W dużych sklepach znajdziemy wiele odpowiedników tego samego produktu. Na pierwszy rzut oka różnią się jedynie ceną. Jeżeli jednak spojrzymy na etykiety, zdamy sobie sprawę, jaki jest powód tych różnic cenowych.

Co musi znaleźć się na etykiecie każdego produktu spożywczego?

    Wykaz składników

    Producenci wypisują składniki w określonym porządku. Na pierwszym miejscu zawsze znajduje się ten składnik, którego jest najwięcej w danym produkcie.

  • Substancje pomocnicze

    To wszystkie substancje, które są celowo wykorzystywane w przetwórstwie żywności bądź jej składników. Celem ich stosowania jest osiągnięcie określonego celu technologicznego w trakcie obróbki lub przetwarzania. Mogą występować w ilości śladowej w produkcie końcowym.
  • Składniki alergenne
  • Masa netto
  • Data przydatności do spożycia
  • Informacje o przechowywaniu
  • Dane producenta

Co ciekawe, podawanie informacji o wartości odżywczej produktu nie jest konieczne. Na większości opakowań znajdziemy jednak tabelkę, z której odczytamy najważniejsze wartości liczbowe określające kaloryczność produktu, ilość białka, węglowodanów, tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych i błonnika. To szczególnie istotne dla osób, które podchodzą restrykcyjnie do swojej diety i chcą prowadzić zdrowy styl życia.

Na co zwracać uwagę?

  • Im dłuższy skład, tym gorzej

    Jeżeli producent zastępuje naturalny składnik chemicznymi odpowiednikami, lista składników znacznie się wydłużyć. Uzyskanie analogicznego smaku i zapachu wymaga użycia mieszanki składników. Przykładowo, kupując sok owocowy w kartonie, na liście składników znajdą się: wodę, cukier (niekiedy słodzik), aromat zgodny z naturalnym, barwnik, przeciwutleniacz, regulator kwasowości, stabilizator etc. Niektórzy producenci dodają jeszcze konserwanty.
  • Kaloryczność produktu

    Kaloryczność produktu stanowi wynikową ilości tłuszczu, węglowodanów oraz białka, w nim zawartych. Duża zawartość białka w wyrobach mięsnych świadczy, że do ich produkcji wykorzystano wysokiej jakości mięsa. Zawartość cukru zależy natomiast od ilości zbóż, warzyw i owoców w składzie.
  • Zawartość tłuszczu

    O ile duża zawartość tłuszczu w maśle wskazuje na jego wysoką jakość, o tyle zbyt duże jego ilości w pasztetach albo mielonkach stanowią sygnał alarmowy. Do produkcji tłustych pasztetów wykorzystuje się zazwyczaj skóry i odpady mięsne.

Najpopularniejsze
Nauka

Jak przebiega operacja przepukliny?

Przepuklina jest dość często występującą dolegliwością. Kluczowe w jej leczeniu jest szybkie i właściwie postawienie diagnozy.
Reklama
Sport

Sport – jak zacząć?

Wielu z nas chciałoby żyć zdrowiej, więcej się ruszać i zdrowiej się odżywiać. Stosujemy diety, zapisujemy się na siłownię i… zapał gaśnie przy pierwszych zakwasach i sałatce zamiast steka.
Nauka

Jak przebiega operacja przepukliny?

Przepuklina jest dość często występującą dolegliwością. Kluczowe w jej leczeniu jest szybkie i właściwie postawienie diagnozy.
Dieta

7 porad jak wzmocnić układ pokarmowy

Czy znane Ci są: wzdęcia, biegunka, zgaga, ból brzucha? Jeśli tak to może świadczyć o tym, że Twój układ pokarmowy nie funkcjonuje poprawnie.
Dieta

Co zrobić żeby schudnąć?

Czy szczupła sylwetka i zgrabne ciało wymagają dużo wyrzeczeń i poświęceń? Czy tylko osoby o silnej woli i samozaparciu mogą pochwalić się płaskim brzuchem? Oczywiście, że nie.
Reklama
Odchudzasz się? Nie popełnij tego błedu
Usuń rozszerzone i popękane naczynka za pomocą lasera medycznego.