowy w kartonie, na liście składników znajdą się: wodę, cukier (niekiedy słodzik), aromat zgodny z naturalnym, barwnik, przeciwutleniacz, regulator kwasowości, stabilizator etc. Niektórzy producenci dodają jeszcze konserwanty.
  • Kaloryczność produktu

    Kaloryczność produktu stanowi wynikową ilości tłuszczu, węglowodanów oraz białka, w nim zawartych. Duża zawartość białka w wyrobach mięsnych świadczy, że do ich produkcji wykorzystano wysokiej jakości mięsa. Zawartość cukru zależy natomiast od ilości zbóż, warzyw i owoców w składzie.
  • Zawartość tłuszczu

    O ile duża zawartość tłuszczu w maśle wskazuje na jego wysoką jakość, o tyle zbyt duże jego ilości w pasztetach albo mielonkach stanowią sygnał alarmowy. Do produkcji tłustych pasztetów wykorzystuje się zazwyczaj skóry i odpady mięsne.

Najpopularniejsze
Dieta

Zdrowie jelit

Kiedy często chorujemy i narzekamy na złe samopoczucie czy osłabienie, warto zastanowić co jest tego przyczyną. Z reguły w takich sytuacjach wykonujemy badanie krwi.
Reklama
No items found.
Uroda

Jak radzić sobie z trądzikiem różowatym?

Trądzik różowaty dotyka zwykle osoby w wieku 30-50 lat. Charakterystycznymi cechami tej choroby są pojawiające się na skórze grudki i krostki, nawracający rumień, pajączki oraz zmiany przerostowe.
Sport

Football w stylu Sergio Ramosa

Te niepozornie wyglądające buty piłkarskie wyzwolą w Tobie prawdziwy instynkt. Skrywają innowacyjne rozwiązania, które doskonale sprawdzają się w stylu gry Sergio Ramosa.
Dieta

Zdrowie jelit

Kiedy często chorujemy i narzekamy na złe samopoczucie czy osłabienie, warto zastanowić co jest tego przyczyną. Z reguły w takich sytuacjach wykonujemy badanie krwi.
Dieta

Zadbaj o prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego

Żyjąc w ciągłym zabieganiu, w dużym stresie - istotnym jest dbanie o swoje samopoczucie m.in. poprzez stosowanie różnorodnych suplementów. Dlatego warto wziąć pod lupę układ trawienny, z którym z pewnością nie jeden z nas ma
Reklama
Czy biotyna wystarczy, by włosy przestały wypadać?
Korekta odstających uszu